Friday, May 3, 2013

"Η Ελλάδα τολμά να ελπίζει"

Για τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας κάνει λόγο το σε άρθρο του το περιοδικό Economist, με τίτλο «Τολμά να ελπίζει, φοβάται να αποτύχει» και αναφέρεται στη βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας, τα οποία συνοδεύονται από... 
την αύξηση του τουρισμού και των επενδύσεων, αλλά και την μείωση του κόσμου που κατεβαίνει στις διαδηλώσεις.

Το περιοδικό, αναφερόμενο στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στο κέντρο της Αθήνας, τονίζει ότι «δεν θυμίζουν αυτές του παρελθόντος. Ο πεζόδρομος της Ερμού έχει κίνηση, νέα καταστήματα έχουν ανοίξει στο Κολωνάκι, ενώ έχουν λιγοστέψει οι ''κράχτες'' των εστιατορίων που θερμοπαρακαλούν τους περαστικούς να προτιμήσουν τα άδεια μαγαζιά τους», αναδημοσιεύει το capital.

Στη συνέχεια, το άρθρο σχολιάζει και το οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα επισημαίνοντας πως τον περυσινό Ιούνιο είχαν κορυφωθεί οι ανησυχίες για μια ενδεχόμενη ελληνική έξοδο από το ευρώ, ενώ αναφέρει πως μπορεί η βελτίωση των οικονομικών δεδομένων να εντοπίζεται στις επιχειρήσεις περισσότερο από ότι καταναλωτές, ωστόσο ο δείκτης εμπιστοσύνης της Κομισιόν επέστρεψε στα επίπεδα του 2009, δηλαδή πριν την κρίση χρέους, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην αύξηση των τουριστικών κρατήσεων για την καλοκαιρινή σεζόν.

Από την άλλη πλευρά, το περιοδικό εκφράζει ανησυχίες για την συνεισφορά της εσωτερικής ζήτησης και των εξαγωγών. Οι μισθοί έχουν υποχωρήσει σημαντικά, ενώ τα χαμηλά εισοδήματα πιέζονται από τους φόρους, ενώ την ίδια ώρα οι προοπτικές των εξαγωγών υπονομεύονται από την ύφεση στην ευρωζώνη, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως οι δοκιμασίες για την Ελλάδα δεν έχουν τελειώσει, καθώς η οικονομική παραγωγή αναμένεται να συρρικνωθεί κατά επιπλέον 4,4% το τρέχον έτος υπό την ασφυκτική πίεση της λιτότητας.

Τέλος, το Economist επισημαίνει ότι εν τέλει τα μέτρα αποδίδουν, καθώς παρά τις όποιες παθογένειες και δυσκολίες η Ελλάδα στο φετινό προϋπολογισμό εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα...
ΠΗΓΗ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.