Thursday, June 8, 2017

Από το «Κάτω η λιτότητα» στο «Ζήτω οι αγορές»!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Συγγνώμη, αλλά αν θυμάμαι καλά μέχρι την ώρα που η κυβέρνηση οδηγήθηκε στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, οι προπαγανδιστές του ΣΥΡΙΖΑ έδιναν τη «μάχη» για τα εργασιακά, τις συλλογικές συμβάσεις και όλα τα σχετικά.
Τότε, το χρέος δεν είχε καν τεθεί στο τραπέζι της προπαγάνδας (συγγνώμη, της συζήτησης)!
Μόλις έχασαν τη «μάχη» των εργασιακών και υποχώρησαν σε όλα, ξαναθυμήθηκαν το χρέος.
Για το χρέος είχαν πέντε φορές πανηγυρίσει σε έναν χρόνο:
Τον Μάιο του 2016, όταν μας έλεγαν πως υπάρχει πλέον οδικός χάρτης για έξοδο στις αγορές,
τον Δεκέμβριο του 2016, όταν εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και έλεγαν ότι πρόκειται για «εθνική επιτυχία» και - όπως επίσης έλεγαν - το χρέος μειώθηκε κατά τουλάχιστον 45 δις ευρώ,
στις 23 Ιανουαρίου 2017 όταν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος εγκρίθηκαν από τον ESM και τον EFSF,
στις 10 Φεβρουαρίου, όταν ο ESM ολοκλήρωσε την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών  των δανείων από τον EFSF και η μέση διάρκεια αυξήθηκε στα 32,45 χρόνια,
στις 9 Απριλίου 2017, όταν μετά τη «Συμφωνία της Μάλτας», ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι «ανοίγει ο δρόμος για την οριστική έξοδο από την κρίση».

Θυμίζω επίσης ότι για τις «επιτυχίες» του στο θέμα του χρέους, ο κ. Τσίπρας είχε πανηγυρίσει και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, καθώς και σε εκείνο το «διάγγελμα» της 18ης Δεκεμβρίου για την δήθεν «13ησύνταξη».
Μετά ήλθε η άτακτη υποχώρηση της 20ής Φεβρουαρίου, τζίφος τα εργασιακά, έπρεπε να ψηφιστεί η συμφωνία της καταστροφής και ξαναθυμήθηκαν το χρέος. Και άρχισαν να λένε ότι δεν θα ψηφίσουν μέτρα χωρίς το χρέος.
Είχε, όμως, έλθει η ώρα να ψηφίσουν.  Και άρχισαν να λένε ότι θα ψηφίσουν για να πάρουν το χρέος. Και μετά ότι αν δεν πάρουν το χρέος θα ξεψηφίσουν. Ότι θα βάλει ο Τσίπρας γραβάτα, ότι δεν θα βάλει, αλλά να μην βάλει και φέσι και τα λοιπά και τα λοιπά.
Τελικά, ψήφισαν μια χαρά με όχημα το χρέος, δεν έγινε τίποτε στο Eurogroup – τι να γινόταν, άλλωστε, μεταξύ της 9ης Απριλίου (Μάλτα) και της 22ας Μαΐου; - και βρήκαν το καινούργιο παραμύθι: Δώστε για το χρέος ό,τι χρειάζεται για να βγούμε στις αγορές.
Μιλάμε για τις αγορές που ούτε να τις ακούσουν δεν ήθελαν ο Τσίπρας και ο Καμμένος – οι άνθρωποι πάνω από τις αγορές, να γυρίσουμε την πλάτη στις αγορές, είναι το καινούργιο μαντρόσκυλο του συστήματος, θα βαράμε τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές και άλλα τέτοια.
