Wednesday, June 27, 2018

25 εκατ. ευρώ για αξιοποίηση και δημιουργική επανάχρηση 12 σημαντικών δημοτικών κτιρίων


Την αποκατάσταση και ανάδειξη 12 ανενεργών εμβληματικών δημοτικών κτιρίων, με χρηματοδότηση συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, προκειμένου να λειτουργήσουν ως εστίες πολιτιστικής, τουριστικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανακοινώνει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Πρόκειται για τα πρώτα έργα  που εντάσσονται στη δράση «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), με  απόφαση την οποία υπέγραψε η Ειδική Γραμματέας Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΣ, Ευγενία Φωτονιάτα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης αυξήθηκε στα 90 εκατ. ευρώ από τα 50 εκατ. ευρώ, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των Δήμων για την ανάδειξη και επανάχρηση παλιών κτιρίων.  
Για τα νέα έργα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε:


«Βασικό ζητούμενο είναι η αξιοποίηση του σημαντικού κτιριακού αποθέματος των Δήμων και η λειτουργική επανένταξή του στον αστικό ιστό, προς όφελος των πολιτών και των τοπικών οικονομιών. Αδρανή, εμβληματικά κτίρια γίνονται εστίες πολιτιστικής, τουριστικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε συνεργασία με τους Δήμους, προχωρούμε στην υλοποίηση έργων που αναδεικνύουν και μετατρέπουν ανενεργά κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας σε ζωντανά κύτταρα των πόλεων, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας».
Στα 12 έργα περιλαμβάνεται η αποκατάσταση και δημιουργική επανάχρηση της βίλας Ιόλα, με χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ στον Δήμο Αγίας Παρασκευής.  Η πρώην κατοικία του μεγάλου συλλέκτη έργων τέχνης Αλέξανδρου Ιόλα, η οποία έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, θα  επαναχρησιμοποιηθεί ως κέντρο σύγχρονης τέχνης και χώρος πολιτιστικών, επιστημονικών και τεχνολογικών δράσεων.  
Αναλυτικά τα υπόλοιπα έργα:
  • επανάχρηση δημοτικού κτιρίου (πρώην Α Λύκειο) στην Καρδίτσα για μετεγκατάσταση και λειτουργία υπηρεσιών του Δήμου
  • λειτουργία του κτιρίου Βούλγαρη στο Δήμο Σουλίου ως πολυχώρου τέχνης, ιστορίας, πολιτισμού και εκπαίδευσης
  • αποκατάσταση του παλιού δημοτικού σχολείου Φαρσάλων και επανάχρησή του ως χώρου έκθεσης αρχαιολογικής συλλογής
  • ανάδειξη και αξιοποίηση πρώην στρατιωτικού εργοστασίου στη Δ.Ε. Νέας Χαλκηδόνας
  • αποκατάσταση του διατηρητέου νεοκλασικού κτιρίου του Δήμου Χανίων για λειτουργία δημοτικής βιβλιοθήκης
  • αξιοποίηση του παλαιού ξενοδοχείου Ξενία στην Άρτα
  • επανάχρηση  συγκροτήματος αποθηκών του Δήμου Τρικκαίων ως πολυχώρου τέχνης και πολιτισμού
  • λειτουργική αναβάθμιση του διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος του Κανναβουργείου  στην Έδεσσα και επανάχρησή του ως εστία πολιτιστικής και τουριστικής δραστηριότητας
  • ανακατασκευή - αναπαλαίωση παραδοσιακού δημοτικού σχολείου Σίνδου και μετατροπή του σε νέο δημαρχιακό μέγαρο του Δήμου Δέλτα
  • ανακατασκευή ανενεργής αποθήκης (πρώην γεωργικού συνεταιρισμού Στεφανοβικείου) Δ.Ε. Κάρλας, Δήμου Ρήγα Φεραίου και ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου της
  • κέντρο αθλητικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων στη Δ.Ε. Μολάων του Δήμου Μονεμβασιάς

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.