Friday, May 31, 2013

ΗΠΑ: Αποδυναμώνεται η Αλ Κάιντα και ενισχύεται η υποστήριξη της διεθνούς τρομοκρατίας από το Ιράν

Αποδυνάμωση της Αλ Κάιντα και ενίσχυση της υποστήριξης στη διεθνή τρομοκρατία από το Ιράν διαπιστώνει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
ιραν, τρομοκρατια
Η έκθεση αναφέρει ως παραδείγματα την Επαναστατική Φρουρά και τις δυνάμεις Κουντς του Ιράν, το υπουργείο αντικατασκοπείας και τη στήριξη που παρέχει η Τεχεράνη στην σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου, την Χεζμπολάχ.
«Η κρατική στήριξη που παρέχει το Ιράν στην τρομοκρατία και τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ έχουν αποκτήσει έναν ρυθμό που δεν έχει επαναληφθεί από τη δεκαετία του '90, με σχέδια για επιθέσεις στην νοτιοανατολική Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική», αναφέρει η έκθεση υπογραμμίζοντας την ανάμειξη της Τεχεράνης στη Συρία υπέρ του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και την επίθεση εις βάρος ισραηλινών τουριστών στη Βουλγαρία, καθώς και πολλά άλλα τρομοκρατικά σχέδια που απέτυχαν.
Για την Αλ Κάιντα σημειώνει ότι εξακολουθεί να αποδυναμώνεται ύστερα από τις δολοφονίες ηγετικών προσώπων της, όπως του Αμπού Γιαχία αλ-Λίμπι και του Αμπού Ζαϊντ αλ-Κουβέιτι.
Αντίθετα, τοπικές οργανώσεις με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε τοπικούς στόχους, αναφέρεται στην έκθεση.
«Παρότι ο πυρήνας της Αλ Κάιντα βρίσκεται σε πορεία ήττας και τα δύο πιο επικίνδυνα παρακλάδια της έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα, οι ταραχές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έχουν περιπλέξει την εικόνα της αντιτρομοκρατίας», προσθέτει η έκθεση.
Η έκθεση σημειώνει, μεταξύ άλλων και την εξάπλωση των όπλων στη Λιβύη, καθώς και την εξέγερση των Τουαρέγκ στο Μάλι, ενώ υπογραμμίζει ότι οι προσπάθειες των γαλλικών και αφρικανικών δυνάμεων έχουν συμβάλει στον περιορισμό της απειλής στις συγκεκριμένες περιοχές.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.