Friday, June 29, 2018

Ο απόηχος της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Σερραϊκόν Θάρρος, Καθημερινή Εφημερίδα του Ν. Σερρών, Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018, στην σελίδα 7, ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.260 https://issuu.com/sertharros/docs/28_06_2018


Ρεπορτάζ του Χρήστου Κατσαρού (Chris Sintiki) 
Στις 21 Ιουνίου 2018 έγινε σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σιντικής με αποκλειστικό θέμα τα γεγονότα που αφορούν την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών.
Αρχικά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε λόγο για τις απουσίες των δημοτικών συμβούλων. Εδώ πρέπει να σημειωθεί, ότι από τις ηχηρές απουσίες μόνο η κυρία Όλγα Φυταγκουρίδου και ο κύριος Νίκος Δεμερτζής έστειλαν αιτιολογημένη επιστολή, που αφορούσε την απουσία τους.
Ακολούθησε η εισήγηση του Δημάρχου, κ. Φώτη Δομουχτσίδη, ο οποίος έκανε μία τοποθέτηση που είχε σαν στόχο, να εκφράσει το κοινό αίσθημα που υπάρχει στην τοπική κοινωνία, όσο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η συγκεκριμένη Συμφωνία στο σώμα των δημοτικών συμβούλων.


Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Σάββας Σιδηρόπουλος, επιβεβαίωσε στο σώμα, ότι δεν αποδέχεται κανένας την παραχώρηση του όρου Μακεδονία σε καμία περιοχή πέραν της ελληνικής επικράτειας. Κάτι που έγινε ομόφωνα αποδεκτό από τους παρόντες.
Η τοποθέτηση του Δημάρχου είχε σαν αντικείμενο, να επιβεβαιωθούν οι φόβοι πάνω στο κείμενο της Συμφωνίας και ταυτόχρονα επιχείρησε να συνδέσει την απορριφθείσα πρόταση μομφής με τη συγκεκριμένη Συμφωνία.
Ο Δήμαρχος, στην τοποθέτησή του, σημείωσε τη δυσαρμονία που υπάρχει ανάμεσα στη βούληση του ελληνικού λαού και στο κείμενο της Συμφωνίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι δεν ελήφθη υπόψη το εθνικό αίσθημα στην υπογραφείσα Συμφωνία και θέλησε να επανέλθει με νεότερες κινητοποιήσεις, προσπαθώντας να κάνει αισθητή τη συλλογική αντίδραση των πολιτών, διερμηνεύοντας με αυτόν τον τρόπο την απόλυτη αντίθεση απέναντι στα γραφόμενά της Συμφωνίας. Παράλληλα επεσήμανε ότι η χρήση του όρου Μακεδονία και Μακεδονικός αποτελεί μία αρνητική εξέλιξη στην όλη διαδικασία, που θίγει τους πολίτες τόσο της περιοχής όσο και γενικότερα της εθνικής επικράτειας. Κλείνοντας σημείωσε τις ιστορικές ευθύνες των κυβερνώντων τόσο έναντι της ιστορίας όσο και έναντι των επόμενων γενεών, επισημαίνοντας τους κινδύνους και τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η διαπραγματευτική στάση της χώρας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο αρχηγός της ελασσόνας αντιπολίτευσης, Νίκος Ιντζές, ο οποίος επεσήμανε τον κίνδυνο της δημιουργίας ενός μακεδονικού κράτους στην υφιστάμενη περιοχή, με χαρακτηριστικά που δεν θα έχουν καμία σχέση με την ελληνική ταυτότητα και την ελληνική κληρονομιά, που κλείνει μέσα του ο όρος Μακεδονία. Ο κύριος Ιντζές συμφώνησε για την αναγκαιότητα ενός επικαιροποιημένου ψηφίσματος, άσχετα με την επιρροή που θα μπορούσε να έχει αυτό στην κεντρική πολιτική σκηνή, επεσήμανε όμως, ότι αυτό είναι χρέος μας απέναντι στις επόμενες γενιές.
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Τσίντσιος, ο οποίος αφού αναφέρθηκε σε προσωπική εμπειρία λόγω οικογενειακών αγώνων και προσφοράς στα εθνικά δίκαια, εισηγήθηκε ότι πρέπει να κριθούν, συλλήβδην, ανεπιθύμητοι όλοι όσοι θα εμπλακούν στην αποδοχή της επικείμενης συμφωνίας σε κάθε εκδήλωση του δήμου, αλλά και να μην μπορούν να παρευρεθούν στην περιοχή, όντας ανεπιθύμητοι.
Ο αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Σαββίδης, εξέφρασε και αυτός τη θέση του στην υπογραφείσα συμφωνία και αναρωτήθηκε αν μετά από αυτή την εξέλιξη θα μπορούσε να αυτοαποκαλείται Μακεδόνας ή η κυβερνητική τακτική, του δημιουργεί ζήτημα σε ό,τι αφορά την εθνική του καταγωγή.
