Thursday, June 28, 2018

«Το γερμανικό ναυάγιο»


Ο γερμανικός τύπος κατακλύζεται σήμερα από σχόλια για τον αποκλεισμό της Γερμανίας από το Μουντιάλ της Ρωσίας. Αναφορά και σε μια απάντηση του Όλαφ Σολτς στην Ολομέλεια της Bundestag για τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Η ήττα της Εθνικής Γερμανίας από την ομάδα της Νότιας Κορέας και ο επακόλουθος αποκλεισμός της από το Μουντιάλ της Ρωσίας αναλύεται εκτενώς από όλα τα γερμανικά ΜΜΕ. Η απογοήτευση από την εμφάνιση της Νασιονάλμανσαφτ αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι στους κόλπους της Εθνικής Γερμανίας την επόμενη μέρα κυριαρχούν στα σχόλια, τα ρεπορτάζ και τις αναλύσεις του τύπου. Για «γερμανικό ναυάγιο» κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνοντας: «Μετά το θαύμα με τη Σουηδία ήρθε η ήττα 0-2 από τη Νότια Κορέα και η απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα (…) Για πρώτη φορά η Γερμανία αποτυγχάνει από τον προκριματικό γύρο».


Η ίδια εφημερίδα σε άλλο σχόλιό της σημειώνει ότι «κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ με καμία άλλη εθνική ομάδα της Γερμανίας. Ως παγκόσμια πρωταθλήτρια είχε ταξιδέψει στη Ρωσία με σαφή αποστολή να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου θεωρούσε σίγουρη την πρόκριση. Το ότι όμως αυτή η στάση ήταν πολύ αισιόδοξη, είχε διαφανεί ήδη από την αδύναμη εικόνα των πρώτων παιχνιδιών προετοιμασίας». Στη συνέχεια ο σχολιογράφος εστιάζει στον προπονητή Γιόαχιμ Λεβ και σημειώνει: «Ο Λεβ δεν θα πρέπει να θεωρείται ως κάτι ιερό, εάν το επώδυνο αποτέλεσμα του Καζάν μπορεί να είναι η αρχή για κάτι νέο και μεγαλύτερο, που μπορεί να ξαναφέρει χαρά σε εκατομμύρια φιλάθλους στην επόμενη διοργάνωση. Το γεγονός ότι το πάρτι τέλειωσε πριν καν ξεκινήσει μπορεί να γίνει υποφερτό, εάν οι ιθύνοντες του γερμανικού ποδοσφαίρου διαβάσουν τα σημεία των καιρών και πράξουν αναλόγως».
Περί «γερμανικής ντροπής»
«Η ιστορική ντροπή της γερμανικής εθνικής ομάδας». Αυτόν τον τίτλο επέλεξε η Welt Online για την ήττα και τον αποκλεισμό της Γερμανίας, μιας και η τελευταία φορά που είχε παρόμοια τύχη ήταν το 1934 με αντίπαλο την Ελβετία. «Αυτό που σχεδόν κανείς δεν θεωρούσε πιθανό είναι πια η πικρή πραγματικότητα. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια αποβάλλεται στους προκριματικούς» σημειώνει η Welt λέγοντας ότι «σε αντίθεση με το παιχνίδι με τη Σουηδία αυτή τη φορά δεν υπήρχε ‘happy end’». Eπίσης αναφέρεται και στο μέλλον του Γιόαχιμ Λεβ, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται το ενδεχόμενο παραίτησης, αν και το συμβόλαιό του λήγει επίσημα το 2022.
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η Süddeutsche Zeitung, η οποία κυκλοφορεί με τον εξής τίτλο στο αυριανό πρωτοσέλιδο: «H ντροπιασμένη πρωταθλήτρια». H Bild από την πλευρά της στο δικό της πρωτοσέλιδο δημοσιεύσει τις «πικρές», όπως τις χαρακτηρίζει, φωτογραφίες της αποχώρησης της Εθνικής Γερμανίας από τον τελευταίο αγώνα στο Μουντιάλ της Ρωσίας, ενώ επιγράφει συνοδευτικό δημοσίευμα με τον τίτλο: «Ο Λεβ πρέπει να αλλάξει!».
Σολτς: Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα
Το γερμανικό δίκτυο οικονομικών ειδήσεων finanzen.net αναφέρεται στην απάντηση που έδωσε ο γερμανός υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς στην Ολομέλεια της γερμανικής Βουλής την Τετάρτη μετά από ερώτηση σχετικά με τα ποσά που μέχρι σήμερα έχει χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα αλλά και τον μελλοντικό του ρόλο, μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης. Παρά το ότι το ΔΝΤ δεν συμμετείχε στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ο Όλαφ Σολτς υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που θα συνεχίσει να έχει. «Το ΔΝΤ έχει συνεισφέρει 10 δισεκατομμύρια ευρώ δανειακής βοήθειας» δήλωσε ο Όλαφ Σολτς. «Ακόμη όλοι είναι παρόντες και έτοιμοι να συνεισφέρουν», ανέφερε ο γερμανός υπ. Οικονομικών συμπληρώνοντας: «Γι´ αυτό είναι το ΔΝΤ εδώ».
Στη συνέχεια ο ίδιος ανέφερε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει επίσης στη συμφωνηθείσα εποπτεία μετά τη λήξη του προγράμματος σημειώνοντας: «Είμαστε επίσης ευγνώμονες για την τεχνογνωσία που θα παράσχει το ΔΝΤ σε αυτό το πλαίσιο». Το ζητούμενο είναι, όπως είπε χαρακτηριστικά, «όλες οι συμφωνίες που έχουν ως τώρα συναφθεί να γίνουν σεβαστές και στο μέλλον», δεδομένου ότι αυτό αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την Παρασκευή η γερμανική Βουλή αναμένεται να συνεδριάσει αναφορικά με τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup για την Ελλάδα.
Δήμητρα Κυρανούδη
ΠΗΓΗ: in.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.