Οι «αγορές», βέβαια, είναι επίσης καινούργια επινόηση. Μέχρι πρόσφατα δεν έλεγαν λέξη για αγορές – μόνο για τη λιτότητα και το χρέος. Ιδού οι αποδείξεις:
-14 Φεβρουαρίου 2017, Τζανακόπουλος, Σκάι, Κοσιώνη: «Η προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι να υπάρξει μια συμφωνία, η οποία θα είναι κοινωνικά βιώσιμη. Επομένως, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, όπως είπε και ο Yπουργός των Οικονομικών χθες, βασικός στόχος της διαπραγμάτευσης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει επιπλέον λιτότητα». (Άρα, στις 14 Φεβρουαρίου δεν υπήρχε ούτε χρέος, ούτε αγορές).
-10 Μαρτίου 2017. Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Συνέντευξη Τύπου: «Προφανώς ήμασταν σε ένα τραπέζι, συζητάγαμε, άρα είχαμε και την δυνατότητα στο περιθώριο να κουβεντιάσουμε και για το ελληνικό θέμα. Θέλω να σας πω ότι ειδικά η Καγκελάριος Μέρκελ ήταν εξαιρετικά αισιόδοξη, ανησυχητικά ίσως αισιόδοξη. Εγώ κρατάω και μια, αν θέλετε, «πισινή» σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα γιατί έχω μια εμπειρία. Νομίζω όμως ότι οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες προεξοφλούν ότι θα κλείσει θετικά το ελληνικό ζήτημα εντός των επόμενων ημερών. Οι περισσότεροι προεξοφλούν αυτό που σας είπα, ότι δηλαδή τον Απρίλη θα πάμε σε μια συνολική λύση».
-13 Μαρτίου 2017, Τσίπρας, άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Η Ελλάδα, η οποία σε πείσμα κάποιων καλοθελητών βρίσκεται πολύ κοντά στους στόχους της δεύτερης αξιολόγησης, της ποσοτικής χαλάρωσης και των μεσοπρόθεσμων μέτρων βιωσιμότητας του χρέους, βγαίνει από ένα μακρύ και σκοτεινό τούνελ μετά από επτά ολόκληρα χρόνια».
-1 Απριλίου 2017, Τσίπρας στο Έθνος:«Η όποια λύση συνδέεται αναπόφευκτα με ουσιαστικά μέτρα για το χρέος» / «είναι η πρώτη φορά που δεν εφαρμόζουμε μέτρα περιμένοντας να μας δώσουν κάτι μετά, αλλά το αντίστροφο. Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 – και αυτό μόνο εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται».
-1 Απριλίου 2017. Κατά την αποχώρησή του από την Κουμουνδούρου, ερωτηθείςαπό το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν θα έχουμε συμφωνία μέσα στον Απρίλιο ο κ. Τσίπρας απάντησε:«Ναι θα έχουμε, αλλά ό,τι και να σας πω σήμερα είναι πρωταπριλιά, ό,τι και να σας πω δεν θα με πιστέψετε».
-2 Απριλίου 2017, Τζανακόπουλος, Σκάι: Ο Πρωθυπουργός λέει ότι από τη στιγμή που τα μέτρα τα οποία θα παρθούν για το 2019 και το 2020, αποτελούν απαιτήσεις του ΔΝΤ και έρχονται ως ένα «αντίδωρο», να το πούμε έτσι, για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, δεν μπορούν και να εφαρμοστούν εφόσον δεν υπάρξει ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Και εδώ μιλάμε για μια περίοδο δυο χρόνια μετά.  Την 1/1 του 2019, λοιπόν, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μέτρα και αντίμετρα, εφόσον όμως και αυτό ήταν και το βασικό θεμέλιο, το βασικό στοιχείο της  καταρχήν συμφωνίας, στην οποία καταλήξαμε στις 20 του Φλεβάρη. Δηλαδή ναι μεν υποχώρηση σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό μείγμα, αλλά από την άλλη μεριά και μια μεσοπρόθεσμη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, έτσι ώστε να μπορέσει  να υπάρξει  ένας καθαρός διάδρομος για την ελληνική οικονομία…»
-5 Απριλίου 2017. Κοινές δηλώσεις κατά την επίσκεψη Τουσκ στην Αθήνα. Τσίπρας: «Υπ` αυτή την έννοια, εξέφρασα με ειλικρίνεια στον Πρόεδρο Τουσκ, ότι τόσο εγώ όσο και η ελληνική κυβέρνηση δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε για πολύ ακόμα παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού και θα έλεγα παιχνίδια σε βάρος της προοπτικής της Ευρώπης, της προοπτικής της ενότητας της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες που οφείλει να οδηγήσει σε λύση στο Eurogroup της Παρασκευής, στη Μάλτα. Αυτή η διαδικασία βρίσκεται στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί σε προηγούμενο Eurogroup στις 20 του Φλεβάρη.
