Saturday, May 11, 2013

«Ξαναζεί» το εστιατόριο της Φώφης στο Βερολίνο


Ένα αφιέρωμα στο θρυλικό «Εστιατόριον», δημιούργημα της Φώφης Ακριθάκη και του συζύγου της Αλέξη Ακριθάκη, που αποτέλεσε ένα από τα πιο ονομαστά στέκια όχι μόνο του Βερολίνου αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, εγκαινιάζεται στις 17 Μαϊου, στο Μουσείο 'Αλεξ Μυλωνά - Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης( στην Πλ. Αγ. Ασωμάτων, στο Θησείο).

Η έκθεση με τίτλο FOFI'S, Berlin - Το Βερολίνο της Φώφης Ακριθάκη: 1969 - 1997» ξαναζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή μέσα από αντικείμενα, ντοκουμέντα από τη λειτουργία του εστιατορίου και έργα του Αλέξη Ακριθάκη και των κορυφαίων καλλιτεχνών που γνώρισε και φιλοξένησε το περίφημο εστιατόριο της Φώφης.

Το Fofi's, όπως έμεινε γνωστό, ήταν σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, από το 1976 έως το 1997 όχι μόνο το στέκι, το ραντεβού, ένας τόπος συναναστροφής, ένα κορυφαίο ρεστοράν του Βερολίνου αλλά και ένα σημείο συνάντησης και ατελείωτων συζητήσεων σε μια εποχή και μια πόλη που ξαναγραφόταν η ιστορία της Ευρώπης.

FOFI’S, Berlin: Το Βερολίνο της Φώφης Ακριθάκη: 1969 - 1997


Αλέξη Ακριθάκη “Μπάρ”
Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση FOFI’S, Berlin – Το Βερολίνο της Φώφης Ακριθάκη: 1969 – 1997 την οποία επιμελήθηκαν ο Ντένης Ζαχαρόπουλος και ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας. Η έκθεση αποτελεί αφιέρωμα στο ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΝ της Φώφης Ακριθάκη, το οποίο για είκοσι χρόνια αποτέλεσε ένα από τα πιο ονομαστά “στέκια” όχι μόνο του Βερολίνου αλλά ολόκληρης της Ευρώπης και θα μείνει στην ιστορία με το όνομαFofi’s. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Νοεμβρίου και εγκαινιάζεται την Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 20:30

FOFI'S Berlin_Joseph Beuys
Από το 1972 μέχρι  το 1997 η πληθωρική προσωπικότητα  της κοσμοπολίτισσας Φώφης  Ακριθάκη συγκέντρωνε γύρω της κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες της τέχνης, της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου, του θεάτρου, της μόδας, της μουσικής αλλά και της πολιτικής. To Fofi's θα παραμείνει καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας του όχι μόνο το στέκι, το ραντεβού, ένας τόπος συναναστροφής, ένα κορυφαίο ρεστοράν του Βερολίνου αλλά και ένα σημείο συνάντησης και ατελείωτων συζητήσεων σε μια εποχή και μια πόλη που ξαναγραφόταν η ιστορία της Ευρώπης. 


FOFI'S Berlin_Laurie Anderson
Η Φώφη Ακριθάκη φτάνει στο Βερολίνο με τον σύζυγό της Αλέξη Ακριθάκη, υπότροφο της DAAD εκείνη την εποχή, το 1969. Το 1972 ανοίγει το ελληνικό εστιατόριο Αχ Βαχ με τον αυστριακό καλλιτέχνη Michel Würthle και τον Oswald Weiner, το οποίο διακοσμεί ο Αλέξης Ακριθάκης. Το 1976 πια μαζί με τους Κώστα Κασάμπαλη και Βασίλη Κουράφαλη ανοίγει το περίφημοΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΝ, στο οποίο κατευθείαν αρχίζουν να συχνάζουν καλλιτέχνες που η Φώφη Ακριθάκη έχει γνωρίσει ήδη από το Αχ Βαχ αλλά και από τον κύκλο του Αλέξη Ακριθάκη που λόγω της DAAD είχε επαφές σχεδόν με τους περισσότερους καλλιτέχνες που δούλευαν στο Βερολίνο τότε. Το ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΝ θα κλείσει το 1996 και ένα χρόνο αργότερα η Φώφη Ακριθάκη θα γυρίσει μόνιμα πια στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί της έργα καλλιτεχνών και αντικείμενα, αναμνήσεις και ντοκουμέντα που μεταφέρουν την ξεχωριστή ατμόσφαιρα του Fofi's και του Βερολίνου του '70, του '80 και του '90 στη σημερινή Αθήνα.

OFI'S Berlin_Αλέξης & Φώφη Ακριθάκη
Στην έκθεση FOFI'S, Berlin - Το Βερολίνο της Φώφης Ακριθάκη: 1969-1997, παρουσιάζονται ντοκουμέντα από τη λειτουργία του εστιατορίου και έργα των: Αλέξη Ακριθάκη, Χρήστο Μπουρονίκο, Γιάννη Κουράκη, Rebecca HornRobert Rauschenberg, Francis Bacon, Robert Wilson, Ed Kienholz, Γιάννη Κουνέλλη, Thierry NoirMarkus LüpertzGünter Brus,  Michel Würthle, Λίζη Καλλιγά, Jakob Mattner, Heiner Müller, Thomas Brasch, Wolfgang Rihm, Bernd Koberling, Lucio Fanti, Takis, Oswald Wiener, Gerhard Rühm, Dieter Roth, Hermann Nitsch, Martin Kippenberger.


 Στην έκθεση θα παρουσιαστεί επίσης η εγκατάσταση  του Αλέξη Ακριθάκη “Μπάρ”. Το “Μπαρ” φέρει την εμπειρία του Ακριθάκη του νυχτερινού Βερολίνου, όπου το μπαρ είναι ο τόπος στον οποίο ο  κόσμος γνωρίζεται, συζητάει και επικοινωνεί, ο τόπος στον οποίο φίλοι, συνεργάτες, συνοδοιπόροι ή και άγνωστοι βρίσκονται για να περάσουν καλά χωρίς να έχει σημασία ούτε ποιοί είναι ούτε από που ήρθαν. Ένα σημείο στο οποίο οι άνθρωποι μπορεί να συνδέονται από μια κοινή πεποίθηση έως μια σκέψη της στιγμής. Ο Ακριθάκης παρουσίασε την συγκεκριμένη εγκατάσταση πρώτη φορά το 1981 στη γκαλερί Bernier, όπου το μπαρ να λειτουργούσε επιτρέποντας στον καλλιτέχνη να παρουσιάσει ένα συνολικό έργο, όπου ο χώρος και το έργο γίνονται ένα.

Επιμέλεια Έκθεσης : Ντένης Ζαχαρόπουλος & Αλέξιος Παπαζαχαρίας
Διάρκεια : 17 Μαΐου – 3 Νοεμβρίου 2013
Εγκαίνια : Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013, 20:30 


Συντονισμός & Επικοινωνία: Ελένη Κωτσαρά, eleni.kotsara@mmca-mam.gr


Μουσείο Άλεξ Μυλωνά - Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης  Τέχνης 


Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο

10554 Αθήνα

T: 210 3215717

F: 210 3215712





Ώρες λειτουργίας:

Τετάρτη – Παρασκευή –  Σάββατο : 11.00 – 19.00

Πέμπτη  : 13.00 – 21.00

Κυριακή  : 11.00 – 16.00

Δευτέρα & Τρίτη : Κλειστά

ΠΗΓΗ taeikastika.blogspot.gr


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.