Thursday, April 19, 2018

Το δημογραφικό και κοινωνικό πορτραίτο της σημερινής Ελλάδας ήταν το θέμα της συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής


Την ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος της χώρας μας προέβαλαν ειδικοί επιστήμονες και βουλευτές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης με θέμα «Δημογραφικό και Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2016-2017: τάσεις, προκλήσεις και πολιτικές», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο, με τη συμμετοχή των μελών της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Τη συνεδρίαση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην υπογεννητικότητα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης σημειώνοντας τη σημασία νομοθετικών ρυθμίσεων –όπως αυτές που ψηφίσθηκαν πρόσφατα– οι οποίες «θα ενθαρρύνουν τους νέους και θα παράσχουν μια τακτική ενίσχυση στις οικογένειες που έχουν ένα ή δύο παιδιά, πέραν των πολυτέκνων». «Εφόσον δοθεί αυτό το σήμα στην ελληνική κοινωνία, θα έχουμε παράξει ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.


Κατά τη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Δεμερτζής, ο οποίος ανέλυσε το Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2016-2017, ενώ τις προτάσεις του ΕΚΚΕ, με βάση τις δημογραφικές και κοινωνικές προκλήσεις και πολιτικές στην Ελλάδα, κατέθεσε ο Διευθυντής Ερευνών του Κέντρου κ. Διονύσης Μπαλούρδος. «Η Ελλάδα της κρίσης: κοινωνικές προεκτάσεις και αναγκαίες πολιτικές» ήταν το θέμα της ομιλίας του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Θεόδωρου Μητράκου. Το δημογραφικό υπό το πρίσμα της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής προσέγγισε ο Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντώνης Κόντης. «Φτώχεια και ανισότητες στα χρόνια της κρίσης» ήταν το θέμα που ανέλυσε ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σταύρος Ζωγραφάκης, ενώ στην ενεργό γήρανση και το συνταξιοδοτικό αναφέρθηκε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Γαβριήλ Αμίτσης. Ο Διευθυντής Ερευνών του ΕΚΚΕ κ. Ηλίας Κικίλιας ανέλυσε τις «συστημικές αιτίες της οικονομικής κατάρρευσης και στρατηγικές επιλογές πολιτικής για τη βιώσιμη ανάκαμψη της απασχόλησης». Τέλος, ο Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Πλειός αναφέρθηκε στο «κοινωνικό πορτραίτο των μέσων επικοινωνίας στην Ελλάδα» και ο Καθηγητής του Χαροκοπείου  Πανεπιστημίου κ. Πάρις Τσάρτας στις «κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις της ανάπτυξης του τουρισμού στην Ελλάδα».