Οι πληροφορίες που έχουμε από χθες βράδυ, τόσο εγώ όσο και ο Πρόεδρος Τουσκ είναι ότι βρισκόμαστε μια ανάσα από τη συμφωνία, είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Ωστόσο, είχα την υποχρέωση να θέσω στον Πρόεδρο τις ανησυχίες μου ότι εάν, παρά τις προβλέψεις, αυτή η συμφωνία δεν επιτευχθεί την ερχόμενη Παρασκευή στο πλαίσιο αυτού του άτυπου οργάνου, του άτυπου οικονομικού διευθυντηρίου της Ευρώπης, του Eurogroup, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ένα ανώτερο επίπεδο, ώστε να έχουμε θετική εξέλιξη. Να έχουμε θετική εξέλιξη πριν το Πάσχα, σε κάθε περίπτωση μέσα στον Απρίλη, ακόμα και αν χρειαστεί να φθάσουμε και στην ανάγκη της σύγκλησης της Συνόδου των κρατών-μελών του ευρώ. Όμως, αυτή η ατέρμονη και ατελείωτη διαπραγμάτευση πρέπει να τελειώσει εδώ. Διότι κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνει την ελληνική οικονομία και δημιουργεί ζημιές, θα έλεγα, καταστρέφοντας όλα όσα με τόσο μεγάλο κόπο ο ελληνικός λαός έχει καταφέρει και αυτό το δικαίωμα δεν το έχει κανείς. Θέλω να κλείσω, όμως, λέγοντας ότι δεν είναι μόνο η πληροφόρηση που έχουμε από τις χθεσινές εξελίξεις, είναι και η αίσθηση που έχουμε, η πολιτική, ότι βρισκόμαστε σε μια φάση που αυτή η ταλαιπωρία τελειώνει και που ο ελληνικός λαός θα έχει τη δυνατότητα πολύ σύντομα να θρέψει τους καρπούς των δύσκολων και επίπονων προσπαθειών όλων των τελευταίων χρόνων. Θέλω να επισημάνω ότι δεν είμαστε κοντά μόνο στο κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, αλλά και μιας συνολικής συμφωνίας που αφορά και την αναγκαία απομείωση του χρέους» / «Και επειδή εδώ δεν παίζουμε ένα παιχνίδι, όπως παίζαμε όταν ήμασταν μικροί, που παίζαμε τις «κουμπάρες», εδώ παίζουμε με το μέλλον ενός ολόκληρου λαού, αυτό πρέπει να σταματήσει. Συνεπώς, εάν το όργανο αυτό που λέγεται Eurogroup δεν είναι σε θέση να βγάλει λευκό καπνό την Παρασκευή, εγώ έχω ήδη ζητήσει από τον Πρόεδρο Τουσκ να αναλάβει την πρωτοβουλία για τη σύγκληση της Συνόδου των κρατών-μελών του ευρώ, ώστε να υπάρξει λύση άμεσα. Και νομίζω ότι δεν θα χρειαστεί να το κάνει, διότι θα έχουμε αποτέλεσμα την Παρασκευή». (Και πάλι λέξη για «αγορές»).
