Thursday, June 14, 2018

Στη δίνη της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ ολόκληρη η χώρα


Η συμφωνία μεταξύ Τσίπρα – Ζάεφ πυροδότησε το πολιτικό σκηνικό, με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέτει πρόταση δυσπιστίας και τους πολίτες να προετοιμάζουν νέο κύκλο συλλαλητηρίων διαμαρτυρίας
(Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi)

Στο «κόκκινο» βρίσκεται το πολιτικό θερμόμετρο, μετά τη συμφωνία Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την ονομασία της ΠΓΔΜ και τον απόηχο που είχε το «Βόρεια Μακεδονία» τόσο εντός, όσο και εκτός Βουλής.
Η Νέα Δημοκρατία, μετά την ολοκλήρωση της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου.


Ωστόσο, από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωσαν ενστάσεις για το χρονικό πλαίσιο διεξαγωγής της διαδικασίας, τονίζοντας ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια και στη συνέχεια ψηφοφορία.
Όπως τονίζουν από την Πειραιώς, η κίνηση αυτή έγινε σκόπιμα, προκειμένου να αποφύγει η κυβέρνηση να συνδυαστεί η διαδικασία με το μεγάλο συλλαλητήριο που είναι προγραμματισμένο για το απόγευμα του Σαββάτου έξω από τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo εάν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.

Η στάση των κομμάτων
Από πλευράς της κυβέρνησης, γίνεται λόγος για «πολιτική αυτοκτονία της ΝΔ». «Αρνείστε τον εαυτό σας και τους συνδιαμορφωτές της ενδιάμεσης συμφωνίας, τον Κώστα Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Η παράταξη σας σύρθηκε σε ακροδεξιές ατραπούς» επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος από το βήμα της Βουλής.
Απαντώντας, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «δεν τόλμησε να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του», καθώς «φοβάται μήπως και διαταράξει τη διαβόητη συμμαχία του με τον κ. Καμμένο».
Την ίδια ώρα, στην Κεντροαριστερά υπάρχει διάσταση απόψεων για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής, με το ενδεχόμενο αποχωρήσεων να φαντάζει πιο πιθανό από ποτέ. Ειδικότερα, η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε πως το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να πει «όχι» στη συμφωνία, θέση με την οποία διαφώνησε ευθέως ο Σταύρος Θεοδωράκης και εμμέσως τα υπόλοιπα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου του νέου φορέα.
Ξανά στους δρόμους οι πολίτες
Οι πολίτες και οι μακεδονικές οργανώσεις καλούν σε «ανένδοτο αγώνα», με στόχο να μην εγκριθεί από το Κοινοβούλιο η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ και ταυτόχρονα να οδηγηθεί σε παραίτηση η κυβέρνηση που τη διαπραγματεύθηκε.
Επίκεντρο των εκδηλώσεων εναντίωσης στη συμφωνία θα αποτελέσει η πλατεία Συντάγματος, όπου η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία καλεί να συγκεντρωθούν από το πρωί της Παρασκευής (09:00 π.μ.) και για τρεις ημέρες, πολίτες απ’ όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν εναντίον του «ξεπουλήματος της Μακεδονίας».

 ΠΗΓΗ: in.gr


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.