Wednesday, May 8, 2013

Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αγορά από την ΕΚΤ, μη εξυπηρετούμενων δανείων από χώρες του Νότου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων από πιστωτικά ιδρύματα κρατών του Νότου της ευρωζώνης, ώστε να αμβλύνει την πίεση υπό την οποία βρίσκονται οι χώρες αυτές εξαιτίας της κρίσης, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων εξετάζει η ΕΚΤ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ επιθυμεί, διαμέσου του τρόπου αυτού, να "αναβιώσει" στοιχεία ενεργητικού τα οποία υποστηρίζονται από εγγυήσεις, π.χ. ενυπόθηκα δάνεια, τα οποία βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, με τη μεταφορά του σχετικού κινδύνου σε άλλους επενδυτές, ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια αυτών των πιστωτικών ιδρυμάτων και να είναι ξανά σε θέση να τροφοδοτούν με δάνεια, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.


Όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, πρόθεση της ΕΚΤ δεν είναι μόνον η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στα στοιχεία ενεργητικού τα οποία υποστηρίζονται από εγγυήσεις, αλλά και η απευθείας εξαγορά τέτοιων στοιχείων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.


Σύμφωνα με την Die Welt, εκπρόσωπος της ΕΚΤ δεν θέλησε να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες, αλλά παρέπεμψε σε πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.  

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.