-9 Απριλίου 2017, ομιλία Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συμφωνία της Μάλτας: Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας ανοίγει τον δρόμο για την οριστική έξοδο της χώρας από τα προγράμματα και την επιτροπεία.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι βασική προϋπόθεση για την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια είναι η ρύθμιση του χρέους- υπογραμμίζοντας πως το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης προβλέπει τα μέτρα για τη βιωσιμότητά του- ώστε να ακολουθήσει η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κίνηση που θα εξασφαλίσει την πρόσβαση της χώρας στις αγορές.
-11 Απριλίου 2017, Ν. Παππάς στον Real Fm: «Προϋπόθεση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων είναι τα μέτρα για το χρέος. Τα μέτρα για το 2019 και το 2020 μπήκαν στο τραπέζι, επειδή κάποιες χώρες επέμεναν να συνεχίσει το ΔΝΤ να είναι μέρος του προγράμματος. Το Ταμείο, εκτός από τις δημοσιονομικές αυτές παρεμβάσεις, τις οποίες συμφωνήσαμε, βάζει και την προϋπόθεση της αναδιάρθρωσης του χρέους. Αν, λοιπόν, υπάρξει μία λύση που δεν το ικανοποιεί και αποχωρήσει -μιλάω για το υποθετικό σενάριο- φεύγουν από το τραπέζι οι λόγοι που επέβαλαν την εφαρμογή των δημοσιονομικών παρεμβάσεων το 2019 και το 2020».
-12 Απριλίου 2017, Σκουρλέτης, Κόντρα (τηλεόραση):«Είναι σαφές ότι η συμφωνία για τα μέτρα - αντίμετρα έχει να κάνει και με το χρέος». (Απούσες πάλι οι… αγορές)
-25 Απριλίου 2017. Τσίπρας, Αντέννα, Χατζηνικολάου: «Προφανώς θα τα ψηφίσουμε (σ.σ. τα μέτρα) για να πάρουμε τη λύση για το χρέος. Δεν την καταλαβαίνετε την απάντηση;» / «Μα, αυτή είναι η προϋπόθεση. Πολύ απλά, το έχω δηλώσει ευθαρσώς και δεν φοβάμαι να το ξαναπώ. Δεν θα εφαρμοστούν, κύριε Χατζηνικολάου αν δεν πάρουμε τη λύση για το χρέος» / «Αλήθεια; Μία κυρίαρχη κυβέρνηση, δηλαδή δεν μπορεί να παίρνει πίσω κάτι το οποίο έχει ψηφίσει αν δεν τηρείται η συμφωνία; ‘Η θεωρείτε ότι δεν το έχω ξανακάνει;» / «Ο στόχος, κύριε Χατζηνικολάου, είναι να κλείσει η αξιολόγηση και αμέσως να βγούμε στις αγορές για να έχουμε μια διατηρήσιμη δυνατότητα εξόδου στις αγορές, να μην είναι δηλαδή μια ευκαιριακή, να είναι διατηρήσιμη, ώστε αυτό να μας δώσει τη δυνατότητα στο τέλος του προγράμματος να έχουμε και μια οριστική έξοδο από την επιτροπεία. Αυτός είναι ο στόχος. Γι’ αυτό μιλώ για εξιτήριο. Γι’ αυτό λέω για μια συνολική συμφωνία, η οποία έχει τις δυσκολίες της. Στεναχωρούμε κάποιους, το είπε και ο Τσακαλώτος. Αλλά, όμως, αξίζει τον κόπο να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού. Έχουμε σχέδιο, έχουμε στόχευση, έχουμε αποφασιστικότητα και θα δουλέψουμε σκληρά για να το πετύχουμε». (Οι αγορές κάνουν την εμφάνισή τους, αλλά ακολουθεί η ανακοίνωση για την Πρωομαγιά):
-27 Απριλίου 2017. Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για την Πρωτομαγιά: «131 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, οι αγώνες της εργατικής τάξης για εργασιακά δικαιώματα και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένουν πάντα επίκαιροι. Σήμερα, που η κυριαρχία των αγορών και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιτίθενται με σφοδρότητα στα εργασιακά δικαιώματα ακυρώνοντας στην πράξη κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα, η Εργατική Πρωτομαγιά αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία».
