Wednesday, June 27, 2018

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ!


 
Γράφει ο Γιάννης Μαγκριώτης 
Στη Θεσσαλονίκη το βροχερό απόγευμα του Ιούνη και η βαριά ατμόσφαιρα δεν μας φέρνει μελαγχολία, ούτε αισθήματα ανασφάλειας - είμαστε συνηθισμένοι εδώ στα Βαλκάνια.
Ο τόπος μας και η πλούσια ιστορία του διαμόρφωσαν διαχρονικά την ταυτότητα και τον χαρακτήρα μας.
Από τα 2.300 και πλέον χρόνια της συνεχούς ζωής της, περίπου τα 1. 000 ήταν υπό κατοχή ξένων κατακτητών.
Πάντα όμως -και μετά από μεγάλες καταστροφές- οι άνθρωποί της έβρισκαν και πάλι τις δυνάμεις και ξεκινούσαν μια νέα αναγεννητική προσπάθεια.


Την ίδρυσε ο Κάσσανδρος το 316 π.Χ., την ίδια χρονιά που δολοφονούσε τη μητέρα του Μεγαλέξανδρου και της έδωσε το όνομα της συζύγου του Θεσσαλονίκης, ετεροθαλούς αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Υψηλός κυνισμός, υψηλή διπλωματία και γεωπολιτική ευφυΐα.
Περιττεύει να αναφερθώ στην τύχη που είχε η σύζυγος του Αλέξανδρου Ρωξάνη και ο γιος του Αλέξανδρος Δ' για να ψάχνουμε τώρα τους φιλοξενούμενους του Καστά στην Αμφίπολη, που επιβεβαιώνει την κυνική αλλά και διορατική προσωπικότητα του επίγονου του Αλέξανδρου.
Κιμπάρηδες, είναι ο βασικός χαρακτηρισμός των Θεσσαλονικέων, ανθρώπων δηλαδή με ανοχή, αξιοσύνη και αξιοπρέπεια.
Η Μακεδονία πιέστηκε πολύ τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, γιατί είναι η Περιφέρεια της ιδιωτικής οικονομίας και της εξωστρέφειας.
Η πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών μάς ενόχλησε, μας θύμωσε, αλλά δεν μας δημιούργησε ηττοπάθεια.
Η πόλη και οι άνθρωποί της, στην ιστορική τους πορεία, δημιούργησαν μοναδικές περιόδους οικονομικής, πολιτιστικής και πολιτικής ισχύος.
Αφομείωσαν στοιχεία άλλων πολιτισμών και κυριάρχησαν και στους κατακτητές τους.
Ακόμη και τον "Πύργο του αίματος", σύμβολο της οθωμανικής κατοχής και αγριότητας, τον μετέτρεψε σε "Λευκό Πύργο", σύμβολο της πόλης και της περιφάνειας της.
Αν και δεν επελέγη ποτέ ως πρωτεύουσα των ιστορικών κρατικών μορφωμάτων, ήταν πάντα πρωταγωνίστρια πόλη και καταλύτης μεγάλων εξελίξεων.
Μας δεσμεύει η λαμπρή πορεία της πόλης και τα προκόμματα των ανθρώπων της.
Με έναν οραματικό ορθολογισμό, γνώση και αποφασιστικότητα θα κερδίσουμε και πάλι!

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.