Friday, July 29, 2016

" Ερώτηση Γ. Γεωργαντά για τα σοβαρά προβλήματα στην κατανομή των βοσκοτόπων με ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης"

Ο Βουλευτής ν. Κιλκίς  Γ. Γεωργαντάς συνυπέγραψε  με άλλους είκοσι εννέα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας  ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: « Σοβαρά προβλήματα στην κατανομή των βοσκοτόπων με ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης».
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
«Είναι γνωστό ότι το πρόβλημα με την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων της χώρας ταλανίζει εδώ και αρκετό καιρό τον κλάδο της κτηνοτροφίας.
Από την αρχή της θητείας σας στο ΥΠΑΑΤ το είχατε αναδείξει σε ένα από τα πλέον σημαντικότερα και μάλιστα είχατε κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι θα το αντιμετωπίσετε μέσω του Νόμου 4351/2015, (ΦΕΚ Α´ 164) για τη διαχείριση των βοσκήσιμων και την εφαρμογή των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, από τα οποία προσδοκούσατε – σύμφωνα με δικές σας πάντα δηλώσεις – να ανεβάσετε την επιλέξιμη έκταση των βοσκοτόπων της χώρας στα 50 εκ. στρέμματα.
Όμως, την προηγούμενη χρονιά (2015) έγινε η κατανομή των δικαιωμάτων των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας, με βάση την οποία προσδιορίστηκαν τα δικαιώματα της βασικής ενίσχυσης για την περίοδο 2015 – 2020. Η κατανομή έγινε με την «τεχνική λύση» η οποία βασίστηκε στην ΚΥΑ 873/55993/20-5-2015 (ΦΕΚ Β´942).
Από την κατανομή έχουν προκύψει σοβαρές δυσαναλογίες σε ότι αφορά την κατανομή των δικαιωμάτων καθώς για 100 πρόβατα στην Κρήτη αποδόθηκε βοσκότοπος 89,8 στρέμματα και για τα ίδια ζώα στην Κεντρική Μακεδονία 36,4 στρέμματα!!

Η άδικη αυτή κατανομή των βοσκοτόπων επηρεάζει άμεσα την καταβολή της Εξισωτικής Αποζημίωσης όπως προσδιορίστηκε με την υπ’ αριθ. 1847/ 51107/2016 ΥΑ (ΦΕΚ 1275, τεύχος Β). Για να λάβει ένας κτηνοτρόφος το μέγιστο ποσό των 5.167 € που προβλέπεται, χωρίς να έχει άλλες εκτάσεις, θα πρέπει να έχει στη δήλωσή του βοσκότοπο έκτασης 700 στρεμμάτων (350 στρέμματα σε ορεινή και άλλα 350 στρέμματα σε μειονεκτική). Σύμφωνα με την κατανομή του βοσκοτόπου, θα πρέπει να διαθέτει 1000 πρόβατα (150 ΜΜΖ) στην Ήπειρο ή τη Δυτική Μακεδονία ή την Πελοπόννησο, 1921 πρόβατα (288 ΜΜΖ) στην Κεντρική Μακεδονία, 1521 πρόβατα στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, 1187 πρόβατα (178 ΜΜΖ) στη Θεσσαλία και μόλις 780 πρόβατα (117 ΜΜΖ) στην Κρήτη.
Ο μέσος κτηνοτρόφος της ηπειρωτικής χώρας που διατηρεί ίδιο αριθμό ζώων με τα προηγούμενα χρόνια, θα λάβει στην καλύτερη περίπτωση μόλις το 42% της ενίσχυσης που ελάμβανε τα προηγούμενα χρόνια ενώ ο ίδιος κτηνοτρόφος αν βρισκόταν στην Κρήτη θα μπορούσε να λάβει το 54% της ενίσχυσης.
Επιπρόσθετα, έχουν ήδη δημιουργηθεί σοβαρά θέματα στις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων καθώς αυτές επιτρέπονται μόνο με μεταβίβαση ολόκληρης της εκμετάλλευσης και εφόσον αυτή συμβεί μεταξύ δύο κτηνοτρόφων από διαφορετική Χωρική Ενότητα (π.χ. κτηνοτρόφος από Ήπειρο αγόρασε δικαιώματα από Θεσσαλία) είναι εξαιρετικά απίθανο να βρεθεί η απαιτούμενη έκταση για ενεργοποίηση.
Για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος των βοσκοτόπων, το ΥΠΑΑΤ προχώρησε στην προκήρυξη και ανάθεση επτά (7) μελετών από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» συνολικού προϋπολογισμού 470.967 € και διατέθηκαν άλλες 180.000 € από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τη σύνταξη τεσσάρων (4) προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Σερρών, Ξάνθης & Λαρίσης.
Πρόσφατα κατατέθηκε τροπολογία σύμφωνα με την οποία δίδεται η αρμοδιότητα στις Περιφέρειες της χώρας να συστήσουν επιτροπές με αντικείμενο την αποκατάσταση της «χωροταξικής ορθότητας» των βοσκοτόπων και την κατανομή του επιλέξιμου βοσκοτόπου σε νέους αγρότες (του υπό προκήρυξη προγράμματος του ΠΑΑ) και σε κτηνοτρόφους που επιθυμούν να ενταχθούν στα Μέτρα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.     Πόση ήταν η επιλέξιμη έκταση των βοσκοτόπων της χώρας τον Ιούνιο του 2015 και πόση είναι σήμερα;
2.     Ποια ήταν η συνεισφορά των επτά (7) μελετών και των τεσσάρων (4) προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων στην επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων;
3.     Ο αρμόδιος Οργανισμός Πληρωμών αποδέχτηκε τα πορίσματα των ανωτέρω μελετών και σχεδίων;
4.     Έχει γίνει πρόβλεψη για την ύπαρξη αποθέματος σε επιλέξιμο βοσκότοπο για τους νέους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επιθυμούν να ενταχθούν στα Μέτρα Αγροτικής Ανάπτυξης και ποια είναι η αδιάθετη έκταση ανά Χωρική Ενότητα;
5.     Συνάδει με την κοινοτική νομοθεσία η υποχρεωτική μεταβίβαση της εκμετάλλευσης με την μεταβίβαση των δικαιωμάτων της βασικής ενίσχυσης της περιφέρειας των βοσκοτόπων;
6.     Πώς θα αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης καθώς κτηνοτρόφοι με τα ίδια ζώα θα λάβουν διαφορετικό ύψος ενίσχυσης με βάση την κατανομή του βοσκοτόπου που πραγματοποιήθηκε;»


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.