Monday, June 11, 2018

Κοτζιάς: Σήμερα η τηλεφωνική επικοινωνία Ζάεφ – Τσίπρα


Κατά το σκοπιανό πρακτορείο makfax σήμερα είναι “D-Day” για το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα μετά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις που έγινε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου
Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν από το πρωί ότι το τηλεφώνημα που… άργησε 15 ημέρες μεταξύ Ζάεφ και Τσίπρα θα γίνει σήμερα. Ο Νίκος Κοτζιάς μετέβη νωρίς το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να συζητηθούν με τον πρωθυπουργό οι τελευταίες εξελίξεις.


Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου ο Νίκος Κοτζιάς δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις για την υπόθεση, όμως σε σχετική ερώτηση για το εάν τελικώς γίνει σήμερα το κρίσιμο τηλεφώνημα από την πλευρά των Σκοπίων ο κ. Κοτζιάς τόνισε «θα γίνει».
Σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσο το κλίμα είναι θετικό και κάτω από ποιες συνθήκες θα λάβει χώρα η συνομιλία ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργός ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε με νόημα: «Θα σας ενημερώσουν οι Πρωθυπουργοί». Κάτι που σημαίνει ότι ο κ. Κοτζιάς επιμένει στη θέση που είχε εκφράσει πριν ημερών, ότι δηλαδή οι υπουργοί Εξωτερικών ήρθαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία και το λόγο έχουν τώρα σε ανώτερο επίπεδο οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ.
Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις και ποια θα είναι η απάντηση του Σκοπιανού πρωθυπουργού, ωστόσο, φαίνεται να υπάρχουν κάποιες διαρροές ότι η πλευρά της γείτονος θα κάνει δεκτή τη συμφωνία, εκτός κι αν προκύψει κάποια άλλη σοβαρή εξέλιξη.

Επιβεβαιώνουν οι Σκοπιανοί
Κατά το σκοπιανό πρακτορείο makfax σήμερα είναι “D-Day” για το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα μετά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις που έγινε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
«Οι πρωθυπουργοί ΠΓΔΜ και Ελλάδας Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας, θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το όνομα» αναφέρει το Makfax επικαλούμενο ανώτατες διπλωματικές πηγές. «Είναι μια πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ζάεφ και τον Τσίπρα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, η οποία επρόκειτο να γίνει πριν από 10 μέρες».
Η ίδια πηγή αναφέρει επίσης ότι αργά το Σαββατοκύριακο, σε επίπεδο συμβούλων, οι δυο χώρες συζήτησαν κάποια ανοιχτά θέματα και έκαναν πρόοδο. «Η σκοπιανή πλευρά προσέφερε «δημιουργικές λύσεις που προστατεύουν την ταυτότητα και τη γλώσσα της χώρας», αναφέρει το Makfax που καταλήγει: «Οι διαπραγματεύσεις, αναφέρουν οι πηγές, δεν είναι σε οριακό σημείο. Οι δυο πλευρές πρότειναν πιθανές λύσεις σε συγκεκριμένα επίμαχα ζητήματα και επιβεβαίωσαν την δέσμευση να φτάσουν σε συμφωνία».
Ο χρόνος πιέζει τη σκοπιανή πλευρά η οποία θα πρέπει να παρουσιάσει τη θέση της, αφού πρώτα βεβαίως ξεκαθαρίσει το τοπίο στο εσωτερικό της χώρας.
Συνάντηση με νόημα
Το τηλεφώνημα προς τον Αλέξη Τσίπρα πρέπει να γίνει τις επόμενες ώρες καθώς την Τετάρτη ο Ζάεφ θα επισκεφτεί την Αγκ. Μέρκελ θέλοντας προφανώς να έχει στα χέρια του μια συμφωνία. Να θέλει κάτι να πει στη γερμανίδα καγκελάριο, είτε προς την πλευρά του συμβιβασμού είτε προς αυτήν της οριστικής ρήξης.
Είναι δύσκολο να γίνει η συνάντηση χωρίς μια απάντηση για το μείζον ερώτημα που απασχολεί την κυβέρνησή του.
Μιλώντας το πρωί στον Σκάι ο Γ. Κατρούτγκαλος διέψευσε όσους λένε ότι οδηγούμαστε σε ναυάγιο τονίζοντας ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία κι ότι ο μόνος λόγος που δεν έχει γίνει το τηλεφώνημα είναι η διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης των Σκοπίων.

ΠΗΓΗ: in.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.