Monday, May 11, 2020

Εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών από την ΚΝΕ και την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Σερρών

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΑΤΕΣ ΤΟΥ ΔΣΕ

Με μία σεμνή τελετή, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Μάη η εκδήλωση του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Σερρών, τιμώντας  την 9Η Μάη, την αντιφασιστική Νίκη των λαών αλλά και τον αγώνα και τη θυσία όσων εκτελέστηκαν ή δολοφονήθηκαν στη συνέχεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της εποποιίας του τρίχρονου αγώνα του ΔΣΕ (1946 – 1949) στην περιοχή του Νομού Σερρών.
Στην  ομιλία του ο Ποιμενίδης Γιώργο, Γραμματέας του Παραρτήματος Σερρών αναφέρθηκε στον αγώνα των ηρώων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλλάδας (ΔΣΕ) και σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ, το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, το προσκλητήριο των νεκρών , το τραγούδι « επέσατε θύματα»  ως ύμνος τιμής σε όλους τους αγωνιστές. Συμβολικά, η ΚΝΕ τίμησε τους συγγενείς των ηρώων της Εθνικής Αντίστασης , του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ, προσφέροντας ένα τριαντάφυλλο και το φύλλο του Ριζοσπάστη, υποσχόμενη να συνεχίσει την πάλη για να μη σβηστεί η μνήμη και να συνεχίσει ακλόνητη  τον αγώνα για τον Σοσιαλισμό. 

Λίγο πιο νωρίς, πλήθος οπαδών, φίλων και απογόνων της Εθνικής Αντίστασης, μετέβησαν στον χώρο της Αγίας Βαρβάρας, στο σημείο που γινόταν οι εκτελέσεις όσων δεν υπογράφανε δήλωση μετάνοιας και όσων αγωνιστών περνούσαν από έκτακτο στρατοδικείο. Η Πρόεδρος του Παραρτήματος Σερρών της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Φιλιώ Σαραντίδου έκανε μία ιστορική αναδρομή της περιόδου που προηγήθηκε πριν την κατοχή αλλά και μετέπειτα,  αναφερόμενη στις επιχειρησιακές δράσεις του ΔΣΕ στα βουνά Λαϊλιά, Μπέλες, Παγγαίο, Κερδύλλια, Μπος Νταγ και στην πόλη των Σερρών. Με γλαφυρότητα αναφέρθηκε στους εκατοντάδες νεκρούς των νέων που δώσανε τη ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο. Μίλησε για την αντίσταση των κατοίκων της πόλης, την πρωτοπορία των κομμουνιστών ποιοι ήταν καθοδηγητές και μπροστάρηδες στον αγώνα.  Στο σημείο των εκτελέσεων τοποθετήθηκε ξύλινη βάση με φωτογραφικό υλικό από το λεύκωμα της ΤΕ Σερρών του ΚΚΕ που αναφέρονται με λεπτομέρεια όλες οι βιαιοπραγίες που διαπράχθηκαν στα παλικάρια και τις γυναίκες που δεν συμβιβάστηκαν. 






No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.