Saturday, June 9, 2018

“Λειτουργικότητα” του αναπήρου: Η νέα μέθοδος για την περικοπή παροχών προς τους ΑμεΑ


Πάγια διεκδίκηση του συλλόγου μας και του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος είναι η πολιτεία να αξιολογεί το βαθμό της αναπηρίας μας με βάση τα πραγματικά εμπόδια που αυτή δημιουργεί, ώστε να ζούμε όπως οι μη έχοντες αναπηρία άνθρωποι. Τα εμπόδια αυτά σχετίζονται με τις πρόσθετες δυσκολίες που συναντάμε στην αυτοεξυπηρέτηση των αναγκών μας, στην ικανότητα μας να ασκούμε επαγγέλματα, στη δυνατότητα μας να μετέχουμε στις κοινωνικές δραστηριότητες, στην προσπάθεια μας να αλληλοεπιδρούμε με άλλους ανθρώπους, δημιουργώντας κάθε είδους διαπροσωπικές σχέσεις κ.α. Αντίστοιχα διεκδικούμε οι παροχές της πολιτείας προς τους ΑμεΑ να στοχεύουν στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη υπερκάλυψη αυτών των εμποδίων, στο βαθμό που το επιτρέπει η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης.   
 

Η απόφαση της κυβέρνησης να εισαγάγει την έννοια της λειτουργικότητας του αναπήρου στον τρόπο υπολογισμού του βαθμού αναπηρίας κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Αντί να αντιστοιχήσει τις κρατικές παροχές στις ανάγκες της κάθε αναπηρίας, έρχεται να αντιστοιχήσει τις ανάγκες της κάθε αναπηρίας στο ύψος των διαθέσιμων κρατικών παροχών. Καθιστά φιλικότερους τους ΑμεΑ προς το κράτος και όχι φιλικότερο το κράτος προς τους ΑμεΑ!       

Έτσι από τούδε και στο εξής ο κάθε συνάδελφος, παράλληλα με την εξέταση από την επιτροπή των ΚΕΠΑ, καλείται να απαντήσει και σε μια σειρά ερωτήσεις που έχουν στόχο να αξιολογήσουν τη λειτουργικότητα του. Με βάση τις ερωτήσεις αυτές κρίνονται ως λειτουργικοί ακόμη και άνθρωποι που μπορούν να διεκπεραιώσουν πολύ στοιχειώδης λειτουργίες (π.χ αν μπορεί να συγκεντρωθεί κάποιος σε κάτι για 10 λεπτά), χωρίς ταυτόχρονα να λαμβάνεται υπόψιν το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να τις υλοποιήσουν (π.χ το υψηλό ποσοστό ανεργίας επηρεάζει καταλυτικά τον ανάπηρο που μπορεί να εργαστεί). Έτσι αναμένεται μαζική μείωση των ποσοστών αναπηρίας για χιλιάδες συναδέλφους.      

Ο νέος τρόπος υπολογισμού της αναπηρίας, μαζί με τον τρόπο λειτουργείας των ΚΕΠΑ – ΟΠΕΚΑ και τις ψηφισμένες περικοπές στην πρόνοια αναμένεται να οδηγήσουν στην εξαθλίωση χιλιάδες συναδέλφους. Την ίδια ώρα τα κρατικά χρήματα που θα δαπανηθούν για την τόνωση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αναμένεται να φτάσουν τα 6,75 δις Ευρώ το 2018 και τα 7,3 δις ετησίως την περίοδο 2019-22.   

Η πολιτική της κυβέρνησης επιβεβαιώνει τον βαθύτατα ταξικό και αντιαναπηρικό χαρακτήρα της επερχόμενης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Σε αυτά τα πλαίσια κρίνεται πιο επιβεβλημένη από ποτέ η ενδυνάμωση του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος. Ως σύλλογος δηλώνουμε πως το επόμενο διάστημα θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτό το σκοπό. Καλούμε τους υπόλοιπους φορείς του λαϊκού και αναπηρικού κινήματος να πράξουν ανάλογα.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.