Thursday, June 14, 2018

Σύλλογος ΠΕ Σερρών "Εμμανουήλ Παπάς": Κριτική νόμου Αναδιοργάνωσης Δομών υποστήριξης της Εκπαίδευσης


Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Σερρών Εμμανουήλ Παπάς
Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την «αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» το οποίο περιλαμβάνει τα εξής κεντρικά σημεία:
Α) Διαρθρωτικές αλλαγές στις υποστηρικτικές δομές (δημιουργία νέων δομών –ΠΕΚΕΣ, ΚΕΣΥ, ΚΕΑ– σε επίπεδο Περιφέρειας και Διεύθυνση Εκπαίδευσης).
Β) Καθιέρωση νέων κριτηρίων για τις επιλογές όλων των στελεχών εκπαίδευσης (ακόμη και των Περιφερειακών Διευθυντών εκπαίδευσης που διορίζονταν).
Γ) Καθιερώνεται η αξιολόγηση στελεχών εκπαίδευσης.
       Δ) Καθιερώνεται ο συλλογικός προγραμματισμός και η ανατροφοδοτική αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων.

Το νομοσχέδιο  για τις «δομές υποστήριξης της εκπαίδευσης», δεν έχει στόχο τη στήριξη του σχολείου και του εκπαιδευτικού, την επιστημονική και παιδαγωγική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Είναι προαπαιτούμενο της 4ης αξιολόγησης.
   Ως επίκεντρο του σχεδιασμού τίθεται η Σχολική Μονάδα. Όχι για να στηριχθεί με εκπαιδευτικούς, με βοηθητικό προσωπικό, με υποδομές και κρατική χρηματοδότηση, αλλά για να επιλύει από μόνη της όλα τα κρίσιμα ζητήματα της λειτουργίας της, κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο της  κρατικής αξιολόγησης.
                          
Έτσι σύμφωνα με τις «νέες δομές» προβλέπονται:


1. Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.). : Σε επίπεδο Περιφερειακών Διευθύνσεων δημιουργούνται 24 ΠΕ.Κ.Ε.Σ., ως προϊόν της κατάργησης των Περιφερειακών Επιμορφωτικών Κέντρων (Π.Ε.Κ.), των Προϊσταμένων Παιδαγωγικής Καθοδήγησης και των Σχολικών Συμβούλων. Στην ουσία μιλάμε για «μικρά υπουργεία παιδείας», που θα συγκεντρώνουν πλήθος αρμοδιοτήτων και θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής σε επίπεδο Περιφέρειας με κομβικό ρόλο στην οργάνωση και προώθηση της διαδικασίας της αξιολόγησης.
2. Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) : Καταργούνται τα Κ.Ε.Δ.Δ.Υ., οι Σ.Σ.Ν., τα Κ.Ε.ΣΥ.Π. και τα Κ.Ε.Π.Λ.Η.Ν.Ε.Τ. Δημιουργούνται τα Κ.Ε.Σ.Υ, που συγκροτούνται σε επίπεδο Διεύθυνσης κοινά για ΠΕ και ΔΕ. Εντελώς διαφορετικά αντικείμενα και τομείς ενοποιούνται σε μια δομή. H κατάργηση των Κ.Ε.Δ.Δ.Υ θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής, φορτώνοντας εντελώς στις πλάτες των οικογενειών όλο το κομμάτι της διάγνωσης και στήριξης των παιδιών με ειδικές μαθησιακές ανάγκες. Αν περάσουν αυτές οι αλλαγές, στην ουσία καταργούνται τα παιδιά με ειδικές ανάγκες ως ομάδα προτεραιότητας και ειδικής εκπαιδευτικής στήριξης, απαλλάσσοντας το κράτος από τις ευθύνες του! Το βάρος πέφτει στον εκπαιδευτικό και στο σχολείο για την εκπαιδευτική παρέμβαση σε παιδιά με ειδικές ανάγκες που δε θα έχουν καν διάγνωση! Σε κανένα σημείο του σχεδίου νόμου δε γίνεται αναφορά στον θεσμό της Παράλληλης Στήριξης.
   Η κατάργηση των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ., που είχαν στην ευθύνη τους τη στήριξη των δικτύων και των αναγκών των σχολείων στο επίπεδο της πληροφορικής, θα οδηγήσει στην άμεση παράδοση του τομέα αυτού στους ιδιώτες.
3. Κέντρα Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Κ.Ε.Α.). : Τα Κ.Ε.Α., ως μετεξέλιξη των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.), ενσωματώνουν τις αρμοδιότητες των υπευθύνων ΠΕ, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων.
4. Η θεσμοθέτηση των λεγόμενων «Ομάδων Σχολείων». : Προωθείται η αλληλοσυμπλήρωση λειτουργιών, με στόχο την «κάλυψη» των κενών που υπάρχουν σε δασκάλους, καθηγητές και υποδομές (π.χ. εργαστήρια), τις μετακινήσεις μαθητών και τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση προσωπικού, τη δημιουργία πολυπληθών τμημάτων. Ανοίγει ο δρόμος για μεταφορά της οργανικότητας σε επίπεδο ομάδας σχολείων, τη συνεχή κινητικότητα για τη συμπλήρωση ωραρίου και την κάλυψη των κενών.
5. Προωθείται η διαδικασία της αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα της Εκπαίδευσης. Παραμένουν σε ισχύ ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας και ο νόμος 4354/15, για το μισθολόγιο, που προβλέπουν τη σύνδεση της «αξιολόγησης» με την περικοπή μισθού και τις απολύσεις. Μεταφέρονται στην εκπαίδευση και επεκτείνονται οι διατάξεις του ν. 4369/16 (Βερναρδάκη). Η κατάργηση του Π.Δ. 152 αλλά και πλευρών του ν. 3848, που παρέμειναν ανενεργές μετά από αγώνα του συνδικαλιστικού κινήματος, παραμένει χωρίς αντίκρισμα. Ίδιες προβλέψεις και ίδιες διατάξεις επανέρχονται στο  νόμο μέσα από τη διαδικασία αξιολόγησης των στελεχών της εκπαίδευσης. Διατάξεις και νόμοι που το οργανωμένο εκπαιδευτικό κίνημα με την πάλη του απέτρεψε την εφαρμογή τους μέχρι σήμερα (νόμοι Αρσένη, Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλου). Στα πλαίσια των κριτηρίων επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης εντάσσεται και η «αμαρτωλή» συνέντευξη. Ενσωματώνεται στον νόμο η απεργοσπαστική τροπολογία Γεροβασίλη, που ψήφισε η κυβέρνηση μαζί με τη Ν.Δ, για τα στελέχη που δε θα αξιολογήσουν (χάνουν το δικαίωμα να θέσουν ξανά υποψηφιότητα).
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παίρνοντας υπόψη της τους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στην αξιολόγηση, προκειμένου να "εμπεδωθεί η κουλτούρα της αξιολόγησης" ώστε να την εφαρμόσει αμέσως μετά σύμφωνα με τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, μετατρέπει τον Σύλλογο Διδασκόντων σε αξιολογητή: Α) του Διευθυντή του σχολείου, μέσα από τη συμπλήρωση ανώνυμου ερωτηματολογίου στο τέλος κάθε χρονιάς. Β) με τη διαδικασία αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας, η οποία θα γίνεται στη βάση θεματικών αξόνων, με ειδική φόρμα και δείκτες, οι οποίοι θα καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση και με την άμεση εμπλοκή των Διευθυντών των σχολείων. Αφού όμως αξιολογηθούν και οι εκπαιδευτικοί από τον Διευθυντή, οι εκθέσεις αποτίμησης θα κοινοποιούνται στο οικείο ΠΕ.Κ.Ε.Σ., στο ΙΕΠ και στο Υπ. Παιδείας! Κανείς συνάδελφος και σε κανένα επίπεδο να μη γίνει αξιολογητής! Είναι αυταπάτη να θεωρεί ότι οι ίδιος θα αξιολογεί αλλά δε θα αξιολογείται.
Η Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε όχι μόνο δεν καταργείται αλλά αναβαθμίζεται, μέσα από ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης και βάσης δεδομένων της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού συστήματος, σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας.

Συνένοχους σ’ αυτήν τη διαδικασία η κυβέρνηση ψάχνει ανάμεσα στους Δήμους και στους γονείς δίνοντας ρόλο αξιολογητή και στο Σχολικό Συμβούλιο. Το εκπαιδευτικό έργο  στηρίζεται με την ενδυνάμωση του ρόλου του Συλλόγου Διδασκόντων και με τη δημιουργία θεσμικών δομών, όπου θα εμφορούνται από τις βασικές αρχές της δημοκρατίας, της συνεργασίας, της διαφάνειας και της συλλογικότητας. Βασικός πυρήνας και κυρίαρχο όργανο είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων. Πραγματική αναβάθμιση του ρόλου του Συλλόγου διδασκόντων με την ουσιαστική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο σχεδιασμό και τη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής. Να υπάρξει πραγματική παιδαγωγική ελευθερία στα σχολεία.


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.