Friday, May 31, 2013

‘’Success story και άλλες ιστορίες ‘’

Άρθρο της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά

ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων - Βουλευτής Ν. Σερρών
'' ιστορία επιτυχίας και άλλες ιστορίες''

Στην ομιλία του στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών , κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο, ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής : " Η Ελλάδα αλλάζει. Το ελληνικό come back φαίνεται ήδη. Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν είχαμε στρίψει το πλοίο και δεν είχαμε εξασφαλίσει το come back. Ό, τι έχει αποδώσει μέχρι τώρα στην σχέση μας θα το ενισχύσουμε, ό,τι δεν δούλεψε θα το φτιάξουμε και θα το κάνουμε να δουλέψει. Η Ελλάδα χτίζει ένα success story και θέλουμε η Κίνα να γίνει μέρος της ιστορίας αυτής"
Ίσως από αντιπολιτευτική προσέγγιση και διάθεση να μην έχουμε αντιληφθεί , ότι η χώρα μας έχει μετατραπεί σε επίγειο παράδεισο, ως αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται! 
  Σε αυτό του Success story που υποστηρίζουν , τους διαφεύγει , ότι:
- Η ύφεση στην ελληνική οικονομία διατηρείται και για το φετινό έτος (ήδη καταγράφεται στο 5,3% το πρώτο τρίμηνο), ενώ το 2014,  σύμφωνα με τις αναλύσεις,  θα είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων έτος οικονομικής στασιμότητας, με αυτό να σημαίνει,  ότι στο διάστημα (τέλος 2008) -2014 το ΑΕΠ της χώρας θα έχει υποστεί μείωση , που θα υπερβαίνει αθροιστικά τουλάχιστον το 25%.
- Η ρητορική περί αναμενόμενης ανάκαμψης παραμένει ουσιαστικά αστήρικτη, όταν κλάδοι της ελληνικής οικονομίας , που άλλοτε αποτελούσαν την ατμομηχανή της ανάπτυξης, όπως η βιομηχανική παραγωγή, η οικοδομική δραστηριότητα και η μεταποίηση ,,έχουν βουλιάξει.
- Από τις περικοπές που έγιναν σε μισθούς και συντάξεις και από τις υπέρογκες αυξήσεις στους φόρους έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η ιδιωτική κατανάλωση, και που φέτος θα σημειώσει νέα υποχώρηση της τάξης του 7%, με την πτώση να προβλέπεται , ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος.
- Οι δημοσιονομικές προοπτικές για μετά το 2014 εξακολουθούν να παραμένουν αβέβαιες, σύμφωνα και με την τελευταία έκθεση αξιολόγησης της Ε.Ε για την ελληνική οικονομία, ενώ προβλέπονται και νέα μέτρα. Στην έκθεση της Ε.Ε. προβλέπεται , ότι θα εισρεύσουν , το 2014 , 2,7 δις ευρώ στα κρατικά ταμεία από τη φορολόγηση των ακινήτων και επιπλέον άλλα 2 δις ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος. Πέραν των δόσεων , που θα πληρώνουν τον επόμενο χρόνο οι φορολογούμενοι για να μπορέσουν να ξεχρεώσουν τα φετινά χαράτσια, θα πρέπει να πληρώσουν άλλα 5 δις ευρώ και 4,2 δις ευρώ τη διετία 2015-2016.
- Μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται , ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία ολοκληρωμένη στρατηγική εξόδου από την κρίση, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας, στην πλειοψηφία τους να ασφυκτιούν από την ύφεση και την έλλειψη ρευστότητας.
- Τα στοιχεία του ΙΟΒΕ αποκαλύπτουν κατάρρευση της επενδυτικής δραστηριότητας , με τις επενδυτικές δαπάνες να έχουν υποχωρήσει κατά 20% πέρυσι, ενώ νέα πτώση, τουλάχιστον 7%, προβλέπεται και για φέτος.
- Οι κερδοσκοπικές ροές κεφαλαίων – δραστηριοποίηση hedge funds – και που διαφημίζονται ως ενδεικτικό στοιχείο της αλλαγής κλίματος, δεν έχουν καμία επίπτωση στην πραγματική οικονομία και η οποία βρίσκεται εδώ και καιρό σε τέλμα.
- Το ρεκόρ διάρκειας και έντασης της ύφεσης συντηρεί και ενισχύει το ρεκόρ που έχει κατορθώσει να «κατακτήσει» η χώρα εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης  στον τομέα της ανεργίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ξεπερνάει το 27% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού – το υψηλότερο μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. - και που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ και του ΚΕΠΕ πρόκειται να ανέλθει στο 29%-30%, προτού αρχίσει να μειώνεται, αλλά σταδιακά, προς το 25%, κάποια στιγμή και στο αδιόρατο πάντως μέλλον.
-  Η τεράστια μείωση των μισθών και ειδικότερα η μείωση του κατώτατου μισθού, παρά τις προβλέψεις της τρόικας, δεν έχει φέρει την μείωση της ανεργίας, και ιδιαίτερα στους νέους ηλικίας από 15 - 24 ετών.
