Sunday, July 24, 2016

Ιαματική πηγή στη Λυσιμαχία Αγρινίου!

Ιαματική πηγή στη Λυσιμαχία Αγρινίου
Για ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η πηγή Χέλωβα Λυσιμαχίας – Ζωγόπουλου και ποια είναι τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητές της  
Με απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Έλενας Κουντουρά αναγνωρίστηκε η πηγή Χέλωβα Λυσιμαχίας – Ζωγόπουλου στην περιοχή της Δ.Ε Αγγελοκάστρου του Δήμου Αγρινίου, ως ιαματική. Έχοντας υπόψιν όλες τις απαιτούμενες διατάξεις, έγινε επισήμως η αναγνώριση της και μάλιστα δημοσιεύτηκε στις 19 Απριλίου στο ΦΕΚ με αριθμό 1114. Όπως αναφέρεται και στο ΦΕΚ, «η πηγή Χέλωβα Λυσιμαχίας – Ζωγόπουλου διαθέτει θερμοκρασία. Ο φυσικός πόρος «νερό πηγής Μπανιώτη – Χέλωβα Λυσιμαχίας, Ζωγόπουλου» έχει θερμοκρασία 17,8 οC, ηλεκτρική αγωγιμότητα 804 μS/cm, ενεργό οξύτητα (pH) 7,17, ραδόνιο (Rn) 6,2 ± 0,3 Bq/I, ράδιο (Ra)< 0,1 Bq/I, ουράνιο (U) 0,07 ± 0,05 Bq/I, χημικά στοιχεία: ασβέστιο (Ca), νάτριο (Na), οξυανθρακικά (HCO3), θεϊικά (SO4) και αέρια: διοξείδιο άνθρακα (CO2), υδρόθειο (H2S). Η παροχή σε κυβικά μέτρα είναι 1 m3/h περίπου. Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως: μετρίως θειούχο, οξυανθρακικό, ασβεστονατριούχο, μεταλλικό ιαματικό νερό, ενώ η λουτροθεραπεία που μπορεί να κάνει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος ενδείκνυται για νοσήματα μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος, δερματικές και γυναικολογικές παθήσεις. Αντενδείκνυται επίσης για συστηματικά, μεταδοτικά και κακοήθη νοσήματα, ηπατική – νεφρική ανεπάρκεια.
Η αναγνώριση της πηγής στην περιοχή του Αγγελοκάστρου, είναι από τις ελάχιστες αναγνωρίσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα, συγκεκριμένα μόλις δύο, την περίοδο αυτή, ενώ η διαδικασία για αναγνώριση ιαματικών πηγών είχε να ανακινηθεί δεκαετίες στην Ελλάδα, τόσο λόγω έλλειψης των απαιτούμενων προδιαγραφών, όσο και μη προτεινόμενων πηγών ως ιαματικές.
Το γεγονός αυτό αποτελεί από μόνο του μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή, αφού σε πολλά σημεία της χώρας που αντίστοιχες ιαματικές πηγές αξιοποιήθηκαν σωστά, προσέλκυσαν κόσμο, ο οποίος μπόρεσε να ωφεληθεί από τις πηγές αυτές ως προς την υγεία του.
Πηγή:sinidisi.gr - Κων/νος Χονδρός, trianteikanews.blogspot.gr
Για πιο άμεση ενημέρωση κάντε like στην σελίδα μας στο facebook εδώ: Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.