Friday, August 4, 2017

Από τα «νεύρα» ως τα ψυχιατρεία

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Η επιλογή του κ. Τσίπρα κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την Παιδεία να αναφέρεται ξανά και ξανά σε κάποια υποτιθέμενα «νεύρα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του προέδρου της δεν είναι τυχαία – όπως τυχαία δεν είναι και η επιλογή του να φέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προς ψήφιση, καθώς αποτελεί ένα ακόμη κεφάλαιο της προπαγανδιστικής του προσπάθειας να μιλήσει στο ακροατήριό του, λέγοντας ουσιαστικά: «Βλέπετε; Μπορεί να ψηφίζουμε μνημόνια επειδή μας εκβιάζουν, αλλά φέρνουμε και νόμους που ανταποκρίνονται στις ιδεοληψίες μας».
Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, είπε απανωτά κατά την δευτερομιλία του:
Θέλω να σας ρωτήσω γιατί αυτά τα νεύρα. Τι έχετε πάθει;»
-«Βρίσκεστε σε κατάσταση νευρικής κρίσης».
Τι έχετε πάθει;»
-«Μην ξινίζετε, κύριοι, το πρόσωπό σας!»
-«Κύριε Μητσοτάκη, τα νεύρα δεν κάνουν καλό. Κι αντί κάθε δεκαπέντε μέρες να ανακαλύπτετε και κάτι και να ζητάτε και μια εξεταστική επιτροπή, μήπως εκεί στην Πειραιώς να φτιάχνατε μια εξεταστική επιτροπή για να ανακαλύψετε την αιτία που σας προκαλεί τόσα νεύρα; Διότι τα νεύρα στο τέλος δεν θα σας οδηγήσουν σε καλό».
Και στην τριτολογία του:

-«Μιας και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μου ευχήθηκε σε ήπιο και πράγματι τόνο αστικής ευγένειας «καλές διακοπές» δεν θα τον κακοκαρδίσω. Άλλωστε φαίνεται ότι τις χρειάζεται ο ίδιος ιδιαίτερα. Πράγματι η δευτερολογία σας ήταν σε ήπιους τόνους ακριβώς για να αποφύγετε να ταυτιστείτε με αυτό για το οποίο σας κατηγόρησα, για τα πολλά νεύρα».
Κλείνω λοιπόν λέγοντάς σας ότι πράγματι ελπίζω αυτές οι διακοπές, τουλάχιστον, να σας απαλείψουν λίγο τα νεύρα, διότι η πολιτική ζωή του τόπου χρειάζεται συγκρούσεις πάνω στα πραγματικά επίδικα».
Δηλαδή, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και εμμονικά επανήλθε στο θέμα των «νεύρων» όχι μόνο μια φορά, αλλά… επτά!
Προφανώς, ουδείς είχε νεύρα. Πάντα οι τόνοι ανεβαίνουν στις πολιτικές αντιπαραθέσεις, πάντα γίνονται παρατηρήσεις από τα έδρανα, συνήθως μάλιστα ακούγονται πολύ περισσότερα και πολύ περισσότερες φωνές διαφωνίας και διαμαρτυρίας.
Απλώς ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη και επαναλαμβανόμενη αναφορά για να στοχοποιήσει όχι τα επιχειρήματα των πολιτικών του αντιπάλων, αλλά την ψυχική τους υγεία!
Μετέτρεψε δηλαδή την πολιτική αντιπαράθεση σε θέμα αρμοδιότητας της ψυχιατρικής επιστήμης.
Η μέθοδος είναι γνωστή: Γιατί έχεις νεύρα; Τι σου συμβαίνει; Τι έχεις πάθει; Τι νευρική κρίση είναι αυτή; Τι είναι αυτά τα ξεσπάσματα; Τίποτε δεν σε ικανοποιεί; Πώς ξινίζεις έτσι τα μούτρα σου; Μήπως χρειάζεσαι λίγη ξεκούραση; Μήπως να σε στείλουμε διακοπές σε κανένα νησάκι;
Πρόκειται για μια σοβιετικού τύπου μέθοδο, με την οποία κάθε διαφωνών θεωρείτο ψυχοπαθής και είχε ανάγκη ψυχιατρικής «περίθαλψης».
Και με αυτήν την μέθοδο οι Σοβιετικοί έστελναν στα ψυχιατρεία όλους τους διαφωνούντες…

Πηγήelzoni.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.