Sunday, May 5, 2013

Ένας ξένος στην Αθήνα την Κυριακή του Πάσχα

Ένας ξένος στην Αθήνα, ανήμερα το Πάσχα

Ένα ξένος τουρίστας έτρεχε ανέμελος με αυτοκίνητο, προφανώς νοικιασμένο, λίγο πριν τις 10 το πρωί ανήμερα του Πάσχα, ακούγοντας μουσική, στην άδεια από αυτοκίνητα και πεζούς λεωφόρο Βασ. Αμαλίας, μπροστά στο Κοινοβούλιο, στο Σύνταγμα, απολαμβάνοντας τον ήλιο. Ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα, έναντι όλων των άλλων χωρών της Ευρώπης που έχει η χώρα μας, η οποία απολαμβάνει ηλιοφάνεια περισσότερες από 300 ημέρες το χρόνο. Μια εντελώς διαφορετική Αθήνα, ήρεμη, ήσυχη που συναντά κανείς ελάχιστες ημέρες του χρόνου, κυρίως το Πάσχα καθώς και στην καρδιά του καλοκαιριού, την γιορτή της Παναγίας το 15Αυγουστό.Μια Αθήνα που εφέτος δείχνει να είναι ακόμη πιο ήσυχη από πέρυσι, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, με σύμμαχο τον καλοκαιρινό καιρό, η κίνηση εξόδου από τα λιμάνια ήταν κατά 25% αυξημένη ενώ και στα ΚΤΕΛ και τα αεροδρόμια η κίνηση ήταν επίσης μεγάλη.

Στην κάτω μεριά της πλατειάς Συντάγματος, Κυριακή του Πάσχα, τα διώροφα τουριστικά λεωφορεία, που έχουν κάνει την εμφάνιση και στην πρωτεύουσα μας, περιμένουν να υποδεχτούν τουρίστες προκειμένου να τους κάνουν το γύρο της πόλης. Ήδη, παρά το πρωινό της ώρας έχουν καταφτάσει οι πρώτοι. «Πάμε καλά», μας αναφέρει χαρακτηριστικά εργαζόμενος που έκοβε τα εισιτήρια.

Σε καθημερινή βάση έρχονται πολλοί τουρίστες να κάνουν το γύρο της Αθήνας, από τα κρουαζιερόπλοια που καταφθάνουν ήδη στο Πειραιά. Ευτυχώς η διεθνής εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό έχει βελτιωθεί και αυτό το εισπράττουμε καθημερινά, από όσα μας λένε οι τουρίστες από κάθε γωνία του κόσμου, μας λέει, σε σύντομη συνομιλία που είχαμε μαζί του.

Η άποψη των ανθρώπων που εργάζονται στο τουρισμό και τα μηνύματα που λαμβάνουν, έχει τη σημασία της, για να βγάλει κανείς τα συμπεράσματα του. Ο εργαζόμενος δείχνει να είναι απόλυτα ενημερωμένος. Άλλωστε εφέτος, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, θα σημειωθεί ρεκόρ αφίξεων τουριστών, που θα φτάσουν τα 17 εκατομμύρια, με ότι συνεπάγεται αυτό για την συμβολή στην τιτάνια προσπάθεια που γίνεται για έξοδο από την πρωτοφανή κρίση που πλήττει την χώρα μας.

Στην αρχή της Καρ. Σερβίας, ένας άστεγος κοιμάται ακόμη στην στάση του λεωφορείου, μια εικόνα που μας προσγειώνει στην πραγματικότητα και μας θυμίζει ότι σημαντικός αριθμός συνανθρώπων μας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε κάθε μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και μεγαλούπολη, αδυνατεί να αντιμετωπίσει ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης τους. Ένας αριθμός που αυξήθηκε σημαντικά στη διάρκεια των τελευταίων ετών της κρίσης και που οδήγησε σε αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών ακόμη και για ανθρώπους που μερικά χρόνια πριν δεν μπορούσαν καν να το φανταστούν. Τώρα το μεγάλο στοίχημα όλων, της Πολιτείας, των αρμόδιων φορέων, στην χώρα μας αλλά και σε επίπεδο ΕΕ, είναι το φαινόμενο αυτό να περιοριστεί στο ελάχιστο, εάν είναι δυνατόν να εξαλειφθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη.

Συνεχίζοντας την περιήγηση μας στο κέντρο της Αθήνας, διανύουμε αποστάσεις με το αυτοκίνητο σε ελάχιστα μόνον λεπτά. Όλες οι κεντρικές αρτηρίες είναι άδειες ή σχεδόν άδειες. Στην οδό Πανεπιστημίου, συναντάμε μόνον δυο ταξί και μερικούς τουρίστες να φωτογραφίζουν την Αθηναϊκή Τριλογία, τα τρία ιστορικά κτίρια της Αθήνας, του Πανεπιστημίου, της Βιβλιοθήκης και της Ακαδημίας.

Στην Ακαδημίας ελάχιστοι, κυρίως οικονομικοί μετανάστες, περιμένουν κάποιο λεωφορείο. Η Σταδίου έρημη εντελώς, το ίδιο και όλοι οι υπόλοιποι μικρότεροι δρόμοι που καθημερνά είναι απροσπέλαστοι.

Περνώντας από διάφορες συνοικίες από την Πλατεία Κολωνακίου και τις καφετέριες της, την Κυψέλη, την Πλάκα, η μυρωδιά από τον οβελία που ψήνεται είναι έντονη.

Το ελληνικό Πάσχα γιορτάζεται σε κάθε γειτονία της Αθήνας παραδοσιακά, όπως ακριβώς και στην περιφέρεια! Θέλουμε να δούμε την Αθήνα από ψηλά. Πηγαίνουμε στο λόφο του Λυκαβηττού και έχουμε το προνόμιο να είμαστε μόνοι μας και από κάτω να απλώνεται η Αθήνα. Μια πρωτεύουσα, που μαζί με όλη τη χώρα, δίνει την μάχη να ξεφύγει από την βαθιά ύφεση που την έπληξε για πέντε συνεχόμενα χρόνια, αφήνοντας πίσω βαθιές πληγές αλλά και την προσδοκία για την επόμενη, καλύτερη, ημέρα.

Αλέκος Λιδωρίκης
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.