Saturday, June 23, 2018

Δήλωση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου μετά την ολοκλήρωση της 2ης τριμερούς συνάντησης των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην Κύπρο




«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σάββα Αγγελίδη για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία που μας παρείχε στο πλαίσιο της πραγματοποίησης της 2ης τριμερούς συνάντησης των Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας.
Μαζί με τους εκλεκτούς φίλους και συναδέλφους κ.κ. Αγγελίδη και Lieberman επαναλάβαμε σήμερα το πολιτικό όραμα και των τριών κυβερνήσεων για μια μακροπρόθεσμη, συνεκτική, βαθιά και ουσιαστική στρατηγική συνεργασία, με πλήρη σεβασμό των εθνικών συμφερόντων και ευαισθησιών της κάθε πλευράς, συμφώνως προς το εσωτερικό και το διεθνές δίκαιο και σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας με τις χώρες της περιοχής.


Η δεύτερη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε σήμερα καταδεικνύει τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συστηματοποιήσουμε τις ενέργειές μας, έτσι ώστε να αποτρέψουμε κάθε πρόκληση που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ευημερία των λαών μας.
Με τους κ.κ. Αγγελίδη και Lieberman εκφράσαμε από κοινού την ανησυχία μας για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συμφωνήσαμε ότι οι κίνδυνοι και οι απειλές που εξάγονται από τις γειτονικές περιοχές κρίσεων συνιστούν μείζονα πρόκληση για την άμυνα των χωρών μας, αλλά και για την ασφάλεια των λαών μας για τα επόμενα χρόνια.
Συμφωνήσαμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για μια ακόμα στενότερη συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας για την αύξηση της επίγνωσης κατάστασης, την ενίσχυση της αποτρεπτικής τους ικανότητας, καθώς και την ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων προσαρμοσμένων και στις νέες απειλές.
Η σημερινή μας δεύτερη συνάντηση παρήγαγε απτά αποτελέσματα στην κατεύθυνση της συστηματικής πλέον επαύξησης και εμβάθυνσης της αμυντικής μας συνεργασίας, η οποία αξιοποιεί και τις συναντήσεις της ήδη συσταθείσας και λειτουργούσας μόνιμης επιτροπής υψηλού επιπέδου των υπουργείων μας.
Επιπλέον, ξεκινήσαμε την εμβάθυνση και της αμυντικοτεχνικής συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, με την πραγματοποίηση του πρώτου συνεδρίου αμυντικών βιομηχανιών, που θέτει τις βάσεις για συνέργεια σε αντίστοιχους τομείς, με τρόπο ώστε να προάγει τις κοινές επιχειρησιακές μας απαιτήσεις, να αξιοποιεί και να συνδυάζει τις δυνατότητες των αμυντικών μας βιομηχανιών.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως την ασφάλεια των χωρών μας εγγυάται το υψηλό επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεών μας και η αποτελεσματικότητά τους, η οποία αυξάνεται ακόμα περισσότερο μέσω της διεθνούς συνεργασίας, όπως ακριβώς αυτή που έχουν αναπτύξει η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα.
Αποφασίσαμε, επίσης, η επόμενη συνάντησή μας να λάβει χώρα στο Ισραήλ, με οικοδεσπότη τον φίλο κ. Lieberman, τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την πρόσκληση.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Εξοχότατο κ. Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την τιμή που μας έκανε να μας δεχτεί.
Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup είναι μια σημαντική απόφαση για την Ελλάδα. Η Ελλάδα βγαίνει από μια βαθιά οικονομική κρίση οκτώ ετών.
Αυτή η απόφαση θα έχει και θετικά αποτελέσματα για το προσωπικό των Ένοπλων Δυνάμεων.
Η ανάπτυξη αυτής της τριμερούς συνεργασίας και με άλλες χώρες είμαι βέβαιος ότι θα οδηγήσει στην δημιουργία ενός άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Μπορούμε να πούμε ότι η Μεσογειακή Ένωση γεννιέται».











No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.