Friday, May 31, 2013

Συνεδριάζει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Συνεδριάζει απόψε το ΔΝΤ για την Ελλάδα.Δημοσίευμα της Wall Street Journal για τα δάνεια.



Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) συνεδριάζει απόψε για να αξιολογήσει το ελληνικό πρόγραμμα, με βάση την έκθεση που έχει ετοιμάσει η Αποστολή του Ταμείου στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν.
Το ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση περιλαμβάνει «θετικές επισημάνσεις» για διάφορες πτυχές της ελληνικής οικονομίας, όπως την «πρόοδο» που έχει επιτευχθεί στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» και την προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση στον τομέα των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αλλά, θα υπογραμμίζεται η ανάγκη για περαιτέρω εντατικοποίηση των προσπαθειών για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων.
Όπως εκτιμάται, από πλευράς του ΔΝΤ θα υπάρξει επιμονή στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνοντας τη «δέσμευση» των Ευρωπαίων εταίρων προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, τα δάνεια προς κράτη - μέλη της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, η πλειοψηφία των οποίων στόχευε στο να διασφαλιστεί η πλήρης αποπληρωμή των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, εξετάζονται πλέον ως μια «αμφιλεγόμενη τακτική».
Όπως υποστηρίζεται, στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία το Μάιο του 2012 πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, οι ιδιώτες πιστωτές αποζημιώθηκαν πλήρως για μια διετία, χάρη στα ποσά του δανείου. Και η Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να βαρύνεται με δάνειο ύψους 174.5 δισ. ευρώ, έως σήμερα αποπληρώνει ακόμη και εκείνους τους επενδυτές που αρνήθηκαν να μετάσχουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα πάντα με το εν λόγω δημοσίευμα.
Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι η αξιοποίηση των ποσών του δανείου για το συγκεκριμένο σκοπό δεν ήταν απαραίτητα επιλογή της Ελλάδας, ωστόσο η ευρωζώνη και το ΔΝΤ κατέστησαν σαφές ότι η αποπληρωμή των επενδυτών ελληνικών ομολόγων ήταν προτεραιότητα, επιμένοντας ότι τα χρήματα του δανείου θα πρέπει να διασφαλιστούν σ' έναν χωριστό λογαριασμό που θα αποπληρώνει καταρχήν τους κατόχους ελληνικού χρέους. Ό,τι περισσέψει θα διατεθεί για άλλες δημόσιες ανάγκες, όπως οι καταβολές μισθών σε συνταξιούχους και καθηγητές.
Αυτή ήταν η πρακτική που ίσχυε μέχρι πρότινος για τα ευρωπαϊκά δάνεια, τονίζεται χαρακτηριστικά. Ωστόσο, σε έκθεσή του τον τρέχοντα μήνα, το ΔΝΤ αμφισβητεί εάν η δέσμευση τεράστιων ποσών δημοσίου χρήματος προς όφελος των ιδιωτών επενδυτών είναι καλή ιδέα. Και, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η χρονική συγκυρία για την επέμβαση του ΔΝΤ είναι ενδιαφέρουσα, καθώς αυτό το τρίμηνο, τα δάνεια του Ταμείου προς την Ελλάδα καθίστανται ληξιπρόθεσμα και οι πόροι από τα δάνεια της ευρωζώνης θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του ΔΝΤ.
Τέλος, σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ καλεί την ευρωζώνη να προβεί σε απώλειες για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ενώ διατηρεί τη σύμβαση ότι το ίδιο είναι προτιμητέος πιστωτής και ως εκ τούτου, θα πρέπει εξαιρεθεί από τυχόν χρηματοπιστωτικές απώλειες.

Πηγή: AΠE-MΠΕ, kathimerini.gr , political-ethics-for-the-national-int.blogspot.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.