Tuesday, June 13, 2017

Απάντηση του ΥΠΑΑΤ για τις πληγείσες καλλιέργειες της Π.Ε Σερρών

Στην υπ’ αριθμόν Α.Π.: 5783/23-5-2017 Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης αναφορικά με «τις αποζημιώσεις καλλιεργειών της ΠΕ Σερρών», ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελος Αποστόλου προέβη στην ακόλουθη απάντηση:
«Για τις ζημιές στις αμυγδαλοκαλλιέργειες και καλλιέργειες αχλαδιών, η ζημιά που προκλήθηκε σύμφωνα με τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν και τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΕΛΓΑ οφείλεται σε αίτια μη καλυπτόμενα από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Μπορούν όμως οι ζημιές από μειωμένη παραγωγή (καρπόπτωση) να ενταχθούν στις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις (Κ.Ο.Ε.) μέσω ΠΣΕΑ εφ’ όσο η ζημία υπερβαίνει το 30%. Η σύνταξη του σχετικού φακέλου γίνεται από τον ΕΛΓΑ και την ΔΑΟΚ Ν. Σερρών και μέσω του ΥΠΑΑΤ υποβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έγκριση.
Για τις φυτρωμένες ελαιοκράμβες και τα χειμερινά σιτηρά που έχουν υποστεί ζημιά από τους παγετούς του χειμώνα του 2017 διενεργήθηκαν εκτιμήσεις και θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα.
Ζημιές από ανομβρία στις ως άνω καλλιέργειες και πάλι θα ακολουθηθεί η διαδικασία Κ.Ο.Ε και μέσω ΠΣΕΑ.
Για τις ελαιοκαλλιέργειες της περιοχής όπου προξενήθηκαν ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο από παγετούς διενεργούνται καταγραφές από κλιμάκια του ΕΛΓΑ σύμφωνα με τον Κανονισμό των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων που είναι αρμοδιότητες των ΠΣΕΑ».

Ο κ. Τζελέπης μετά την απάντηση του Υπουργού προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση: «Θα προβώ σ’ όλες τις απαραίτητες Κοινοβουλευτικές διαδικασίες προκειμένου να αλλάξει άμεσα ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ και να διευρυνθούν οι καλύψεις που παρέχει για να μπορεί να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα των παραγωγών από ακραία καιρικά φαινόμενα και όχι μετά από 3 χρόνια που είναι ο μέσος χρόνος πληρωμής Κ.Ο.Ε μέσω ΠΣΕΑ».

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.