Wednesday, May 1, 2013

Φίλοι και συναγωνιστες τίμησαν σήμερα τον Αλέκο Παναγούλη

Τριάντα επτά χρόνια μετά το θάνατό του...

Δεκάδες φίλοι, συγγενείς και συναγωνιστές του Αλέκου Παναγούλη συγκεντρώθηκαν στις 12:00 το μεσημέρι στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας για να τιμήσουν τη μνήμη του.

Φίλοι και συναγωνιστές τίμησαν σήμερα τον Αλέκο Παναγούλη

Ήταν η Πρωτομαγιά του 1976, όταν ένας από τους κορυφαίους αγωνιστές κατά της δικτατορίας, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, σκοτώθηκε σε ηλικία 36 ετών, σε «αμφιλεγόμενo» τροχαίο δυστύχημα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, τα αίτια του οποίου παραμένουν μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστα.

«Ο λαός μας καλείται για ακόμη μια φορά να αγωνιστεί για κοινωνική δικαιοσύνη που χωρίς αυτή δεν υπάρχει δημοκρατία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αδερφός του και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης.

Μεταξύ άλλων στο μνημόσυνο παρευρέθησαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου, η χήρα του αντιστασιακού Σπύρου Μουστακλή, Χριστίνα, καθώς και ο δεσμοφύλακας Γιώργος Μωράκης, που τον συνέτρεξε στην απόδρασή του από τις φυλακές, το 1969.


To μυστηριώδες τροχαίο


«Μην περπατάς πίσω μου, δεν μπορώ να σε οδηγήσω, μην περπατάς μπροστά μου, δεν μπορώ να σε ακολουθήσω, περπάτα πλάι μου και γίνε φίλος μου», είπε πει ο Αλέκος Παναγούλης, ο χαμός του οποίου πάγωσε την Πρωτομαγιά του 1976.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, ο άντρας με την ασυμβίβαστη προσωπικότητα και το εκρηκτικό ταμπεραμέντο, σκοτώθηκε σε ένα μυστηριώδες τροχαίο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, προκαλώντας σοκ στην ελληνική κοινωνία, που μόλις είχε βγει από το γύψο της επταετίας και προσδοκούσε από τον Παναγούλη αλήθειες που πιθανόν να την οδηγούσαν σε άλλες επιλογές.

Το Fiat Mirafiori του, δώρο της συντρόφου του Οριάνας Φαλάτσι, έφυγε από την πορεία του και έπεσε σε υπόγειο κατάστημα επί της λεωφόρου, κάθετα στην πορεία. Το ανακοινωθέν της Τροχαίας έκανε λόγο για τροχαίο, όμως ακόμη και σήμερα τα ερωτηματικά γύρω από το συμβάν παραμένουν αναπάντητα. 

«Τον σκότωσαν τον Αλέκο», είχε καταγγείλει τότε η οικογένεια. Η περίπτωση της πολιτικής δολοφονίας, παρά το γεγονός της αποκλειστικής προβολής του «τροχαίου δυστυχήματος» από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της εποχής, εξετάστηκε επίσημα από τον εισαγγελέα Τσεβά, χωρίς όμως να καταλήξει σε ανάλογο συμπέρασμα.

Λίγες μέρες πριν, ο Α. Παναγούλης είχε ζητήσει συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στις εκλογές του 1974, ο Παναγούλης είχε εκλεγεί βουλευτής στη Β' Αθηνών με την Ένωση Κέντρου - Νέες Δυνάμεις. Γρήγορα όμως ήρθε σε ρήξη με την ηγεσία του κόμματος και ανεξαρτητοποιήθηκε.

Σε αναφορές του είχε κάνει λόγο για συνεργασία πολιτικών του κόμματός του με την απριλιανή δικτατορία. Στις καταγγελίες που έκανε για ανάμιξη πολλών πολιτικών με το καθεστώς, ήρθε σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Ε. Αβέρωφ και τον Δ. Τσάτσο.

Λίγο καιρό μετά το συμβάν, αποκαλύφθηκε ότι κατείχε φακέλους με αδιαμφισβήτητες αποδείξεις εις βάρος πολιτικών που συνεργάστηκαν με τα όργανα ασφαλείας κατά την επταετία (φάκελος ΕΣΑ). Η αποκάλυψή τους ήξερε πως θα τάραζε τότε το πολιτικό σκηνικό και είχε θελήσει να ενημερώσει για το θέμα τον πρωθυπουγρό Κ. Καραμανλή. Η πρόθεσή του να κάνει αποκαλύψεις τον είχε φέρει αντιμέτωπο με πιέσεις εντός Βουλής, όσο και με απειλές για τη ζωή του.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.