Sunday, June 18, 2017

Συνέντευξη του Στέργιου Πιτσιόρλα στην εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου

Συνέντευξη υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα στην εφημερίδα Ελευθερία του Τύπου και το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο
  1. Πώς αποτιμάτε τις εξελίξεις μετά και το Eurogroup; Για φως στην άκρη του τούνελ, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών.
Απάντηση: Η απόφαση στο Eurogroup τερματίζει οριστικά την αβεβαιότητα ως προς τις προοπτικές της χώρας. Η ελληνική οικονομία κινείται πλέον στη βάση ενός οδικού χάρτη που διασφαλίζει την παραμονή της στη ζώνη του euro, την τόνωση της ανάπτυξης, την συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τη ρύθμιση του χρέους και την ουσιαστική διευκόλυνση για την ανταπόκρισή της μακροπρόθεσμα στους όρους του συμφώνου σταθερότητας. Θεωρώ ότι μετά τη χθεσινή απόφαση μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα.

  1. Η ρύθμιση για το χρέος ήταν προϋπόθεση για να συμφωνήσει η κυβέρνηση. Ωστόσο, αυτό παραπέμπεται για το τέλος του προγράμματος, το 2018.
Απάντηση: Για τη ρύθμιση του χρέους υπάρχει σαφέστατη δέσμευση και επιπλέον καθορισμός και των παραμέτρων στη βάση των οποίων θα συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης. Αυτή ακριβώς η σαφής δέσμευση επέτρεψε και στο ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα. Να είστε βέβαιος ότι αυτή τη δέσμευση οι αγορές θα τη διαβάσουν όπως πρέπει.
  1. Πόσο μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας η καθυστέρηση στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης; Πότε βλέπετε να βγαίνουμε στις αγορές;
Απάντηση: Σε όσους σπεύδουν να προδικάσουν τη μη συμμετοχή μας στην ποσοτική χαλάρωση θα πρότεινα να αποφύγουν τις κατηγορηματικές διατυπώσεις και προβλέψεις. Η απόφαση του Eurogroup δημιουργεί μια νέα δυναμική. Το ίδιο και η αλλαγή στάσης του ΔΝΤ. Στόχος όλων πλέον είναι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.
  1. Από τη δόση των 8.5 δις, θα πέσει καθόλου ζεστό χρήμα στην αγορά; Είστε ικανοποιημένος ως προς το αναπτυξιακό σκέλος της απόφασης;
Απάντηση: Νομίζω ότι είναι απολύτως σαφής η πρόθεση του Eurogroup να τονώσει την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Και η αύξηση του ποσού της εκταμίευσης, και η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, και η αύξηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων για την Ελλάδα και πάνω από όλα η υιοθέτηση της ρήτρας ανάπτυξης δημιουργούν νέες δυνατότητες. Κυρίως δίνουν άλλο αέρα στην ελληνική Οικονομία. Δημιουργούν άλλο ψυχολογικό κλίμα.
  1. Κατά την εκτίμησή σας, πρέπει να γίνουν αλλαγές που να σηματοδοτούν το νέο ξεκίνημα της κυβέρνησης από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση;
Απάντηση: Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η επιτάχυνση των ρυθμών του κυβερνητικού έργου και η ταχύτατη προετοιμασία όλων μας να ανταποκριθούμε στα δεδομένα της νέας περιόδου που ξεκινάει. Η κυβέρνηση πρέπει να μετατρέψει τις δυνατότητες σε νέα πραγματικότητα. Έχει μπροστά της δύο χρόνια και σε αυτά τα δύο χρόνια πρέπει να δρομολογήσει όλα όσα δεν έγιναν για δεκαετίες στη χώρα μας.
  1. Έστω και σε χαμηλούς τόνους, υπάρχει μια συζήτηση για το ενδεχόμενο έναρξης διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ με την εγχώρια κεντροαριστερά. Αυτό κατά τη γνώμη σας, θα μπορούσε να γίνει και πριν τις εκλογές και σε ποιο επίπεδο; Διότι ακούω στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μιλούν για συνεργασία με τον «ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ».
Απάντηση: Κατά τη γνώμη μου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όλες τις προϋποθέσεις να κερδίσει τις εκλογές του 2019. Διαχειρίστηκε με αποφασιστικότητα και επιτυχία την έξοδο της χώρας από την κρίση και τώρα έχει μπροστά του δύο χρόνια για να βάλει τα θεμέλια μιας βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης φέρνοντας στο προσκήνιο και εκπροσωπώντας όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων ετών μπορεί να διαμορφώσει και να αρχίσει την υλοποίηση μιας νέας εθνικής στρατηγικής με πολύ υψηλούς στόχους. Σε αυτή την προσπάθεια προφανώς πρέπει να επιδιώξει την αναδιάταξη και του πολιτικού σκηνικού της χώρας. Στη βάση λοιπόν ενός πολιτικού σχεδιασμού που στηρίζεται στο στόχο 2+4 θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά και όλες τις δυνατότητες των πολιτικών συμμαχιών.
Ο διάλογος που αναπτύσσεται στο χώρο της κεντροαριστεράς θα μπορούσε να αποκτήσει ενδιαφέρον εάν οργανωνόταν γύρω από τα προγραμματικά ζητήματα και εάν απαλλασσόταν από τις αντι-ΣΥΡΙΖΑ εμμονές που δεν οδηγούν πουθενά. Δύο χρόνια μέχρι τις εκλογές έχουμε όλη τη δυνατότητα να συζητήσουμε ψύχραιμα για τα ζητήματα της νέας εθνικής στρατηγικής και να διαπιστώσουμε συγκλίσεις και αποκλίσεις.
7. Μεγάλο θέμα για την κυβέρνηση είναι αυτό των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων. Έχετε εντέλει αλλάξει πλήρως φιλοσοφία στα θέματα αυτά; Σας ρωτώ γιατί ακούω πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στο Ελληνικό κλπ.
Απάντηση: Έχω πει πολλές φορές ότι το 2017 θα είναι μια χρονιά καμπής στο θέμα των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Ήδη υλοποιούνται μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, ήδη έχουν ληφθεί πολύ σημαντικές αποφάσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα. Μετά τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, πιστεύω ότι θα δούμε το αναμφισβήτητο επενδυτικό ενδιαφέρον να μετατρέπεται σε συγκεκριμένες πράξεις.
Η σημερινή κυβέρνηση –παρά τα όποια προβλήματα- θα αποδειχθεί τελικά ως η ελληνική κυβέρνηση που θα εδραιώσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί αυτό να μην αρέσει σε πολλούς όμως είναι κάτι που το βλέπω καθημερινά να συμβαίνει και αυτό θα ανατρέψει παραδοχές δεκαετιών.

Αυτές οι παραδοχές βεβαίως υπήρχαν και στο χώρο της Αριστεράς. Όμως εγώ πιστεύω βαθιά ότι όπως συνέβη και στο παρελθόν σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές, έτσι και τώρα η Αριστερά μπορεί να αναδειχτεί σε ηγεμονική εθνική δύναμη και να εκφράσει τα εθνικά και όχι απλά τα ταξικά συμφέροντα.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.