Friday, May 31, 2013

Σαρωτικές αλλαγές στη χρηματοδότηση των ιταλικών κομμάτων

Σχέδιο νόμου με θέμα την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και την χορήγηση μόνον «έμμεσης οικονομικής στήριξης και διευκολύνσεων», ενέκρινε η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα κατά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο.


Το σχέδιο νόμου αναμένεται να υποβληθεί προς συζήτηση και ψήφιση στο κοινοβούλιο της Ρώμης.

Η κυβέρνηση συνασπισμού προτείνει να καταργηθεί η στήριξη των κομμάτων προς τα κόμματα. Ως τώρα, τα κόμματα κάλυπταν τις εκλογικές δαπάνες τους με κρατική επιχορήγηση.

Με βάση το νομοσχέδιο αυτό όμως, αν το εγκρίνουν η βουλή και η γερουσία, στα ιταλικά κόμματα θα παρέχονται μόνον οικονομικές διευκολύνσεις.

Προβλέπεται πως θα καταβάλλεται ένα 2‰ από τα χρήματα των φορολογουμένων στα κόμματα εκείνα που θα υιοθετήσουν ένα καταστατικό «το οποίο πρέπει να χαρακτηρίζεται από απόλυτη διαφάνεια και εσωτερική δημοκρατία». 

Με τα ποσά αυτά θα προσφέρονται υποδομές για την πραγματοποίηση κομματικών συνεδρίων και πολιτικές δραστηριότητες. Εξάλλου, προβλέπεται η δυνατότητα να εκπίπτουν από το φόρο οι δωρεές από μέρους των εκλογέων.

Για δωρεές μέχρι 5.000 θα μπορεί να εκπίπτει το 52% του ποσού και για δωρεές μέχρι 10.000 το ποσοστό θα μειώνεται στο 26%. Η οριστική κατάργηση της δημόσιας χρηματοδότησης αναμένεται να ισχύσει οριστικά από το 2016. Η κυβέρνηση Λέτα όμως επιθυμεί την βαθμιαία ουσιαστική περιστολή της από φέτος.

Ο ιταλικός Τύπος υπογραμμίζει ότι η βαθιά αυτή τομή στη χρηματοδότηση των κομμάτων και τον τρόπο άσκησης της πολιτικής θα αναγκάσει τα κόμματα να προχωρήσουν σε ουσιαστική αναδιοργάνωση. Οι 180 μόνιμοι υπάλληλοι του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος κινδυνεύουν να οδεύσουν σύντομα —όπως επανέλαβαν σήμερα πολλοί αναλυτές— στο ταμείο ανεργίας. Σχέδια αυστηρής μείωσης του προσωπικού εκπονούνται, παράλληλα, και στο κεντροδεξιό κόμμα Λαός της Ελευθερίας. 

Η πρωτοβουλία ακολουθεί τα σκάνδαλα κακοδιαχείρισης και υπεξαιρέσεων που συγκλόνισαν την πολιτική σκηνή στην Ιταλία, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων αποτελούσε προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης Λέτα. 

Βάσει του σημερινού σχεδίου νόμου αν το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο δεν μετατραπεί σε κόμμα με νέο καταστατικό, δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα νέα αυτά μέτρα «έμμεσης στήριξης» των πολιτικών δυνάμεων.

ΠΗΓΗ newsit.gr,political-ethics-for-the-national-int.blogspot.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.