- Η χώρα κινδυνεύει με jobless recovery, δηλαδή μιας ανάκαμψης, η οποία , όταν και όποτε έρθει, δεν θα συνοδεύεται από τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η διεθνής εμπειρία δυστυχώς έχει δείξει , ότι ακόμη και όταν υπάρξει ανάπτυξη, η αγορά εργασίας ακολουθεί πολύ καθυστερημένα. Αυτό δείχνει να το αναγνωρίζει και η ίδια η κυβέρνηση. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Σκορδάς, μιλώντας σε συνάντηση στελεχών της αγοράς, είχε δηλώσει , πως «σήμερα, με καταγεγραμμένους ανέργους πάνω από 1.300.000, είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση όπου η οικονομία μας θα γινόταν ξαφνικά τόσο παραγωγική, ώστε να δημιουργεί 100.000 θέσεις εργασίας ετησίως - οριακά τόσες θέσεις δημιούργησε μόνο τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων - θα χρειαζόμασταν περίπου μία δεκαετία για να περιορίσουμε το κορυφαίο κοινωνικό πρόβλημα που λέγεται ανεργία σε ανεκτά επίπεδα».
- Το ποσοστό που έχει ανέλθει η ανεργία στη χώρα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται,  είναι κοινωνικά και ηθικά απαράδεκτο και από μόνο του προκαλεί σωρεία οικονομικών προβλημάτων, όπως η κατάρρευση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.
- Οι αρμόδιοι φορείς της κυβέρνησης δεν έχουν καμία πρόταση για τη μαζική δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κάτι που χρειάζεται απεγνωσμένα η χώρα σήμερα αλλά δεν τους προβληματίζει. Όταν εστιάζουν στη δημιουργία περιορισμένης διάρκειας θέσεων απασχόλησης και που όπως εκτιμάται, δεν αναμένεται να έχουν παραγωγική συνέχεια σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας. Όταν και αυτές οι θέσεις δυστυχώς δίχως κανέναν ενδοιασμό, επιλέγονται να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.
- Το «κούρεμα» των ομολόγων, πέραν του ότι κατέστρεψε τα Ταμεία και τους ιδιώτες μικροομολογιούχους, έπληξε το τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα να χρειάζονται τεράστια κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση. Το πρόβλημα των καθυστερούμενων δανείων – και που παρότι έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις δεν αντιμετωπίζεται - δημιουργεί νέα ανοίγματα στην κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η απόφαση που πάρθηκε για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος με δημόσιο χρήμα και που αυξάνει το χρέος, σημαίνει μεγαλύτερο έλλειμμα για τη χώρα , που προβλέπεται να ξεπεράσει το 15% του ΑΕΠ το 2013, και την εκτίναξη του δημόσιου χρέους, το οποίο θα φθάσει μεταξύ 175% και 180% του ΑΕΠ το 2013.
- Αν το πρωτογενές πλεόνασμα , που επιδιώκει να πετύχει η κυβέρνησή εφέτος με νέες περικοπές σε επενδύσεις (ΠΔΕ) και στην κατανάλωση (επιστροφές φόρων),  δεν οδηγήσει σε κάποιο ουσιαστικό κούρεμα του χρέους – και όπως προδιαθέτει ο κ. υπουργός  των Οικονομικών  , με πρόσφατες δηλώσεις του - αλλά σε μεγαλύτερη ύφεση, τότε πώς θα έχουμε αφήσει πίσω τα χειρότερα; !
Όταν ο κ.  Στουρνάρας προκρίνει την εκδοχή επιμήκυνσης και μείωσης των επιτοκίων, (βλ. δηλώσεις στο Agence Europe), και σύμφωνα με τη γραμμή ΕΚΤ και του γερμανικού υπουργείου οικονομικών , αυτό θα σημαίνει ουσιαστική παραδοχή μη βιωσιμότητας του χρέους. Κι αυτό που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει είναι η περαιτέρω επιμήκυνση των μνημονίων, η πολιτική λιτότητας. Τα αδιέξοδα εκ νέου στο προσκήνιο.
-Οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρα οδηγούν σε νέο γύρο μείωσης συντάξεων και κοινωνικών παροχών. Στην τριμηνιαία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνει , ότι «η ύφεση και η ανεργία, σε συνδυασμό με την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α., αυξάνουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων και έτσι ανατροφοδότηση της ύφεσης».
- Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ μίλησε για αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων στην Ελλάδα.
-  Κι αυτό το διάσημο Ινστιτούτο Bruegel - από τους υπέρμαχους κι όχι τους πολέμιους του μνημονίου - διαπίστωσε , ότι το ελληνικό μνημόνιο είναι από τα χειρότερα ανάμεσα σε 159 του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Όταν το έγκυρο αυτό ινστιτούτο, αναφέρεται στο μνημόνιο σαν ένα από τα πιο αποτυχημένα προγράμματα προσαρμογής που έχει εφαρμόσει ανά τον πλανήτη το ΔΝΤ, ουδείς πλέον δύναται να αγνοεί τις τραγικές συνέπειες μπροστά σε μια εθνική καταστροφή τέτοιων διαστάσεων, χρεοκοπία και εξαθλίωση του ελληνικού λαού.
    Αυτοί λοιπόν που σήμερα έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας ( τρικομματική ) να μην ξεχνούν , ότι  οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι έχουν ένα κοινό ελάττωμα: φοβούνται την αλήθεια.
Στο όνομα αυτής, ας είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς , ειδικά τώρα που οι επιλογές μας καθορίζουν τη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς. 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.