-26 Απριλίου 2017, εκπρόσωπος ΑΝΕΛ Μ. Παπαδοπούλου στο Action 24: «Συνολική συμφωνία που δεν έχει να κάνει μόνο με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά κυρίως με τη διατύπωση των μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους είναι ο στόχος της κυβέρνησης».
-4 Μαΐου 2017. Τσίπρας στο υπουργικό για τα μέτρα. «Κάναμε αυτή τη δύσκολη πολιτική επιλογή, παίρνοντας ουσιαστικά το εξιτήριο από την επιτροπεία και το τέλος της εποχής των μνημονίων που άφησαν τεράστιες πληγές στη χώρα. Γιατί μιλάμε για εξιτήριο όμως; Διότι, η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να κλείσουμε άμεσα τις άλλες σημαντικές εκκρεμότητες. Πρώτη και βασική είναι αυτή του χρέους. Ισχύει στο ακέραιο, ότι χωρίς λύση για το χρέος δεν υφίστανται μέτρα. Μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μάη, θα πρέπει να έχουν σαφώς περιγραφεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Το περίγραμμα των τεχνικών λύσεων είναι άλλωστε αυτό που αποτυπώθηκε στην απόφαση της 24ης Μάη του 2016. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αναμένουμε είναι μία λύση για το χρέος που θα δημιουργεί ένα καθαρό διάδρομο δεκαετίας για την ελληνική οικονομία και παράλληλα θα καλύπτει τόσο τους Ευρωπαίους όσο και το ΔΝΤ. Γνωρίζουμε όλοι την απόσταση ανάμεσα στο ΔΝΤ και –κυρίως– τη Γερμανία στο συγκεκριμένο θέμα. Όμως η Ελλάδα έχει κάνει όσα της αναλογούν και μένει πλέον όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πειθαρχήσουν στις αποφάσεις του περασμένου Μάη. Ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμών μέτρων για το χρέος, αποτελεί επίσης τη βασική προϋπόθεση ώστε να προχωρήσει και η ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ήδη οι καθυστερήσεις, λόγω των παράλογων απαιτήσεων κυρίως του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση, έχουν κοστίσει στην ελληνική οικονομία και πρέπει γρήγορα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος». (Τότε δεν είχε αναφερθεί στις αγορές).
-9 Μαΐου 2017, επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας: «Εάν δεν έχουμε συμφωνία για το χρέος, σημαίνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δε συμμετέχει στο πρόγραμμα και άρα σημαίνει ότι δεν υπάρχει απαίτηση αυτών των μέτρων. Δεν είναι σχήμα λόγου».
-14 Μαΐου 2017. Συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ στο Πεκίνο: Απόλυτη ταύτιση διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Φόρουμ, «Belt and Road». Με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να διαμηνύει ότι αν το Βερολίνο δεν συμφωνήσει σε εφικτό δημοσιονομικό «μονοπάτι», τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα. Στην περίπτωση αυτή, τα μέτρα δεν εφαρμόζονται, ανταπάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός / Ο κ. Τσίπρας γράφει στον λογαριασμό του στο τουίτερ ότι με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ «στο θέμα του χρέους βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα».
