Wednesday, May 29, 2013

Περαιτέρω μείωση χρηματοδότησης από τις τράπεζες τον Απρίλιο

Το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια υποχώρησε κατά 3,7% σε σύγκριση με πέρυσι
Το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια υποχώρησε κατά 3,7% σε σύγκριση με πέρυσι   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )

Αθήνα
Περαιτέρω επιβράδυνση εμφάνισε ο ρυθμός χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις τράπεζες τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική (οι αποπληρωμές ξεπέρασαν τις νέες εκταμιεύσεις) κατά 1,6 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα σε σχέση με πέρυσι το συνολικό χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες να εμφανίζει μείωση κατά 3,4%.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Απρίλιο του 2013, ήταν αρνητική κατά 1.190 εκατ. ευρώ (Απρίλιος 2012: αρνητική καθαρή ροή 1.514 εκατ. ευρώ), ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της έγινε λιγότερο αρνητικός και διαμορφώθηκε σε -3,4% από -3,6% τον Μάρτιο του 2013.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων έγινε περισσότερο αρνητικός και διαμορφώθηκε σε -3,0% από -2,8% τον περασμένο μήνα, ενώ η καθαρή ροή της χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 1.103 εκατ. ευρώ (Απρίλιος 2012: αρνητική καθαρή ροή 956 εκατ. ευρώ).

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν λιγότερο αρνητικός στο -8,7% από -13,9%, τον Μάρτιο του 2013.

Το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια υποχώρησε κατά 3,7% σε σύγκριση με πέρυσι, στα 104,2 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων εμφάνισαν μείωση κατά 3,2% με αποτέλεσμα το συνολικό υπόλοιπο των δανείων να μειωθεί στα 73,2 δισ. ευρώ από 77,4 δισ. ευρώ που ήταν τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Αντιστοίχως οι χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων κατέγραψαν μείωση κατά 5,4% στα 29,3 δισ. ευρώ από 32 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι. 

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.