Ο τέως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κύριος Σάββας Καραβασιλείου, αναφέρθηκε στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας και επεσήμανε, ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να ξεπουληθούν και άλλες περιοχές της Ελλάδας, δημιουργώντας, κατά αυτόν τον τρόπο, ένα μεγάλο πρόβλημα στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Κώστας Θωμαΐδης, εξεδήλωσε απερίφραστα την ελληνικότητα της Μακεδονίας, χωρίς να αποδέχεται οποιαδήποτε παραλλαγή, που θα μπορούσε να προκαλέσει το εθνικό αίσθημα.
Ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Κερκίνης, κύριος Κωνσταντίνος Νικηφόρου, επεχείρησε να γενικεύσει την αντίδραση απέναντι στο σύνολο των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων που  εκφράζουν αυτή τη στιγμή την πολιτική πραγματικότητα, με το επιχείρημα ότι κανένας δεν απάντησε στο ψήφισμα του Δήμου Σιντικής από 29 Δεκεμβρίου του 2017, σχετικά με το ζήτημα της Μακεδονίας.
Η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βυρώνειας, κυρία Αθηνά Ναζηρίδου, γενίκευσε ακόμα περισσότερο την πρόταση, θεωρώντας ανεπιθύμητους τόσο το πολιτειακό παράγοντα όσο και τους πολιτικούς που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Βουλή των Ελλήνων. Αυτή η τοποθέτηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αντιδημάρχου κυρίου Γεώργιου Τσίντσιου.
Ο δημοτικός σύμβουλος, Μανώλης Δεβετζής, επιχειρώντας να τεκμηριώσει την άποψή του για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, αναφέρθηκε σε τεκμήρια της περιοχής που αποδεικνύουν πέρα για πέρα η ταυτότητα των Ελλήνων, κάτι που είναι αδιαμφισβήτητο εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Με την επιχειρηματολογία του διατράνωσε τη μοναδικότητα της Μακεδονίας και την ελληνική ταυτότητα της περιοχής, σαν μία αδιαμφισβήτητη απόδειξη η οποία δεν νοθεύεται κάτω από οποιαδήποτε διακρατική Συνθήκη.
Ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Μιχάλη Τσαρτσίδη, κύριος Σπύρος Τσαρτσίδης, ζήτησε να περάσουν από τα ευχολόγια στη δράση, ώστε να φανεί και έμπρακτα η αποστροφή των κατοίκων της περιοχής στα τεκταινόμενα.
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, κ. Γεώργιος Τάτσιος, ενώ έκανε μία αξιοσημείωτη αναφορά πάνω στις λανθασμένες πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων από το παρελθόν μέχρι και σήμερα, επιχείρησε να συνδέσει την ψήφο εμπιστοσύνης με τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι το οποίο δεν είναι απόλυτα σωστό, εφόσον η παραμονή του έτερου κυβερνητικού παράγοντα, των ΑΝΕΛ, έχει σα στόχο να λειτουργήσει, ως ανάχωμα για την τελική κύρωση της Συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή. Έτσι κάνοντας απαράδεκτους πολιτικούς συμψηφισμούς, συνέδεσε την επιχειρούμενη πρόταση μομφής, με ένα σχέδιο που δεν έχει απολύτως πατριωτικά κίνητρα, αλλά εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες των συσχετισμών, ανάμεσα στις κοινοβουλευτικές παρατάξεις που υπάρχουν σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα πρόγραμμα δράσεων με τις οποίες πρέπει να ταχθούν οι πολίτες. ώστε να μπορέσει με νομικά και άλλα μέσα να φανεί η αντίθεση στην υπογραφείσα Συμφωνία, εμπλέκοντας, όχι μόνο τους βουλευτές, αλλά και το Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ακολούθως περιέγραψε το έλλειμμα που υπάρχει στο άρθρο 120 του Συντάγματος, σχετικά με το πως μπορεί να αποτυπωθεί ο πατριωτισμός των Ελλήνων απέναντι σε μία απόφαση που προσβάλλει το συλλογικό αίσθημα. Παρά τις αξιοσημείωτες ενέργειες που εξέφρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο, επιχείρησε να στοχοποιήσει την κυρία Μαρία Κόλλια Τσαρουχά του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, χωρίς να λάβει υπόψη του την θέση της απέναντι στη Συμφωνία και χωρίς να διαχωρίζει την πολιτική τακτική των Ανεξάρτητων Ελλήνων απέναντι από τον κυβερνητικό του εταίρο τον ΣΥΡΙΖΑ, μια τέτοια πραγματικότητα δεν εξυπηρετεί αποτελεσματικά τον αγώνα απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ δίνει τη δυνατότητα σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς να οραματίζονται τη συμμετοχή τους σε μία κυβερνητική σύμπραξη που θα μπορούσε να είναι επωφελέστερη για το ξεπούλημα της Μακεδονίας, προκαλώντας μία εθνική τραγωδία και μη εξυπηρετώντας τα εθνικά δίκαια.
Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Τρύφων Μηλιάδης, χαρακτήρισε κατάπτυστη τη Συμφωνία και πρότεινε να κυματίζουν οι σημαίες μεσίστιες στο Σιδηρόκαστρο.
Ο τέως Αντινομάρχης Ν. Σερρών, κ. Φώτης Καχπάνης, πρότεινε κάποιες κινήσεις εντυπωσιασμού από την πλευρά του Δήμου Σιντικής, που, κατά τη γνώμη του, θα εξυπηρετούσαν τη δράση της περιοχής πάνω στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο ιερεας Γεώργιος Πούλιος. από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χαρωπού, πρότεινε την παραίτηση όλων των βουλευτών, ώστε να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές για ένα εθνικό θέμα τέτοιας μεγάλης εμβέλειας, πιθανότατα με την προσδοκία ότι θα άλλαζαν οι συσχετισμοί και θα ανατρέπονταν έτσι ο πολιτικός χάρτης που ευνόησε στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σάββας Σιδηρόπουλος, εξέφρασε και αυτός την άποψη, ότι είναι ανεπιθύμητα όλα τα πρόσωπα που υπέγραψαν την εν λόγω Συμφωνία στις Πρέσπες.
Στη δευτερολογία ο Δήμαρχος Σιντικής, κ. Φώτης Δομουχτσίδης, επιχειρεί να αποσαφηνίσει τα δεδομένα της συζήτησης, αποδίδοντας τα του καίσαρος τω καίσαρι, δηλαδή προσπάθεισε να αποδώσει μερίδιο ευθύνης, όχι στο σύνολο του πολιτικού κόσμου, αλλά στα πρόσωπα που ενέχονται στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος, προσπάθησε να κάνει μία συνολική αποτίμηση της συζήτησης, αλλά αποδείχτηκε ότι οι παρευρισκόμενοι δεν θέλησαν να συνεκτιμήσουν την πραγματικότητα και να αξιολογήσουν υπεύθυνα τη στάση τον εκπροσώπων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.  Αυτό φαίνεται από το γεγονός, ότι εμπλέκουν πρόσωπα που στήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών μαζί με πρόσωπα τα οποία προσπαθούν να ανατρέψουν την υπάρχουσα πραγματικότητα και προσπαθούν να επιβάλουν τον ίδιο τρόπο συμπεριφοράς σε όλους τους εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Θα ήταν χρήσιμο να παρακολουθήσουν την τοποθέτηση της κυρίας Κόλλια στη Βουλή, κατά τη συζήτηση προτάσης μομφής, για να διαπιστώσουν πόσο ξεκάθαρη είναι η θέση της συγκεκριμένης υπουργού απέναντι στη διαμορφωμένη πραγματικότητα.
Το πιο οδυνηρό βρίσκεται στο σημείο ότι ένας εκπρόσωπος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μακεδονικών Συλλόγων προσπαθεί να εκβιάσει μία συγκεκριμένη απόφαση, χρεώνοντας στο Δήμαρχο μία και μόνη αντίδραση. Σε διαφορετική περίπτωση έθετε το δημοτικό άρχοντα προ των ευθυνών του, εδώ σημαίνει ότι υπάρχει ένα έλλειμμα Δημοκρατίας και την ίδια στιγμή υπάρχει και μία λανθασμένη αντίληψη που προσπαθεί καιροσκοπικά να επικρατήσει.

Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)
Αρθρογράφος της Γραφίδας Σιντικής, του Σερραϊκού Θάρρους και του Θάρρους της Σιντικής
Ταχ. Δ/νση: Λιβαδιά Σιντικής Σερρών, Τ.Κ. 62055
Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 6945488779
E-mailxrhstos_katsaros@yahoo.gr





No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.