Thursday, May 16, 2013

Ομιλία του πρωθυπουργού στην κινεζική Ακαδημία Επιστημών


Σαμαράς από το Πεκίνο: «Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν είχαμε αλλάξει ρότα στην Ελλάδα»

Σαμαράς από το Πεκίνο: «Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν είχαμε αλλάξει ρότα στην Ελλάδα»
«Το βασικό είναι ότι καταφέραμε να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία μας. Και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Και θέλουμε την Κίνα να είναι μέλος αυτής της επιτυχημένης ιστορίας», σημείωσε ο κ. Σαμαράς μιλώντας πριν από λίγο στην Ακαδημία Τεχνών του Πεκίνου.


Διακρατικές συμφωνίες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της Ναυτιλίας, αλλά και επενδύσεις κινεζικών κολοσσών στην Ελλάδα, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ξεκινώντας τις επίσημες συνομιλίες με την πολιτειακή ηγεσία της Κίνας, σήμερα το πρωί στο Πεκίνο. 

«Η Ελλάδα είναι η φυσική πύλη της Κίνας στην Ευρώπη» τόνισε ο κ. Σαμαράς μιλώντας πριν από λίγο στην Ακαδημία Τεχνών του Πεκίνου, ενώ σε λίγο ξεκινά τις επίσημες επαφές τους με εκπροσώπους κορυφαίων κινεζικών εταιρειών, όπως είναι η COSCO, η CHINA DEVELOPMENT BANK, η εταιρεία των κρατικών σιδηροδρόμων και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών που ζήτησαν υπογραφή συμφωνίας για την παροχή τεχνογνωσίας στον τομέα των δικτύων και των υποδομών. 

«Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν είχαμε στην Ελλάδα αλλάξει ρότα. Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν μπορούσα να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω πως μπορούμε να επιταχύνουμε και να χτίσουμε πάνω σε ότι δούλεψε. Κι ότι δεν δούλεψε μπορούμε να το φτιάξουμε» υπογράμμισε ο έλληνας πρωθυπουργός. 

«Το βασικό είναι ότι καταφέραμε να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία μας. Και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Και θέλουμε την Κίνα να είναι μέλος αυτής της επιτυχημένης ιστορίας», σημείωσε ο κ. Σαμαράς. 

Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις κινέζων φοιτητών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα μέτρα λιτότητας ήταν απαραίτητα στην Ελλάδα, διότι το χρέος είχε αυξηθεί υπερβολικά. «Αν δεν θες να βασίζεσαι σε ξένους δανειστές πρέπει να περάσεις από αλλαγές για να ξεπεράσεις το πρόβλημα χρέους» είπε. «Ήταν ένα εθνικό στοίχημα, και το κερδίζουμε» σημείωσε. 

Πρόσθεσε όμως ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που παραμένει άλυτο στην Ελλάδα, είναι το πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο όπως είπε στους νέους αγγίζει το 60%. 

«Το σκέφτομαι κάθε πρωί που ξυπνάω» τόνισε. «Δημιουργεί τεράστια προβλήματα κοινωνικής συνοχής που πρέπει να αντιμετωπίσεις. Κι ο μόνος τρόπος είναι να αξιοποιήσεις κάθε κονδύλι, κάθε πρόγραμμα, αλλά και να προχωρήσεις αμέσως σε επενδύσεις και αποκρατικοποίησεις. Ελπίζουμε ότι από τώρα ως τον Οκτώβριο θα έρθει σε αυτή την «άνυδρη» οικονομία η βροχή του τουρισμού. Περιμένουμε 17 εκ τουρίστες φέτος. Και θέλω να ελπίζω ότι με κινέζους τουρίστες θα ξεπεράσουμε τα 18 εκατομμύρια φέτος ή του χρόνου»! 

Σχολιάζοντας εξάλλου τις σχέσεις Ελλάδος Κίνας, παρατήρησε ότι μια στρατηγική σχέση είναι μια σχέση που δεν είναι μεσοπρόθεσμη. Δεν μπορεί να περιοριστεί χρονικά. «Δεν θέλω να φανώ τόσο αισιόδοξος , πιστεύω στα σταθερά όνειρα. Είναι ένα όνειρο το οποίο είναι εφικτό. Οι κινεζικές επενδύσεις για παράδειγμα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, ξέρω ότι η Κίνα μπορεί να βοηθήσει. Επεκτείνεστε παντού, είμαστε στο νοτιανατολικό κομμάτι της Ευρώπης. είμαστε εκεί όπου όλοι οι εμπορικοί δρομοι οδηγούν από την Ασία. Αναζητούμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική συμμαχία». 

Μιλώντας εξάλλου στην κρατική κινεζική τηλεόραση, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την βεβαιότητα πως οι λαοί της Κίνας και της Ελλάδας θα έρθουν πιο κοντά μέσα από μια στρατηγκή σχέση που οικοδομείται βήμα βήμα. 

«Έχουμε μια ιστορική κληρονομιά , έχουμε χαράξει σημαντικά μονοπάτια στην ιστορία. Όταν άλλοι μετρούν την ιστορία τους με δεκαετίες, Κινέζοι και Ελληνες μετράνε το χρόνο σε αιώνες και χιλιετίες. 

Ως Ελληνας πάντα με ενδιέφερε η Κίνα. Εψαχνα να βρω κοινά σημεία και διαφορές. Ηταν ο Κονφούκιος πιο κοντά στον Πλάτωνα ή τον Αριστοτέλη? Ηταν ο στρατηγός Τσουν Μπίν κοντά στον Μέγα Αλέξανδρο; 

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις. Αλλά η Κινεζική και η ελληνική κουλτούρα έδωσαν νόημα στην ανθρωπότητα»... 

Πριν ξεκινήσει τις επίσημες συνομιλίες του ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από το ευρύ κυβερνητικό κλιμάκιο που τον συνοδεύει και τους έλληνες δημοσιογράφους ξεναγήθηκε στην απαγορευμένη πόλη. Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς επισκέπτεται την Κίνα και δηλώνει ενθουσιασμένος από την πολιτιστική της κληρονομιά, αλλά και από τα επιτεύγματα ενός λαού που πριν μερικές δεκαετίες βρισκόταν βυθισμένος στην διχόνοια και στον μαρασμό.

ΠΗΓΗ tanea.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.