Friday, July 22, 2016

«Παρέμβαση Μ. Τζελέπη για τον εξαθλιωτικό αντίκτυπο της Κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στον ΕΛΓΑ »

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 7189/22-7-2016 Ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου έφερε στην Βουλή το θέμα της «υποβάθμισης του ΕΛΓΑ και της τεράστιας ταλαιπωρίας που υφίστανται οι αγρότες ως αποτέλεσμα της Κυβερνητικής πολιτικής της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».
Ειδικότερα, στην Ερώτησή του ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι: «Οι ακατανόητοι, ερασιτεχνικοί και επικίνδυνοι χειρισμοί της Κυβέρνησης προκαλούν πολύ μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του Οργανισμού ΕΛΓΑ, πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία ενός φορέα πολύ σημαντικού και απαραίτητου για τη στήριξη των γεωργών και των κτηνοτρόφων. Τις οδυνηρές συνέπειες της αλλοπρόσαλλης Κυβερνητικής πολιτικής και στα θέματα ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου τις πληρώνουν οι αγρότες όλης της χώρας από τον Έβρο έως την Κρήτη που βρίσκονται σε απόγνωση αφού καθυστερούν οι εκτιμήσεις 80 χιλιάδων δηλώσεων ζημιάς του 2016 και η πληρωμή αποζημιώσεων 30 εκατ. ευρώ για ζημιές του 2015. Εξαιτίας της καθυστέρησης πληρωμής των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων, της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής, των ασφαλιστικών εισφορών, των φορολογικών βαρών καθώς και της καθυστέρησης πληρωμής των αγροτικών προϊόντων από τους εμπόρους, είναι λογικό οι αγρότες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις».

          Ακόμα, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ. Τζελέπης: «πολλοί αγρότες που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς τον ΟΓΑ και τη ΔΕΗ έχουν τεθεί εκτός ρυθμίσεων και βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Επίσης, επιπρόσθετες δυσκολίες στην εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού ΕΛΓΑ και την έγκαιρη διενέργεια των εκτιμήσεων για δηλώσεις ζημιάς του 2016 προκαλούνται λόγω της αποσπασματικής και πρόχειρης αντιμετώπισης από την κυβέρνηση του θέματος των οδοιπορικών των εκτιμητών. Η μετακίνηση των εκτιμητών του ΕΛΓΑ με δημόσια μέσα μεταφοράς είναι βέβαιο ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις των ζημιών και πολύ μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην πληρωμή των αποζημιώσεων για ζημιές του 2016. Επιπροσθέτως εξαιτίας της μη διενέργειας έγκαιρων εκτιμήσεων σε πολλές περιπτώσεις θα υπάρχει αντικειμενική αδυναμία των εκτιμητών να ανταποκριθούν στην αποστολή τους με βάση τους κανονισμούς του ΕΛΓΑ».

          Επειδή, κατά τον Βουλευτή η κατάσταση είναι «πλέον αδιέξοδη και η Κυβέρνηση αυταπατάται εάν νομίζει ότι έχει δώσει λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης των εκτιμητών του ΕΛΓΑ με την πρόσφατη ρύθμιση και οι συνέπειες δεν θα αργήσουν να φανούν» ζήτησε από τους Υπουργούς να τον ενημερώσουν πότε θα πληρωθούν οι πληγέντες γεωργοί και κτηνοτρόφοι τις υπόλοιπες αποζημιώσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ για ζημιές του 2015. Επίσης, αιτήθηκε να ενημερωθεί πότε θα ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις για τις 80 χιλιάδες δηλώσεις ζημιάς του 2016. Ακόμα, ρώτησε τους Υπουργούς εάν προτίθεται η Κυβέρνηση να δώσει νέα δυνατότητα σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, οι οποίοι λόγω καθυστερήσεων πληρωμής αποζημιώσεων, ενισχύσεων και οφειλών του δημοσίου προς αυτούς έχουν τεθεί εκτός ρυθμίσεων για οφειλές ασφαλιστικών εισφορών και λογαριασμών ρεύματος. Τέλος, ο Βουλευτής ζήτησε να μάθει τους λόγους για τους οποίους εμμένει η Κυβέρνηση σε μία ατελέσφορη ρύθμιση για τις μετακινήσεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ που μόνο προβλήματα δημιουργεί και δεν αποδέχεται τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ όπως αυτές περιλαμβάνονται στην Τροπολογία που έχουν καταθέσει οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε σωρεία Νομοσχεδίων.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.