-17 Μαΐου 2017. Αισιοδοξία ότι θα έχουμε θετική έκβαση στις 22 Μαΐου όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλώντας με δημοσιογράφους. «Πρέπει να σας πω ότι αυτά που ακούγονται είναι τόσο θετικά που δυσκολευόμαστε και να τα πιστέψουμε. Είναι too good to be true. Σε τέτοιο βαθμό που θα με αναγκάσουν να φορέσω και γραβάτα δηλαδή». Είπε επίσης ότι μόλις γύρισε από το Πεκίνο, ζήτησε να επικοινωνήσει αμέσως με την Γερμανίδα Καγκελάριο, όπως και έγινε, γιατί η βασική ανησυχία του είναι αν τη διαχείριση της διαπραγμάτευσης την έχει αποκλειστικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ή αν την έχει και εκείνη. Η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι τη διαχείριση την έχει και η ίδια, ότι είναι "on board". Σε ερώτηση αν η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι ακόμα κι αν η αξιολόγηση δεν κλείσει στις 22 Μάη αλλά στις 15 Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι "δεν πάνε διακοπές οι αγορές". (Αυτή είναι η πρώτη φορά που ακούμε για «αγορές»).
-21 Μαΐου 2017, Τζανακόπουλος, Real News: «Είμαστε ένα βήμα πριν τη μεσοπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους».
-22 Μαΐου 2017, Παππάς, Αντέννα: Δηλώνει βέβαιος ότι στο σημερινό Eurogroup θα υπάρξει συνολική συμφωνία και λέει:  «Αυτοί που πόνταραν στο σενάριο της εκτροπής, το μόνο που τους μένει αυτή τη στιγμή είναι να αλλάξουν πλευρό και να κοιμηθούν από το άλλο, διότι και η συμφωνία έκλεισε και στο χρέος θα υπάρξει μία ρύθμιση η οποία θα βγάζει την ελληνική οικονομία από το φάσμα των ερωτηματικών για τη βιωσιμότητα του» / «Αυτό που θα "κουρευτεί" είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα αμέσως επόμενα χρόνια. Θα κουρευτεί, δηλαδή, η απαισιοδοξία και το ερωτηματικό, το εναπομείναν στη διεθνή οικονομική και επενδυτική κοινότητα, εάν θα μπορέσει η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος».
-29 Μαΐου 2017. Τσακαλώτος σε συνομιλία με ξένους ανταποκριτές: «Αναζητούμε μια καλή λύση, όχι μια τέλεια λύση».
-29 Μαΐου 2017. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών: «Θέλουμε καθαρό διάδρομο για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές». (Εδώ ξαναθυμήθηκαν τις αγορές).
-29 Μαΐου 2017. Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με Εσθονό πρωθυπουργό: «Η κυβέρνηση παλεύει να έχει τη συνολική λύση στις 15 Ιουνίου» /«Λύση να έρθει και όποτε έρθει, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο» / «Προσδοκούμε μια απόφαση μέσα στον Ιούνιο, πριν αναλάβει η Εσθονία την Προεδρία, για οριστική διευθέτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους».
-29 Μαΐου 2017, Τζανακόπουλος, Αντέννα: «Και στη συνέχεια, είπαμε ότι θα πρέπει να έχουμε τελικά μια συνολική συμφωνία, η οποία πέρα από το τεχνικό κομμάτι, δηλαδή το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να περιλαμβάνει και τι; Τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να κάνει μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, έτσι ώστε να ανοίξει η πόρτα και για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» / «Είναι άλλο η συγκεκριμενοποίηση των εργαλείων απομείωσης του ελληνικού χρέους και άλλο η εφαρμογή αυτών των εργαλείων, ώστε να απομειωθεί το ελληνικό χρέος. Αυτό το συζητούσαμε καθ΄ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και το λέγαμε πάρα πολύ καθαρά: ότι η συζήτηση αυτή τη στιγμή αφορά τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, που θα εφαρμοστούν μετά το 2018. Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία και καμία αντιπαράθεση ως προς αυτό, κύριε Παπαδάκη» / «Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε μια πρόταση, η οποία αφήνει αμφιβολίες, η οποία αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της συμμετοχής ή της μη συμμετοχής του ΔΝΤ. Συνεχίζουμε σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές, γι’ αυτό γίνεται η διαπραγμάτευση». (Και πάλι το πρόβλημα είναι το ΔΝΤ και όχι οι αγορές).
