Sunday, May 12, 2013

Όμηροι των κουνουπιών οι Σερραίοι και η Κεντρική Μακεδονία

Στην γραφειοκρατία «κολλούν» οι εργασίες για την εκκίνηση των αεροψεκασμών. Οι υψηλές θερμοκρασίες «σύμμαχοι»των κουνουπιών. Του Καγιογλίδη Παναγιώτη
Έντονη ανησυχία και αρκετή μόχλευση στους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας έχει προκαλέσει η γεωμετρική αύξηση του αριθμού του κουνουπιών ιδιαίτερα στις παραποτάμιες και παραλίμνιες περιοχές. Τα προσωρινά προληπτικά μέτρα που παίρνουν τα νοικοκυριά όπως η τοποθέτηση σητών στα παράθυρα και η χρήση εντομοκτόνων αποτελούν μερική λύση για το όλο και διογκωμένο πρόβλημα. Οι αρκετά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή αποτελούν τον κύριο παράγοντα για την ενίσχυση του φαινομένου με τις υγειονομικές αρχές να χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου αναφορικά με την εμφάνιση μεταδιδόμενων από τα κουνούπια ασθενειών όπως η ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Οι πρώτες γενιές κουνουπιών έκαναν την εμφάνισή τους στη Θεσσαλονίκη,όπως καταγγέλλουν κάτοικοι περιοχών όπως η Καλαμαριά, αλλά και οι επιστήμονες που ασχολούνται με το αντικείμενο.Το πρόβλημα επικεντρώνεται στην αδυναμία οικονομικής συνεισφοράς των δήμων στο πρόγραμμα της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια προκειμένου να μη μείνει πίσω η καταπολέμηση προχώρησε μόνη της με μειωμένο προϋπολογισμό κατά 40% και οι δήμοι επενδύουν πλέον στην αποτελεσματικότητα του δικού της προγράμματος. Ετσι, προς το παρόν είναι σίγουρο ότι θα γίνει καταπολέμηση σε υγροτοπικά συστήματα, σε ορυζώνες και αποστραγγιστικά δίκτυα και στις περιαστικές περιοχές, όχι όμως και στα αστικά κέντρα… 

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι μεγάλοι πληθυσμοί των κουνουπιών βρίσκονται εκτός των αστικών περιοχών. Ο Νομός Σερρών δεν αποτελεί εξαίρεση από τα παραπάνω με τις περιοχές γύρω από την κοίτη του Στρυμόνα να «πλήγονται»περισσότερο.Μοναδική λύση αποτελεί η εκκίνηση των ψεκασμών σε επίγειο επίπεδο αλλά και οι αεροψεκασμοί. Και στις δύο περιπτώσεις αν και οι αρμόδιοι φορείς δηλώνουν έτοιμοι για την εκκίνηση των ψεκασμών, ωστόσο οι όποιες διαδικασίες «κολλάνε»για ακόμη μία φορά στην Ελληνική γραφειοκρατία.Όσον αφορά την διενέργεια των επίγειων ψεκασμών σύμφωνα με την ΑΝΕΣΕΡ όλα είναι έτοιμα ωστόσο υπολείπεται η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ώστε να ξεκινήσει η εκτέλεση του προγράμματος σε συνεργασία με τους Δήμους. Βέβαια όπως υπογραμμίστηκε έχουν ξεκινήσει κάποιες εργασίες ψεκασμών σε πιλοτικό επίπεδο σε περιοχές απ όλο το νομό με την εκκίνηση του πλήρους προγράμματος να μην αργεί.

Ωστόσο πονοκέφαλο προκαλεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Ζίχνης για αποχή του Δήμου από το πρόγραμμα της ΑΝΕΣΕΡ με τους πολίτες να ανησυχούν για πιθανή αύξηση του ειδικού τέλους προκειμένου να καλυφθείτο «οικονομικό κενό». Αν και οι αρμόδιοι φορείς από την πλευρά τους απορρίπτουν την πιθανότητα αυξήσεων στα τέλη ωστόσο θέτουν ζήτημα για την ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας. Από την άλλη σε καλό δρόμο βρίσκεται η διαδικασία αποπληρωμής των εκκρεμούντων ποσών από τους Δήμους αναφορικά με προηγούμενες χρονιές. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της ΑΝΕΣΕΡ μόνο δύο με τρείς Δήμοι βρίσκονται σε διαδικασία αποπληρωμών.

Όσον αφορά τους αεροψεκασμούς πληροφορίες από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κάνουν λόγω για εκκίνηση τους στα τέλη Μαΐου. Μία δυσκολία της τελευταίας στιγμής σχετικά με τον διαγωνισμό για την προμήθεια παρασιτοκτόνου επιλύθηκε γρήγορα και αν το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί θα είναι σύμφωνα με τους ειδικούς η πρώτη φορά που οι αεροψεκασμοί ξεκινάνε δύο μήνες σε σχέση με άλλες σεζόν. Το πρόγραμμα καταπολέμησης της Περιφέρειας πάντως επεμβαίνει στις ελεύθερες επιφάνειες,δηλαδή στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, στους ορυζώνες,στα ποτάμια, στα ρέματα κτλ. Εκεί άλλωστε είναι και οι μεγαλύτερες εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών. Με την εμπειρία που υπάρχει από την πολυετή εφαρμογή των προγραμμάτων καταπολέμησης, πλέον όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, ώστε οι ψεκασμοί να είναι εστιασμένοι και αποτελεσματικοί.


ΠΗΓΗ serresparatiritis.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.