Monday, July 25, 2016

Θετικό ισοζύγιο στον αριθμό των επιχειρήσεων το 1ο εξάμηνο του 2016

Η ανεύθυνη καταστροφολογία και η αλήθεια για την εξέλιξη του αριθμού των επιχειρήσεων στη χώρα μας
Θετικό ισοζύγιο στον αριθμό των επιχειρήσεων το 1ο εξάμηνο του 2016
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία μεθοδευμένη προσπάθεια από συγκεκριμένους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους διαστρέβλωσης της πραγματικής εικόνας που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία και ειδικότερα οι Ελληνικές επιχειρήσεις.
Σε απάντηση αυτής  της ανεύθυνης και υπονομευτικής για την οικονομία προπαγάνδας για την εξέλιξη του πλήθους των Ελλην. Επιχειρήσεων, και προς αποκατάσταση της αλήθειας και ενημέρωσης του επιχειρηματικού κόσμου και των πολιτών αναφέρουμε τα εξής:
1.Η δημοσίευση στοιχείων από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) με επιλεκτικό τρόπο είτε όσον αφορά τη χρονική περίοδο (παρουσιάζονται στοιχεία σε μηνιαία ή ακόμα και σε ημερήσια βάση!), είτε όσον αφορά περιοχές ή κατηγορίες επιχειρήσεων αφήνουν εντέχνως περιθώρια παρερμηνείας και δίνουν τη δυνατότητα «τεκμηρίωσης» των όποιων αυθαίρετων συμπερασμάτων. Το πιο εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι με επίκληση στοιχείων μέχρι το 2014 διατυπώνουν συμπεράσματα για τη σημερινή εικόνα. Η εξαγωγή σχετικά ασφαλών συμπερασμάτων όσο αφορά την εξέλιξη της επιχειρηματικότητας από  το ΓΕΜΗ μπορεί να γίνει κυρίως από στοιχεία  ετήσιας ή εξαμηνιαίας βάσης. Επίσης πρέπει να εστιάζει κατά κύριο λόγο στην κινητικότητα των επιχειρήσεων με νομική μορφή δεδομένου ότι στις ατομικές επιχειρήσεις υπάρχει αυξημένη προσωρινότητα (π.χ μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών) καθώς και περιορισμένη υποχρέωση εγγραφής-διαγραφής από το ΓΕΜΗ.
2.Ο αριθμός συστάσεων το 2015 ανήλθε σε  43.846  και των διαγραφών σε 24.846  ενώ το 1ο εξάμηνο του 2016 έχουμε 20.345 συστάσεις και 16.994  διαγραφές. Αναλυτικότερα έχουμε τον παρακάτω αριθμητικό πίνακα:



2015
2016
Συστάσεις Επιχειρήσεων Νομικών Προσώπων
13.200
6.519
Ενάρξεις Ατομικών Επιχ/σεων
30.646
13.826
Σύνολο Συστάσεων/Ενάρξεων
43.846
20.345
Διαγραφές Επιχειρήσεων Νομικών Προσώπων
7.856
4.353
Παύσεις Ατομικών Επιχ/σεων
16.990
12.641
Σύνολο Διαγραφών/Παύσεων
24.846
16.994
Ισοζύγιο Επιχειρήσεων Νομικών Προσώπων
5.344
2.166
Συνολικό ισοζύγιο
19.000
3.351
Πίνακας 1: Πηγή Κ.Υ  ΓΕΜΗ
3.Στα ανωτέρω στοιχεία πρέπει να ληφθεί υπόψη και η  δυνατότητα αναδρομικής διαγραφής σε επιχειρήσεις που είχαν διακόψει  την επιχειρηματική δραστηριότητα σε παρελθόντα χρόνο  (ΠΟΛ.1045/10.2.2015 ) και είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή από το ΓΕΜΗ  6.600 επιχειρήσεων το 2015 και 1.600 το 2016 που ήταν ανενεργές επί μακρόν. Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται «εγκλωβισμένες»του ΓΕΜΗ και του TAXIS σύμφωνα με υπολογισμούς πάνω από 100.000 αδρανείς επιχειρήσεις για τις οποίες αναζητούμε σε συνεργασία με τη ΓΓΔΕ τρόπους διευκόλυνσης της διαγραφής τους. 
4.Ολοι αντιλαμβάνονται ότι μια ενδεχόμενη κατάρρευση των επιχειρήσεων-την οποία περιγράφουν οι επιστρατευμένοι φωστήρες- θα είχε άμεση επίδραση στην απασχόληση.  Από τα στοιχεία όμως της ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κάθε άλλο  προκύπτει. Αντιθέτως σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης απασχόλησης παρουσιάζει σημαντική αύξηση, με τον δείκτη ανεργίας να έχει μειωθεί τον Απρίλιο του 2016 στο 23,3% έναντι 25,3% τον Απρίλιο του 2015 με αύξηση των απασχολουμένων κατά 106.854 άτομα, για την ίδια περίοδο (Εικόνα1).

Εικόνα 1: Εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας κατά μήνα: Απρίλιος 2014–Απρίλιος 2016
5.Οι κύκλοι που σήμερα επιλέγουν την καταστροφολογία με αναφορές σε «στοιχεία» περί δήθεν χιλιάδων λουκέτων στην αγορά είναι οι ίδιοι που μας  οδήγησαν στη κατάσταση από την οποία σήμερα αγωνιζόμαστε να διαφύγουμε. Είναι αυτοί που  στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων ουσιαστικά όχι μόνο συμμετέχουν στην «επιχείρηση συγκάλυψης» ευθυνών, αλλά κυρίως υπονομεύουν την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και διαφυγής από την ύφεση,
Η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μετά την επίτευξη της Συμφωνίας είναι σημαντικά βελτιωμένη. Η μέγιστη και ταχεία απορρόφηση και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, το επενδυτικό ενδιαφέρον, η βελτίωση των εσόδων  και ο εξορθολογισμός των κρατικών δαπανών μαζί με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες απλοποίησης και εξυγίανσης των διαδικασιών για τις Δημόσιες συμβάσεις, την ψηφιακή οικονομία ,την πάταξη της φοροδιαφυγής, του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου δημιουργούν τα εχέγγυα για ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον και προοπτικές ανάπτυξης.

Στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αναπτύσσουμε μια σειρά πρωτοβουλιών για το θεσμό των Υπηρεσιών Μίας Στάσης, την αναμόρφωση του Επιμελητηριακού θεσμού με στόχο τη μείωση των χρόνων σύστασης μιας επιχείρησης και τη βελτίωση των παρεχόμενων υποστηρικτικών υπηρεσιών, τον εκσυγχρονισμό των κανόνων Διακίνησης Προϊόντων και Υπηρεσιών ,την αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή, την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και την αναμόρφωση του υπαίθριου εμπορίου. Πρωτοβουλίες τις οποίες εργαζόμαστε ώστε  άμεσα να τις μετατρέψουμε σε πράξη. Μόνο μέσα από γόνιμο διάλογο με ουσιαστικές προτάσεις και πράξεις θα διευκολυνθεί ο επιχειρηματικός  κόσμος και οι πολίτες στην πορεία μιας δίκαιης ανάπτυξης, που είναι το κοινό ζητούμενο. 
Για πιο άμεση ενημέρωση κάντε like στην σελίδα μας στο facebook εδώ: Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.