Monday, June 5, 2017

Δήλωση της Κατερίνας Ιγγλέζη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Δήλωση Κατερίνας Ιγγλέζη, Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2017
Η φετινή επέτειος της Ημέρας Περιβάλλοντος πέρα από τον στόχο της ενημέρωσης του παγκόσμιου κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της ανθρωπότητας, έχει ως θέμα την επανασύνδεση των ανθρώπων με την φύση. Αν αναλογιστεί κανείς όμως τις πιο πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις και ειδικότερα την ανακοίνωση της αποχώρησης των ΗΠΑ από την Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, διερωτάται κατά πόσο είναι πραγματικά αντιληπτή η κρισιμότητα της  προστασίας του περιβάλλοντος και η κατάσταση του πλανήτη καθώς και το νόημα των επιστημονικών ερευνών.
Η αμφισβήτηση των επιστημονικών δεδομένων, η θεωρία ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα σενάριο που έχουν εφεύρει οι πολέμιοι των ορυκτών καυσίμων και δεν αποτελεί πραγματική απειλή, η ασύδοτη επέμβαση του ανθρώπου στην φύση «σα να μην υπάρχει αύριο» και η περιχαράκωση στα εθνικά σύνορα για την σωτηρία του καθενός,  αποτελούν αναχρονιστικές, αντιεπιστημονικές και αντιδημοκρατικές αντιλήψεις, που δυστυχώς έχουν ακόμα ακροατήριο. Μπορεί να διατυμπανίζουν ότι γίνονται για το συμφέρον του λαού, ότι είναι επιλογές που συγκρούονται με επιχειρηματικά συμφέρονται και συγκεκριμένες βιομηχανίες, αλλά στην πράξη έρχονται για να εξυπηρετήσουν την πιο ακραία έκφραση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών για τις οποίες η περιβαλλοντική προστασία είναι ακόμα ένα εμπόδιο στην κερδοφορία. Οι πολιτικές του άκρατου ανταγωνισμού, της λιτότητας και της κοινωνικής εξαθλίωσης έχουν ως κύριο θύμα τους και το περιβάλλον και μάλιστα με ιδιαίτερη σφοδρότητα για τις φτωχότερες χώρες, που δεν ευθύνονται για την αλλαγή του κλίματος και για την καταστροφή του πλανήτη αλλά είναι οι πρώτες που υφίστανται τις συνέπειες.
Είναι λοιπόν στο χέρι όλων των υπόλοιπων χωρών αλλά και των περιβαλλοντικών κινημάτων, να απομονώσουν τις παραπάνω αντιλήψεις και να κάνουν πράξη τις θετικές διακηρύξεις για το κλίμα. Είναι η στιγμή που η παγκόσμια συμφωνημένη περιβαλλοντική πολιτική δεν πρέπει να υποχωρήσει αλλά να βρει πρόσφορο έδαφος εφαρμογής και παραγωγής αποτελεσμάτων προς όφελος των λαών.  

Η κλιμακούμενη «αποανθρακοποίηση» της οικονομίας, η ενίσχυση των ΑΠΕ, ο εξορθολογισμός των μεταφορών και η ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας είναι οι βασικές αρχές ενός σύγχρονου και βιώσιμου αναπτυξιακού σχεδιασμού. Ένας σχεδιασμός που θα πρέπει να μην περιοριστεί στα οικονομικά αποτελέσματα αλλά να συμπεριλάβει και την κλιματική δικαιοσύνη. Για την χώρα μας ο οικολογικός μετασχηματισμός του παραγωγικού και καταναλωτικού προτύπου είναι το αναγκαίο  σκαλοπάτι από το οποίο περνάει η διέξοδος της χώρας καθώς και η βιώσιμη και δίκαιη οικονομική ανασυγκρότησή της.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.