Monday, June 12, 2017

Η Τριμερή Συνάντηση της Θεσσαλονίκης

Σκέψεις από τον Δημήτρη Δρογίδη
Στις 15 Ιουνίου 2017 γίνεται ένα ακόμη  Eurogroup, αλλά μια δεύτερη συνάντηση περνά σε δεύτερο πλάνο. Πρόκειται για τη συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη.
Μόνο κι από τους συμμετέχοντες (Τσίπρας, Αναστασιάδης, Νετανιάχου) αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει γεωπολιτικό και ενεργειακό ενδιαφέρον για το χώρο της Μεσογείου και τις ευρύτερες ανακατατάξεις στην περιοχή.
Αλλά και η Θεσσαλονίκη (σαν πόλη) έχει ευυρύτερη αξία για την περιοχή (σε επιχειρησιακό και γεωστρατηγικό επίπεδο) αυτό το στοιχείο το αναδείξαμε σε παλαιότερες μελέτες μας (βλ. Θεσσαλονίκη 1897-1997 εκδ. 1996, Βαλκάνια η Γη της Φωτιάς εκδ.2001). Η επιλογή του χρόνου που γίνεται η συνάντηση δηλώνει τη θέση των τριών εταίρων στο νέο σκηνικό που αναδύεται, αλλά ταυτόχρονα θυμίζει και το ρόλο της πόλης στα σχέδια των πρωταγωνιστών στους δυο παγκόσμιους πολέμους.
Μέσα απ’ αυτή τη συνάντηση δεν προκύπτουν μόνο ζητήματα που αφορούν την κοινή ΑΟΖ, αλλά και ο χαρακτήρας της Μεσογείου (ενεργειακά, πολιτικά και οικονομικά) σε ένα μεταβαλόμενο τοπίο συμμαχιών και ευρύτερων αλλαγών. Ίσως προκύψει η ανάγκη μιας κοινής πολιτικής στη Λεκανη της Μεσογείου, σε μια τέτοια περίπτωση το ζήτημα της κυριαρχίας στη Βαλκανική (Ανατολικό Ζήτημα) παίρνει κι αυτό άλλη ερμηνεία.
Η συνάντηση (Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ) έγινε μια αναγκαιότητα, τώρα περιμένουμε να δούμε πρακτικά, ποιο θα είναι το νέο πολιτικό δόγμα και τις αντιδράσεις των άλλων χωρών που βρίσκονται στην περιοχή.
Αν αναλογιστούμε τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή και την πληγωμένη ευρωπαϊκή εικόνα από τους Τζιχαντιστές, αν σκεφτούμε την ανύπαρκτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, τότε ο μεσογειακός διάλογος ίσως είναι μια λύση, γιατί μπορεί να παρουσιάσει μια διαφορετική εικόνα σε διπλωματικό επίπεδο.
Ας μην ξεχνάμε ότι το ντόμινο είναι το αγαπημένο παιχνίδι της ιστορίας που δηλώνει πως υπάρχει κοινή μοίρα.
Το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα θα μπούνε τα πράγματα σε τροχιά κι όπως φαίνεται από την τροπή που έχει πάρει το Κουρδικό Ζήτημα και η εύθραστη ισορροπία σε Σκόπια και Κόσοβο, θα γνωρίσουμε οβιδιακές μεταμορφώσεις.          

*Ο Δημήτριος Δρογίδης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται στην Αριδαία Πέλλας. Είναι Διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris1), τέως Υπότροφος Unesco και Συγγραφέας ιστορικών, κοινωνικών και πολιτικών μελετών.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.