Συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου στο BLOOMBERG TV, στην εκπομπή «What’d you miss?», με τους δημοσιογράφους Joe Weisenthal, Scarlet Fu και Julia Chatterly.
Greek Economy Minister Optimistic After Macron Election
Greek Economy Minister Optimistic After Macron Election
BLOOMBERG: Μαζί μας βρίσκεται ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου σε αποκλειστική συνέντευξη στο Bloomberg στην Ουάσιγκτον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να λέει ότι η χώρα έχει ανάγκη από ελάφρυνση χρέους. Η δική σας κυβέρνηση λέει συνέχεια ότι είναι καθοριστικό για την οικονομία να δει αλλαγή πορείας να δει επιτάχυνση. Θα πρέπει να είναι πολύ αποκαρδιωτικό να λένε οι Ευρωπαίοι ότι αυτό δεν θα συμβεί σε ότι αφορά τη συζήτηση για το θέμα πριν την επόμενη χρονιά.
Υπουργός: Ξέρετε μόλις ολοκληρώσαμε τη δεύτερη αξιολόγηση και νομίζω ότι αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι παρέχει το πρώτο ξεκίνημα στις δημοσιονομικές ισορροπίες, παρέχει ελάφρυνση χρέους, παρέχει μια πλατφόρμα για επενδύσεις και υποστήριξη για πρόσβαση στις αγορές. Με αυτά βλέπουμε στην Ελλάδα ένα δρόμο προς την ανάκαμψη και μια προσεκτική ματιά δείχνει ότι οι τάσεις είναι θετικές, ΑΕΠ, κρατήσεις στον τουρισμό, εξαγωγές, ξένες άμεσες επενδύσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους. Συνεπώς συνολικά βρισκόμαστε στο δρόμο της ανάκαμψης, ο ρυθμός ανάπτυξης που εκτιμάται από την ΕE, το ΔΝΤ και την Ελληνική Κυβέρνηση είναι γύρω στο 2% και οι επαφές μου εδώ με επενδυτές και άλλους δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.
BLOOMBERG: Πόσο σημαντικό είναι για τους επενδυτές η Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Θεωρείτε ότι είναι ουσιώδες για τους επενδυτές ή θα επενδύσουν στην Ελλάδα και χωρίς αυτό;
Υπουργός: Νομίζω ότι η πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει περισσότερο συμβολική σημασία παρά ουσιαστική επέκταση της χρηματοδότησης. Υπάρχει όριο στο ποσό της χρηματοδότησης που θα μπορούσαμε να έχουμε από το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Καλό θα ήταν να το έχουμε αλλά εναπόκειται στην απόφαση ενός ανεξάρτητου ιδρύματος και δεν αφορά το πρόγραμμα. Παρ’ όλα αυτά με βάση την έκφραση ενδιαφέροντος που έχω διαπιστώσει η Ελλάδα θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στις αγορές ακόμα και χωρίς την ποσοτική χαλάρωση.
BLOOMBERG: Με την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία υπάρχει μια ανανεωμένη αισιοδοξία για την Ευρώπη συνολικά, που θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ίσως αργότερα κάποια κοινή δημοσιονομική αρχή. Πόσο αισιόδοξος είσθε όσον αφορά το να υπάρξει νέα δυναμική στο ευρωπαϊκό όραμα.
Υπουργός: Νομίζω ότι η φωνή του Μακρόν και άλλων είναι καλοδεχούμενες. Όπως γνωρίζετε η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει δυσκολίες τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσει. Κατά συνέπεια αυτά που προτείνει ο Μακρόν και άλλοι συνεχίζουν να προτείνουν, είναι κάτι που αποσκοπεί στη βελτίωση της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης. Είμαι πιο αισιόδοξος τώρα από ότι πριν την εκλογή του Μακρόν. Βεβαίως όλα εξαρτώνται από τις εκλογές στη Γερμανία αλλά θεωρώ ότι υπάρχει κατανόηση πως κάποια πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν. Ακόμη και ο κ. Σόιμπλε έχει καταθέσει ότι θα πρέπει να έχουμε το δικό μας ευρωπαϊκό ΔΝΤ ώστε να κάνουμε τα δικά μας πράγματα χωρίς την παρέμβαση άλλων θεσμών που πιθανόν δεν γνωρίζουν την Ευρωζώνη τόσο όσο θα έπρεπε.
BLOOMBERG: Αναφέρατε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάει στις αγορές κεφαλαίων χωρίς την ποσοτική ελάφρυνση. Πότε νομίζετε ότι η Ελλάδα θα πήγαινε στις αγορές κεφαλαίων με την έκδοση ομολόγων.
Υπουργός: Νομίζω ότι η προσδοκία είναι ότι στο τέλος αυτού του χρόνου ή στις αρχές του άλλου. Όπως βλέπετε τα σπρεντ μειώνονται δραστικά και το διετές και το δεκαετές. Εξαρτάται από του που θα βρισκόμαστε όταν το πρόγραμμα θα αρχίσει να αποδίδει, οι ρυθμοί ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο θα αυξηθούν λόγω του τουρισμού. Κατά συνέπεια νομίζω ότι περί τα τέλη του χρόνου θα είμαστε έτοιμοι να βγούμε στις αγορές και δεδομένου ότι υπάρχει υποστήριξη από την Ε.Ε. όσον αφορά ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι ώστε να παρασχεθεί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους επενδυτές νομίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι.
BLOOMBERG: Σύμφωνα με όσους ασκούν κριτική σε ότι αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα περιμένει την τελευταία στιγμή για να περάσει μεταρρυθμίσεις όσον αφορά το συνταξιοδοτικό υπάρχει, τις εργασιακές σχέσεις. Το πρόβλημα είναι η υλοποίηση, ένα στοιχείο έλλειψης εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή σας. Αυτό σας αποθαρρύνει;
Υπουργός: Είναι αποθαρρυντικό γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει τόσες πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εφαρμόσαμε τις εργαλειοθήκες 1, 2, 3 του ΟΟΣΑ. Έχουμε περάσει ένα τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν μόνο 24 που απομένουν. Δεν ξέρω που υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, η απόδειξη είναι χειροπιαστή και σύντομα θα γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα.
No comments:
Post a Comment
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση
Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.
Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.