Wednesday, June 13, 2018

Αξιοποίηση του Λιμένα Μεταξά Αμφίπολης Ν. Σερρών ζητάει με Ερώτησή του ο Μ. Τζελέπης


Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 6763/12.6.2018 Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Εσωτερικών, κ. κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και Παναγιώτη Σκουρλέτη έφερε στην Βουλή το ζήτημα της «αξιοποίησης Λιμένα Μεταξά Αμφίπολης Ν. Σερρών».


Ειδικότερα, στην αρχή της Ερώτησής του ο Βουλευτής αναφέρει ότι: «Το φυσικό λιμάνι του Μεταξά, στις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα και σε απόσταση μόλις 2,5 χιλιομέτρων από τον λόφο Καστά της αρχαίας Αμφίπολης, αποτελούσε σημαντικό εμπορικό και επιβατικό λιμάνι, γνωστό από την αρχαιότητα. Συνδεόταν με εμπορευματικές γραμμές, μέσω τερματικού σταθμού των Σιδηροδρόμων του Ελληνικού Κράτους. Το άλλοτε πολυσύχναστο λιμάνι, οδηγήθηκε προς ερημοποίηση, καθώς, ούτε το έργο «Αποκατάστασης φυσικού περιβάλλοντος και εκσυγχρονισμού αλιευτικού καταφυγίου Αμφίπολης» που ολοκληρώθηκε το έτος 2008, με σκοπό την αξιοποίηση του, ως λιμένα μεταφορών-εμπορίου, τουριστικών σκαφών και αλιευτικού καταφυγίου, δεν κατάφερε να δώσει ζωή στην περιοχή».
Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει ο κ. Τζελέπης : «το βασικό πρόβλημα που μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπιστεί, σύμφωνα με τους υπεύθυνους αλλά και τους ψαράδες και μυδοκαλλιεργητές, της περιοχής, είναι ότι, εδώ και χρόνια, το λιμάνι, έχει μετατραπεί σε αποδέκτη φερτών υλών που προέρχονται, τόσο από τον ποταμό Στρυμόνα όσο και από τις προσχώσεις της θάλασσας, με αποτέλεσμα, το μέγιστο βάθος της εισόδου του να έχει μειωθεί στα 0,8 με 1 μέτρο, γεγονός που καθιστά αδύνατη την ελλιμένιση όχι μόνο των τουριστικών και ιστιοπλοϊκών σκαφών αλλά και των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών αλιευτικών. Το παραπάνω γεγονός, δρα επιβαρυντικά και στο κόστος παραγωγής των παρακείμενων μυδοκαλλιεργητών και ψαράδων, λόγω των μεγαλύτερων αποστάσεων που πρέπει να διανύουν τα σκάφη, καθώς, πλέον, ελλιμενίζονται, σε αλιευτικά καταφύγια των νομών Καβάλας και Θεσσαλονίκης και η παραγωγή γίνεται πλέον ασύμφορη».
Επίσης, ο Βουλευτής συμπληρώνει ότι: «Δευτερεύοντα αλλά εξίσου σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, άμεσα, για την εύρυθμη λειτουργία του λιμένα, είναι η συντήρηση, αποκατάσταση ή κατασκευή εκ νέου των καταστραφέντων ή πεπαλαιωμένων και επικίνδυνων υπαρχουσών υποδομών αλλά και η φύλαξη του από το Λιμενικό Σώμα».  
Επειδή, κατά τον κ. Τζελέπη το λιμάνι Μεταξά Αμφίπολης, με την ιδιαίτερη γεωγραφική του θέση, μπορεί να αποτελέσει έναν πολλά υποσχόμενο περιφερειακό πόλο έλξης, συνδέοντας χώρους αρχαιολογικού, τουριστικού και εμπορικού ενδιαφέροντος, στην Μακεδονία και το Βόρειο Αιγαίο, δίνοντας την απαραίτητη οικονομική ανάσα στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο τα πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι αδιαμφισβήτητες προοπτικές ανάπτυξης του, λόγω των προαναφερθέντων προβλημάτων, καθιστούν το λιμάνι ανεκμετάλλευτο, με τις υπάρχουσες υποδομές του (υποσταθμοί ρεύματος, αντλίες βενζίνης-νερού, αποβάθρες, μόλοι, κτίρια, φάρος κ.λ.π.) να έχουν μερικώς ή ολικώς  καταστραφεί ζητάει από τους αρμόδιους Υπουργούς να τον ενημερώσουν σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου, το ζωτικής σημασίας τεχνικό έργο, αποχωμάτωσης του πυθμένα της εισόδου και γενικώς του συνόλου του λιμανιού για την επαναλειτουργία του λιμένα Μεταξά Αμφίπολης,, να προχωρήσει σύντομα προς υλοποίηση. Ακόμα, ο Βουλευτής ζητάει να μάθει σε ποιες ενέργειες  σκοπεύουν να προβούν οι αρμόδιοι Υπουργοί, προκειμένου, να δοθεί, εφάπαξ, τεχνική λύση, αποτροπής φερτών υλών από τον ποταμό Στρυμόνα και τα θαλάσσια ρεύματα, στον λιμένα, προκειμένου  να μην επαναληφθούν τα ίδια προβλήματα στο μέλλον. Επίσης, αιτείται να ενημερωθεί εάν υπάρχει κάποιο πλάνο προκειμένου να γίνει συντήρηση, αποκατάσταση ή κατασκευή εκ νέου, των καταστραφέντων ή πεπαλαιωμένων και επικίνδυνων υπαρχουσών υποδομών. Τέλος, ο κ. Τζελέπης ζητάει να του γνωστοποιήσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί εάν προτίθενται να δημιουργήσουν λιμενικό σταθμό, στην Αμφίπολη, προκειμένου να φυλάσσεται, επαρκώς, τόσο ο λιμένας όσο και οι εγκαταστάσεις του από το Λιμενικό Σώμα.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.