 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
«Σας συγχαίρω κατ’ αρχήν για την πρωτοβουλία των δύο Επιτροπών, αλλά και για την πολύ μεγάλη ευαισθησία, που οι σχετικοί φορείς επιδεικνύουν γύρω από ένα μείζον θέμα, το οποίο ως μείζον έχει κατατεθεί και αντιμετωπιστεί και με ομόφωνα πορίσματα στο παρελθόν από τη Βουλή, χωρίς όμως να έχουν γίνει οι αναγκαίες ρυθμίσεις και ενέργειες. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό σήμερα το ότι γίνεται αυτή η συνεδρίαση, που θα ενισχύουν και θα ενθαρρύνουν πραγματικά την επίλυση αυτού του ζητήματος, που είναι μείζον για τη χώρα.
Θα ήθελα ιδιαίτερα να αναφερθώ στο εξής ζήτημα, το οποίο έχει επιβαρύνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και το οποίο, αν δεν αντιμετωπιστεί τώρα με νομοθετήματα -  συγκεκριμένες πράξεις της εκτελεστικής εξουσίας στην κατεύθυνση να αλλάξουν τα δεδομένα, μπορεί σε μερικά χρόνια να μην υπάρχει επιστροφή. Αυτό το ζήτημα έχει να κάνει με την κρίση την οποία πέρασε και περνάει η χώρα, τη μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση, η οποία επιβάρυνε και έφερε νέα δεδομένα στο ζήτημα του δημογραφικού και στο ζήτημα των πολυτέκνων, καθώς και της ενίσχυσης των οικογενειών οι οποίες έχουν παιδιά. Αυτό το θέμα έχει να κάνει με το εξής, για να είμαστε πάρα πολύ σαφείς: Ότι πλέον τα νέα ζευγάρια, τα παιδιά μας δηλαδή, και ακόμα πιο νέοι, δεν παίρνουν την ευθύνη να τεκνοποιήσουν. Έτσι το αντιλαμβάνονται, μέσα σε ένα τόσο δυσμενές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον και με παρόν το πρόβλημα της αιμορραγίας της χώρας λόγω μετανάστευσης των παιδιών μας κατά εκατοντάδες χιλιάδες, για εύρεση εργασίας ή για σπουδές στο εξωτερικό, δεν παίρνουν την ευθύνη να δημιουργήσουν οικογένειες, έστω και με ένα ή δύο παιδιά, που ήταν αυτονόητο για την ελληνική οικογένεια, για την ελληνική κοινωνία πριν από μερικά χρόνια.
Έχει επιβαρυνθεί, δηλαδή, στη ρίζα του το πρόβλημα. Με αυτή την έννοια και ως προς αυτή τη διάσταση, θεωρώ πολύ σημαντική τη νομοθέτηση που υπήρξε πρόσφατα, για την ενθάρρυνση και τακτική ενίσχυση των οικογενειών, πέραν των πολυτέκνων, που έχουν ένα ή δύο παιδιά.
Η τακτική ενίσχυση αυτών των οικογενειών, και όποια άλλα μέτρα σ' αυτή την κατεύθυνση, θα δώσουν ένα σήμα στην ελληνική κοινωνία, στις ελληνικές οικογένειες, στους νέους ανθρώπους και στα παιδιά μας ότι μπορούν, με παρούσα την κοινωνία και παρόν το δημόσιο σύστημα, όχι μόνο ως ενίσχυση μηνιαία αλλά και ως ενίσχυση των υποδομών, των βρεφονηπιακών σταθμών και όλων των άλλων εκφάνσεων της διαπαιδαγώγησης και ανάθρεψης των παιδιών μας, να δημιουργήσουν οικογένεια και να τεκνοποιήσουν.
Εφόσον δοθεί αυτό το σήμα στην ελληνική κοινωνία, θα έχουμε παράξει ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο.
Βρισκόμαστε, λοιπόν, μπροστά σε μια επιπλέον πτυχή σε σχέση με αυτές που αντιμετωπίζονταν διαχρονικά, όταν ερχόταν αυτό το θέμα και το συζητούσαν οι αντίστοιχες επιτροπές σε παρελθόντα χρόνο. Νομίζω ότι σε αυτό το ζήτημα, όπως και στα διαχρονικά θέματα που αφορούν  οικογένειες που έχουν τεκνοποιήσει και έχουν αρκετά παιδιά, θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας για να αναστραφεί αυτή η κουλτούρα, που οδηγεί στην υπογεννητικότητα και που έχει διαμορφωθεί αυτά τα πολύ δύσκολα χρόνια.
Αυτό ήθελα να το επισημάνω ιδιαίτερα και το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Για να μιλήσω από καρδιάς, εμείς, όταν τελειώναμε τις σπουδές μας ξέραμε για την εργασία πότε θα αρχίζαμε και πότε θα τελειώναμε και τι ασφάλεια θα παίρναμε. Έτσι,  ενδιάμεσα, μπορούσαμε να κάνουμε οικογένειες σε αρκετά πιο μικρή ηλικία και να προχωρήσουμε σε τεκνοποίηση.
Αυτά τα πράγματα τα ξέραμε και ήταν μέσα στον κύκλο μας από πολύ μικρή, θα έλεγα, ηλικία, σε σχέση με τον παρόντα χρόνο. Όλοι και όλες μας έχουμε αυτή την εμπειρία, πόσο μάλλον τα σωματεία και οι ενώσεις που ασχολούνται διαχρονικά και έχουν δώσει τη συμβολή τους και σε επιστημονικό και σε κοινωνικό επίπεδο, σε αυτό το μείζον θέμα για τη χώρα.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και συγχαίρω, πράγματι, από καρδιάς την προσπάθεια την οποία κάνετε. Νομίζω ότι θα είναι ευτυχή τα πορίσματα, εάν βρουν την ανταπόκρισή τους στην εκτελεστική εξουσία και σε ό,τι άλλο χρειαστεί σε νομοθετικό επίπεδο.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για το Δημογραφικό και κοινωνικών υποθέσεων 17.4.18 https://youtu.be/g7fBfpfX1S0

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.