Thursday, May 2, 2013

Yπερδιπλασιάστηκαν oι πωλήσεις ταμπλετών παγκοσμίως

Οι πωλήσεις ταμπλετών υπερδιπλασιάστηκαν παγκοσμίως στο πρώτο τρίμηνο του 2013, με σημαντική άνοδο από τις φθηνές "ανώνυμες" συσκευές.
 
Οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών - ταμπλετών αυξήθηκαν κατά 142,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών IDC. Πλέον, περίπου δύο ταμπλέτες (tablets) πουλιούνται διεθνώς για κάθε τρεις προσωπικούς υπολογιστές (PCs), γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα αργήσουν πολύ οι δύο κατηγορίες να φθάσουν στα ίδια επίπεδα.
Αν και η Apple με τα iPad παραμένει ακόμα πρώτη σε μερίδιο αγοράς (το οποίο όμως μειώθηκε στο 39% από 43,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2012), την μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων παρουσιάζουν οι συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android, οι οποίες για πρώτη φορά ξεπέρασαν σε μερίδιο (56,5%) όσες «τρέχουν» με το iOS της Apple (39,6%).
Οι ταμπλέτες με Android παράγονται κυρίως από ασιατικές εταιρίες, τόσο τις επώνυμες όπως η Samsung (που με θεαματική αύξηση πωλήσεων 282% και μερίδιο 18% βρίσκεται στη δεύτερη θέση των πωλήσεων), όσο και τις ανώνυμες εταιρίες που παράγουν πολύ φθηνά προϊόντα.
Στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου φέτος, πουλήθηκαν συνολικά 49,2 εκατ. ταμπλέτες και από αυτές οι 19,5 εκατ. ήσαν iPad (αύξηση πωλήσεων 65% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2012), σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό. Οι εταιρίες Samsung, Asus (τρίτη σε πωλήσεις με μερίδιο 5,5%), Amazon (τέταρτη με 3,7%) και Microsoft (πέμπτη με 1,8%) εμφάνισαν επίσης άνοδο πωλήσεων, μεγαλύτερη ή μικρότερη, «ροκανίζοντας» συνολικά το μερίδιο της Apple.
Όμως, αναλογικά, ακόμα μεγαλύτερη άνοδο πωλήσεων εμφάνισαν οι φθηνότερες συσκευές από διάφορους κατασκευαστές κυρίως στην Ασία. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεγέθυνση της αγοράς είναι μεγαλύτερη στο φθηνότερο τμήμα της αγοράς (ταμπλετών). Υπάρχουν 80 έως 100 παραγωγοί που διαθέτουν ανώνυμα προϊόντα σε όλο τον κόσμο - κι αυτοί είναι μόνο όσοι μπορέσαμε να εντοπίσουμε», δήλωσε ο αναλυτής της IDC Ράιαν Ριθ.
Οι περισσότερες από αυτές τις μη επώνυμες συσκευές βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα Android της Google, έχουν οθόνες επτά ιντσών και στον πυρήνα τους διαθέτουν επεξεργαστές από σχετικά άγνωστες ασιατικές εταιρίες παραγωγής όπως οι Rockship και Allwinner Technology. Η χονδρική τιμή αυτών των ταμπλετών συχνά δεν ξεπερνά τα 60 δολάρια.
Οι πωλήσεις ταμπλετών που κατασκευάζονται από κατασκευαστές άλλους πέρα από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής (Apple. Samsung, Asus, Amazon, Microsoft), ξεπέρασαν τις 15,5 εκατ. συσκευές στο πρώτο τρίμηνο φέτος και κατέχουν πλέον σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγοράς, έναντι του ενός τετάρτου περίπου πριν ένα χρόνο, σύμφωνα με την IDC.
Οι πωλήσεις ταμπλετών της Microsoft, που λειτουργούν με τα νέα Windows και τα Wnidows RT, έφθασαν περίπου τις 900.000 συσκευές. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την IDC, στο πρώτο τρίμηνο του 2013 πουλήθηκαν περίπου 200.000 συσκευές που «τρέχουν» με Windows RT, έναντι περίπου 900.000 στο τελευταίο τρίμηνο του 2012. Το λειτουργικό αυτό σύστημα κυκλοφόρησε πέρυσι τον Οκτώβριο μαζί με την ταμπλέτα Surface της Microsoft, αλλά «τρέχει» και σε μερικές ταμπλέτες άλλων κατασκευαστών.
Η μεγαλύτερη ταμπλέτα Surface Pro που «τρέχει» τα Windows 8, τα πήγε καλύτερα με τουλάχιστον 700.000 πωλήσεις. Η Microsoft πάντως σχεδιάζει την κυκλοφορία και άλλων μικρότερων ταμπλετών τους επόμενους μήνες, οι οποίες μάλλον θα «τρέχουν» με το «ελαφρότερο» λειτουργικό σύστημα Windows RT.
news247.gr 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.