Friday, June 16, 2017

Η επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο της Περιφέρειας Αττικής

Θετικά μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετέδωσε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά την ομιλία του στην ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής «Η Αττική επιχειρεί».

«Τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup μας βάζουν σε διαφορετική τροχιά, σε τροχιά ανάπτυξης, η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα να αλλάξουμε τη ροπή της ανεργίας και του κατώτατου εισοδήματος, να έχουμε αυξήσεις στην παραγωγικότητα και στις επενδύσεις και να δούμε μια καλύτερη Ελλάδα που τόσο πολύ την θέλουμε ύστερα από 8 χρόνια ύφεσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαδημητρίου εξήρε τη δουλειά που γίνεται στην Περιφέρεια Αττικής, ιδίως, όπως τόνισε, σε μια χρονική στιγμή που η χώρα έχει αρχίσει να βλέπει την ομαλοποίηση της οικονομίας. Ο ρόλος της Περιφέρειας στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και στην ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων ειδικότερα, είναι κομβικός και αποτελεί καταλύτη για όλη την εθνική οικονομία λόγω του υψηλού ειδικού βάρους της στο σύνολο της χώρας, υπογράμμισε.


Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, τα οποία αποτυπώνονται στην δυναμική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών (11% και 5% στο α΄ τρίμηνο), στην αύξηση των δημόσιων επενδύσεων σε 6,75 δισ. ευρώ το 2017, στη θεαματική προσέλευση τουριστών (πάνω από 30 εκατ. επισκέπτες αναμένονται φέτος), στην αύξηση του όγκου της οικοδομικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας (14% και 9% αντίστοιχα το α΄ τρίμηνο), στη σημαντική επέκταση της βιομηχανικής παραγωγής (7% στο α΄ τετράμηνο), στην αύξηση του τζίρου και του όγκου του λιανικού εμπορίου (4% και 3% αντίστοιχα στο α΄  τρίμηνο),  στην κλιμακούμενη προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων (17% το 2016 έναντι του 2014 και ένα τεράστιο 268% ετησίως το πρώτο τρίμηνο του 2017), τη μεγάλη αύξηση της μισθωτής απασχόλησης (215.000 κατά τους πρώτους 5 μήνες του 2017, ρεκόρ από το 2001) και τη συνακόλουθη πτώση του ποσοστού ανεργίας σε 22,5% τον Μάιο.

«Με την οριστικοποίηση της συμφωνίας και με την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων, αναμένεται βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και υποχώρηση της αβεβαιότητας των επενδυτών για την ελληνική οικονομία», επισήμανε ο κ. Παπαδημητρίου, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αναγορευτεί σε χώρα προορισμού επενδύσεων και δημιουργίας δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης, και στο νέο παραγωγικό μοντέλο το οποίο στηρίζεται σε 4 πυλώνες που συνοψίζονται στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και γνώσης, στην εντατικοποίηση του εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων, στη ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και στην ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων για τη δημιουργία εσωτερικών αλυσίδων αξίας και συστάδων (clusters). Προτεραιότητες που έχουν ως απώτερο στόχο την αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, τη μείωση της ανεργίας, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την αύξηση των εγχώριων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αναστροφή του λεγόμενου brain drain.


Ιδιαίτερη μνεία, έκανε στη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενός ιδιωτικού και δημόσιου θεσμού με βασικό στόχο την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, την προώθηση των εξαγωγών, την παροχή επενδυτικών συμβουλών, την απλούστευση των διαδικασιών και τη χρησιμοποίηση των χρηματοοικονομικών πόρων.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.