Tuesday, June 20, 2017

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Markku Markkula - Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λαμπρό παράφειγμα αξιοποίησης της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Markku Markkula είχε σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στο γραφείο του στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του επικεφαλής της ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών Δημήτρη Καλογερόπουλου και της συντονίστριας της ελληνικής Αντιπροσωπείας στην ΕτΠ Κατερίνας Καράβολα.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Markku Markkula ο οποίος τον ευχαρίστησε για την υποδοχή και τη φιλοξενία. Ακολούθησε συζήτηση με επίκεντρο τα σημαντικότερα ζητήματα επικαιρότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Επιτροπή των Περιφερειών, ενώ δόθηκε έμφαση στα αναπτυξιακά θέματα που αφορούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε μία περιεκτική παρουσίαση του έργου που υλοποιείται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην επιτυχή πορεία υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε παρεμβάσεις με άμεσα θετικό αντίκτυπο στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Επίσης, αναφέρθηκε διεξοδικά  στις αρμοδιότητες  και στους τομείς ευθύνης που έχει αναλάβει η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και συζήτησε με τον κ. Markkula σχετικά με τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας.
«Υποδέχθηκα σήμερα με μεγάλη χαρά τον κ. Markku Markkula, Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών, που αποτελεί το ανώτατο ευρωπαϊκό όργανο για την αυτοδιοίκηση -ουσιαστικά το κοινοβούλιο των Περιφερειών και των Δήμων στην Ευρώπη, καθώς και τον κ. Δήμητρη Καλογερόπουλο, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών, τους οποίους ευχαριστώ για τη συνάντηση.

Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών για το σημαντικό έργο που γίνεται στην Κεντρική Μακεδονία μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων και ειδικότερα για τα 523 έργα που ολοκληρώνονται στην Περιφέρειά μας σε όλους τους τομείς: περιβάλλον, τουρισμό, πολιτισμό, παιδεία, υποδομές, επιχειρηματικότητα, κοινωνική αλληλεγγύη κτλ. Ταυτόχρονα τον ενημέρωσα για το σχεδιασμό μας για τη νέα προγραμματική περίοδο, το νέο ΕΣΠΑ, και πώς επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος διότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών MarkkuMarrkula γνωρίζει ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έρχεται πρώτη πανελλαδικά στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ αποτελεί μία από τις πέντε πρώτες Περιφέρειες στην Ευρώπη σε αποτελεσματικότητα διαχείρισης και στο νέο ΕΣΠΑ. Αυτό μεταφράζεται σε νέες θέσεις εργασίας, σε αναβάθμιση των υποδομών και στη βελτίωση της αναπτυξιακής δυνατότητας της περιοχής μας, ώστε να πετύχουμε το στόχο μας και να γίνουμε  η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που θα βγει από την κρίση», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε «στον ενισχυμένο ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων στο νέο ευρωπαϊκό οικοδόμημα που διαμορφώνεται. Άποψή μας είναι ότι η νέα Ευρώπη πρέπει να χτιστεί μέσα από την ενίσχυση των Περιφερειών, ώστε να ενδυναμωθεί έτσι και η φωνή των πολιτών. Γιατί σήμερα οι πολίτες αισθάνονται αποκομμένοι από το πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που πολλές φορές απομακρύνει τα παραγωγικά στοιχεία των κοινωνιών από τον τρόπο λήψης αποφάσεων», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, κάνοντας λόγο για τους στόχους της εκδήλωσης «Το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Οι προσδοκίες των Πολιτών», που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών στη Θεσσαλονίκη, με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. «Η αποψινή εκδήλωση έχει αυτόν ακριβώς το στόχο: Να αναπτύξουμε διάλογο με τους πολίτες, προκειμένου να ακούσουμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος ευχήθηκε «να συνεχιστεί η καλή συνεργασία με την ελληνική αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών προς όφελος τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Από την πλευρά του, ο κ. Marrkula έκανε λόγο για την «ανάγκη ανανέωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27». «Αυτό είναι το μήνυμα που λαμβάνουμε ως Επιτροπή των Περιφερειών, ιδιαίτερα λόγω τουBrexit, το οποίο θεωρούμε ευκαιρία για μια τέτοια ανανέωση. Για το λόγο αυτό διοργανώνουμε στοχευμένες συζητήσεις με τους πολίτες σε 130 Δήμους και Περιφέρειες της Ευρώπης, όπως η συζήτηση που θα έχουμε απόψε στη Θεσσαλονίκη. Είναι σημαντικό να ακούσουμε τους πολίτες και τις τοπικές αρχές, να ακούσουμε τις ιδέες τους για το πώς οραματίζονται το μέλλον μιας νέας Ευρώπης. Χρειάζεται να ανανεώσουμε το οικονομικό πλαίσιο σε όλη την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι, παρά τους μειωμένους διαθέσιμους πόρους, πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στην ανάπτυξη συνεργειών για την προσέλκυση επενδύσεων.
Εκείνο που βλέπουμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη είναι ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί λαμπρό παράδειγμα του πώς μπορεί κανείς να αξιοποιήσει την  ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, προκειμένου να πετύχει τη βιώσιμη ανάπτυξη. Και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε ξεκάθαρα προς τις άλλες Περιφέρειες της Ευρώπης: νέες συνεργασίες και περισσότερες συνεργασίες. Το μήνυμα που θα μεταφέρουμε στις Βρυξέλλες είναι ξεκάθαρο: Η Ευρώπη έχει ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Συνοχής, έχει ανάγκη για στρατηγικές επενδύσεις μέσα και από ιδιωτικά κεφάλαια, που θα τονώσουν την οικονομία και θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας. Η διοίκηση της νέας Ευρώπης πρέπει να γίνεται από κάτω προς τα πάνω μέσω της αποκέντρωσης. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι οι οδηγοί για να δημιουργήσουμε τη νέα Ευρώπη. Το μέλλον της Ευρώπης θα οικοδομηθεί όχι στις κεντρικές κυβερνήσεις, αλλά στην τοπική αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε ο κ. Markkula.
Στην ανάγκη αποκέντρωσης της νέας Ευρώπης αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών Δημήτρης Καλογερόπουλος: «Ζητούμε πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, μικρή κυβέρνηση, μεγάλο ρόλο στις Περιφέρειες και την αυτοδιοίκηση. Αυτό στηρίζει και ο κ. Markkula, αυτό το μήνυμα μεταφέρει: Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει από κάτω προς τα πάνω, με αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης».
Ο κ. Καλογερόπουλος εξήρε το έργο του Απόστολου Τζιτζικώστα: «Η Κεντρική Μακεδονία είναι τυχερή να έχει ως Περιφερειάρχη έναν νέο άνθρωπο, που είναι τόσο δραστήριος και στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, διότι η φωνή του ακούγεται παντού».
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ξενάγησε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Markku Marrkula και τους συνεργάτες του σε δύο μεγάλα αναπτυξιακά έργα που υλοποιήθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: στο έργο ανάπλασης της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης και το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ευκαρπίας. 




No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.