Sunday, May 12, 2013

Καταπολέμηση της παραοικονομίας


Ερώτηση της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά
ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων - Βουλευτής Ν. Σερρών
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 10424/10.05.2013
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα:  Καταπολέμηση της παραοικονομίας

Στα 43,2 δισ. ευρώ ή στο 24% του ΑΕΠ υπολογίζεται η παραοικονομία στη χώρα μας, επίπεδο
που είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 27 κρατών - μελών (18,5% του ΑΕΠ) και πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη, που δεν υπερβαίνει το 15%. Το ποσοστό της παραοικονομίας σε σχέση με το ΑΕΠ στην Ελλάδα παρουσιάζει μικρή μεταβολή τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν έχει σημειωθεί ο κατάλληλος ρυθμός ανάπτυξης των ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα συμβάλει στην κάμψη του μεγέθους της παραοικονομίας. Αυτό υπογραμμίζει ο κ. Ν. Καμπανόπουλος, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής για την Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, της Visa Europe, με αφορμή την δημοσιοποίηση πανευρωπαϊκής έρευνας με θέμα «Η παραοικονομία στην Ευρώπη, 2013 - Η χρήση συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας».
Σε ό,τι αφορά τις on-line αγορές, η έρευνα της Visa Europe δείχνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στον αριθμό των καταναλωτών που πραγματοποιούν on-line αγορές και στο μέγεθος της παραοικονομίας. Ειδικότερα, το διάστημα 2010-2012 ο αριθμός των on-line καταναλωτών αυξήθηκε κατά 8%, ενώ η παραοικονομία μειώθηκε κατά 1,4% του ΑΕΠ.
Το 2013 η παραοικονομία στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 2,1 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 18,5% του ΑΕΠ. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων δέκα ετών, η έρευνα δείχνει ότι η παραοικονομία βασίζεται στη χρήση μετρητών και κινητήριος δύναμη αυτού του φαινομένου στην Ευρώπη είναι η αδήλωτη εργασία και οι αδήλωτες πωλήσεις.
Η στοχευμένη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μπορεί να συμβάλει στη μείωση της παραοικονομίας στην Ευρώπη κατά 1/10, δηλ. κατά 200 δις ευρώ και πλέον, κυρίως αν οι προσπάθειες εστιάσουν στις αδήλωτες πωλήσεις, στοιχείο που συνήθως υποβαθμίζεται στις περισσότερες σχετικές κυβερνητικές προσπάθειες, αναφέρει η έρευνα της Visa Europe.
Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη έχει οδηγήσει τα περισσότερα κράτη στη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της παραοικονομίας. Καθώς όμως υπάρχει κοινή αντίληψη , ότι η χρήση μετρητών τροφοδοτεί και ενισχύει την παραοικονομία, θα πρέπει να αυξηθούν οι πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην αντικατάσταση των μετρητών με ηλεκτρονικές πληρωμές.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 Σύμφωνα με τον εμπορικό διευθυντή της Visa Europe κ. Σ. Πέρι, όταν τα μέτρα για την καταπολέμηση της παραοικονομίας περιλαμβάνουν την υιοθέτηση ή τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, εμφανίζεται σημαντική κάμψη του φαινομένου. Θα εξετάζατε την παροχή κινήτρων προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις , προκειμένου να επιλέγουν για τις συναλλαγές κάρτες πληρωμών αντί της χρήσης μετρητών, και που θα απέβαινε προς όφελος του κράτους και για την εθνική οικονομία, όπως να δίνονται φορολογικές ελαφρύνσεις σε περίπτωση , που η χρήση καρτών ξεπερνά συγκεκριμένο ποσοστό του προσωπικού εισοδήματος και να υπάρχει μείωση του ΦΠΑ με τη χρήση καρτών πληρωμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων ή και για συγκεκριμένο χρόνο;
 Αθήνα, 10 Μαΐου  2013
                                                                                                                                Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.