Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Να δηλωθούν ως «αγρανάπαυση» οι μη δηλωθείσες εκτάσεις λόγω διέλευσης του TAP ζητά η Φωτεινή Αραμπατζή με συνυπογραφή 8 βουλευτών της ΝΔ

Τον κίνδυνο απώλειας μελλοντικών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για χιλιάδες αγρότες της Βορείου Ελλάδας λόγω της  διέλευσης του αγωγού TAP από τις καλλιεργητικές τους εκτάσεις επισημαίνουν με Ερώτησή τους προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Ευάγγελο Αποστόλου 9 Βουλευτές της ΝΔ των Νομών, που διατρέχει ο Αγωγός, με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινής Αραμπατζή.

Αγωγός Tap
Το πρόβλημα εντοπίζεται σύμφωνα με τους υπογράφοντες βουλευτές, στο γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θεωρεί ως επιλέξιμες για δικαιώματα βασικής ενίσχυσης τις συγκεκριμένες εκτάσεις, που θα μείνουν ακαλλιέργητες τη φετινή και πιθανότατα την επόμενη χρονιά και ως εκ τούτου δεν συμπεριλαμβάνονται στις δηλώσεις ΟΣΔΕ.
Και παρότι, η απώλεια εσόδων για τους ιδιοκτήτες αγρότες από  τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης και από συνδεδεμένες ενισχύσεις από τις καλλιέργειες του 2017 - 2018 καλύπτονται από τα συμβόλαιά τους με τον TAP, μειώνονται οι επιλέξιμες εκτάσεις και ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας δικαιωμάτων και εσόδων για τους αγρότες στο μέλλον. Τόσο μέχρι το 2020, καθώς, αν οι εν λόγω εκτάσεις δεν δηλωθούν για δύο συνεχείς χρονιές, τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης χάνονται ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο όσο και για τη νέα ΚΑΠ, σε περίπτωση συσχετισμού των νέων δικαιωμάτων με απωλεσθέντα ποσά.

Κατόπιν τούτων, η κ. Αραμπατζή και οι συνυπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ καλούν τον αρμόδιο Υπουργό εν όψει της οριστικοποίησης των δηλώσεων ΟΣΔΕ να επιτρέψει οι συγκεκριμένες εκτάσεις να δηλωθούν ως προσωρινή διακοπή της καλλιέργειας (αγρανάπαυση), ώστε να μην υπάρξει απώλεια των δικαιωμάτων μετά το 2018 με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την επόμενη ΚΑΠ.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, η Σερραία Βουλευτής, εκτός της Ερώτησης, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, απέστειλε και σχετική Επιστολή στον Πρόεδρο του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αθανάσιο Καπρέλη.

Αναλυτικά η ερώτηση που κατετέθη είναι η εξής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
15-06-2017

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κ. Ευάγγελο Αποστόλου

Θέμα: Κίνδυνος για τα μελλοντικά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης χιλιάδων αγροτών λόγω του αγωγού TAP


Κύριε Υπουργέ,

Έντονη είναι η ανησυχία χιλιάδων αγροτών της Βορείου Ελλάδας, εν όψει της οριστικοποίησης των δηλώσεων ΟΣΔΕ ως προς την τύχη των δικαιωμάτων βασικής τους ενίσχυσης, λόγω της διέλευσης του αγωγού TAP από τις καλλιεργητικές τους εκτάσεις.
Ως γνωστόν, οι εργασίες για τη διάνοιξη του συγκεκριμένου αγωγού, μήκους  550 χιλιομέτρων  στο έδαφος της ελληνικής επικράτειας, έχει καταστήσει για φέτος και ίσως και για την επόμενη χρονιά ακαλλιέργητα αρκετές χιλιάδες  στρέμματα (με τους πιο μέτριους υπολογισμούς να μιλούν περίπου για 40.000) σε πολλές αγροτικές περιοχές από τον Έβρο μέχρι τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.
Πέραν του γεγονότος ότι αυτές οι εκτάσεις θα μείνουν ακαλλιέργητες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ με οδηγία, που απέστειλε στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ΟΣΔΕ, ενημέρωσε τους πιστοποιημένους φορείς ότι δεν δέχεται τις εν λόγω εκτάσεις ως επιλέξιμες για  την καλλιεργητική περίοδο του 2016-17 και ίσως και για την επόμενη 2018-2019.
Παρότι η απώλεια εσόδων από  τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης καθώς και από συνδεδεμένες ενισχύσεις από τις καλλιέργειες του 2017 - 2018 για τους ιδιοκτήτες αγρότες καλύπτονται από τα συμβόλαιά τους με τον TAP, μειώνονται οι επιλέξιμες εκτάσεις και ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας δικαιωμάτων και εσόδων για τους αγρότες στο μέλλον. Τόσο μέχρι το 2020, καθώς, αν οι εν λόγω εκτάσεις δεν δηλωθούν για δύο συνεχείς χρονιές, τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης χάνονται ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο όσο και για τη νέα ΚΑΠ, σε περίπτωση συσχετισμού των νέων δικαιωμάτων με απωλεσθέντα ποσά.

Κατόπιν τούτων και επειδή:
Πολλοί από τους αγρότες δεν διαθέτουν άλλη επιλέξιμη γη προκειμένου να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης
Η αποζημίωση για τα απωλεσθέντα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης, που θα δοθεί στους συγκεκριμένους αγρότες, οι εκτάσεις των οποίων διαπερνώνται από τον αγωγό TAP θα αφορά μόνο τα έτη 2017 και 2018 με αποτέλεσμα τυχόν ΟΛΙΚΗ απώλεια τους μέχρι το 2020 να επιφέρει πρόσθετες οικονομικές απώλειες
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
Προτίθεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι την ολοκλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ να επιτρέψει οι συγκεκριμένες εκτάσεις να δηλωθούν ως προσωρινή διακοπή της καλλιέργειας (αγρανάπαυση), ώστε να μην υπάρξει απώλεια των δικαιωμάτων μετά το 2018 με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την επόμενη ΚΑΠ;
Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αραμπατζή Φωτεινή                                   Βουλευτής Σερρών ΝΔ

Αντωνιάδης Ιωάννης                                  Βουλευτής Φλώρινας ΝΔ

Γεωργαντάς Γεώργιος                                Βουλευτής Κιλκίς ΝΔ

Παναγιωτόπουλος Νικόλαος                       Βουλευτής Καβάλας ΝΔ

Δημοσχάκης Αναστάσιος                            Βουλευτής Έβρου ΝΔ

Κυριαζίδης Δημήτριος                                Βουλευτής Δράμας ΝΔ

Αντωνίου Μαρία                                        Βουλευτής Καστοριάς ΝΔ

Καράογλου Θεόδωρος                               Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΝΔ


Ράπτη Ελένη                                            Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΝΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.