-31 Μαΐου 2017. Ομιλία Τσίπρα στη Γ.Σ. του ΣΕΒ: «Και αναζητώντας μια συνολική συμφωνία, μια καθαρή λύση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, όχι για λόγους επικοινωνίας ή μικροπολιτικής διαχείρισης, αλλά για να κλείσει οριστικά αυτό τον φαύλο κύκλο της κρίσης και να διαβεί το κατώφλι των αγορών με αξιώσεις. Με υγιή δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και με βιώσιμο, καθαρό διάδρομο, σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών της αναγκών» / «Θέλω να είμαι σαφής: Καθαρή λύση για την ελληνική πλευρά, είναι εκείνη η λύση που δεν θα δημιουργεί ή θα επιτείνει την ανασφάλεια στους επενδυτές. Καθαρή λύση είναι εκείνη που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα, που συνοδεύει τα ελληνικά προγράμματα από την πρώτη μέρα, για άλλη μια φορά στο μέλλον» / «Μια λύση που θα εμπεδώνει τη σταθερότητα, θα εγγυάται μια δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και θα ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο στις αγορές χρήματος. Αρχικά και άμεσα θα έλεγα, με δοκιμαστικές εξόδους, οι οποίες όμως θα προετοιμάσουν το έδαφος, ώστε από τον Σεπτέμβρη του 2018 και μετά να έχουμε τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας μόνιμα και σταθερά από τις αγορές, χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα» / «Η Ελλάδα, έχω καταστήσει σαφές, θα κάνει αποδεκτή μονάχα λύση, που θα εγγυάται την έξοδό της στις αγορές, άμεσα και με βιώσιμους όρους» / «Οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία είναι και πάλι θετικές, αλλά η τεχνητή και άσκοπη συντήρηση της αβεβαιότητας γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δεν επιτρέπει ακόμη στη συμπιεσμένη δυναμική της οικονομίας μας να εκδηλωθεί». (Φθάσαμε στις 31 Μαϊου για να μπουν οι αγορές για τα καλά στο παιχνίδι).
-31 Μαΐου 2017. Τζανακόπουλος στον real fm: «Θα σας απαντήσω με πολύ μεγάλη σαφήνεια. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε εμείς στο Eurogroup είναι να υπάρξει μια απόφαση, η οποία κατά την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς και όλων των υπολοίπων θα δίνει τη δυνατότητα στο Δ.Σ. της ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να καλυφθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Δηλαδή, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία θα συμφωνηθούν, να καλύπτουν την ΕΚΤ, ώστε με απόλυτη ανεξαρτησία να κάνει τη δική της μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και να πει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο» / «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μια πρόταση, η οποία δεν θα δίνει καθαρό διάδρομο στην ελληνική οικονομία»
-3 Ιουνίου 2017. Τζανακόπουλος, «Αυγή της Κυριακής»: «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι από τη δική μας πλευρά δεν θα αποδεχτούμε οποιαδήποτε πρόταση που δεν θα δίνει οριστική λύση και δεν θα εγγυάται την έξοδο της Ελλάδας με βιώσιμους όρους στις αγορές».
-3 Ιουνίου 2017, Ν. Παππάς στο «Documento»: «Μια λύση που οδηγεί την χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι μια λύση που ανοίγει τον δρόμο για να επιστρέψουμε σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα στις αγορές και να στείλουμε ένα σήμα ότι περνάμε σε άλλη φάση».
Κάπως έτσι περάσαμε από τους πανηγυρισμούς για τις επιτυχίες στη ρύθμιση του χρέους στους λεονταρισμούς για τα εργασιακά και τον τερματισμό της λιτότητας και από εκεί σε νέους λεονταρισμούς για το χρέος και τελικά στις τόσο μισητές αγορές – αυτές που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ λατρεύουν να μισούν…

Όλα για την προπαγάνδα…

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.