Wednesday, July 27, 2016

Νέες προσκλήσεις ΕΣΠΑ 2014-2020 και Απολογισμός 4 Προσκλήσεων ΕΠΑνΕΚ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα Τετάρτη 27 Ιουλίου ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο Υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης, παρουσία του γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτη Κορκολή, της Ειδικής Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΤΠΑ και ΤΣ, Ευγενίας Φωτονιάτα και του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΚΤ, Γιώργου Ιωαννίδη, με θέμα τις «Νέες προσκλήσεις ΕΣΠΑ 2014-2020 και Απολογισμός 4 Προσκλήσεων ΕΠΑνΕΚ».
Ο κ. Σταθάκης σημείωσε στην ομιλία του: «Υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον για το ΕΣΠΑ και αυτό εκφράζεται σε όλες τις εκφάνσεις που αφορούν το Υπουργείο Ανάπτυξης. Προφανώς το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης έχει δημιουργήσει ένα πολύ ευνοϊκότερο οικονομικό κλίμα και πρόθεση και επιδίωξή μας είναι να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα ιδιωτική, επιχειρήσεων, νέων επιχειρηματιών, νέων επιστημόνων, προκειμένου να κινηθεί η οικονομία προς την επιθυμητή κατεύθυνση, αυτή της ανάκαμψης».
Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε στην εισήγησή του ότι: «Το νέο ΕΣΠΑ σχεδιάζεται ώστε να υπηρετήσει την κοινωνία και το στόχο της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, όχι πια τη δημιουργία και συντήρηση πελατειακών δικτύων. Πλάι στον αναπτυξιακό πυλώνα, διαθέτει έναν εξίσου σημαντικό κοινωνικό πυλώνα, καθώς οι δράσεις κοινωνικής πολιτικής είναι αλληλένδετες με το είδος της ανάπτυξης που επιδιώκουμε». Τόνισε ότι σε όλες τις δράσεις αποτυπώνεται το κεντρικό μέλημα του σχεδιασμού για το άνοιγμα του ΕΣΠΑ στην κοινωνία με τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη διάχυση της πληροφόρησης και την κατοχύρωση της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα.
Παρουσιάζοντας τον απολογισμό των τεσσάρων πρώτων προσκλήσεων επιχειρηματικότητας (ΕΠΑνΕΚ), ο Υφυπουργός επισήμανε το μεγάλο ενδιαφέρον που συνάντησαν όλες οι δράσεις και την αποφασιστική σημασία της καθοριστικής διευκόλυνσης που παρείχε ο ανοιχτός καταπιστευτικός λογαριασμός. Ανακοίνωσε ότι η ανώνυμη και αδιάβλητη αξιολόγηση των προτάσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και ότι η χρηματοδότηση των σχεδίων που θα προκριθούν (γύρω στις 8500-9500 αιτήσεις) θα ξεκινήσει μέσα στο 2016. Ο Υφυπουργός εξήγγειλε τη δημοσίευση του β’ κύκλου των προσκλήσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, με αυξημένους προϋπολογισμούς και με αλλαγές και εξειδικεύσεις στη βάση της εμπειρίας από τον α’ κύκλο. Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις της νέας προγραμματικής περιόδου στον τομέα του περιβάλλοντος (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), οι οποίες έχουν ήδη ενεργοποιηθεί. Στάθηκε στις δύο δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων με συνολική δημόσια δαπάνη στα 273 εκατ. ευρώ, ιδιαίτερα στη δράση για την ολοκλήρωση και συμπλήρωση των σχετικών υποδομών στις Περιφέρεις βάσει των νέων ΠΕΣΔΑ. «Για αυτή την κρίσιμη δράση έχουν ήδη κατατεθεί 16 προτάσεις από Περιφερειακούς Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί η έγκριση των ΠΕΣΔΑ, προχωρήσαμε έγκαιρα στην έκδοση των προσκλήσεων, ώστε με την έγκριση των σχεδίων να μπορεί άμεσα να προχωρήσει η υλοποίηση», τόνισε ο Υφυπουργός.

Εξέθεσε επίσης διεξοδικά τις τρέχουσες και επικείμενες δράσεις κοινωνικής πολιτικής (ΕΚΤ), που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και δρουν συμπληρωματικά ως προς τις αναπτυξιακές δράσεις, με στόχο την ανάσχεση της τάσης φυγής των υψηλά καταρτισμένων νέων ανθρώπων, τη στήριξη του εκπαιδευτικού συστήματος και της εργασίας. Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε (α) στη δράση για τη φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, που θα εξυπηρετήσει 78.000 οικογένειες ή 81.000 παιδιά, (β) στο γεγονός πως, χάρη στον έγκαιρο προγραμματισμό και τη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία θα ανοίξουν για πρώτη φορά χωρίς κενά, καθώς εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια για την πρόσληψη των απαιτούμενων 21.000 αναπληρωτών και ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων, (γ) στις δράσεις για τη στήριξη των νέων ερευνητών, υποψηφίων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων. Ως ξεχωριστό πυλώνα χαρακτήρισε ο Υφυπουργός το Πρόγραμμα για τη Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα με συνολικό προϋπολογισμό 477 εκατ. ευρώ, καθώς «καμία πολιτική για την ανασυγκρότηση της οικονομίας ή για την οικοδόμηση κοινωνικού κράτους δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς μια δημόσια διοίκηση που να μπορεί να φέρει σε πέρας μια τέτοια απαιτητική αποστολή». 

Τέλος, ο Υφυπουργός ανακοίνωσε τις επικείμενες προσκλήσεις επιχειρηματικότητας (ΕΠΑνΕΚ), ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν (α) η δράση για τη δικτύωση των επιχειρήσεων (clusters, meta-clusters), (β) για την αναβάθμιση επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους (50 έως 250 εργαζομένων), (γ) για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων, (δ) για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, καθώς και (ε) η κρίσιμη δράση (με συνολικό προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ) για τη σύζευξη της επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα που διεξάγεται στη χώρα.
Δείτε εδώ όλα τα στοιχεία - γραφήματα

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.