Saturday, July 23, 2016

Υπόμνημα Ανδρέα Ριζούλη για τη σταφίδα ως αγροτικό προϊόν συνδεδεμένης

Υπόμνημα του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας Ανδρέα Ριζούλη για την ένταξη της σταφίδας στο καθεστώς των συνδεδεμένων καλλιεργειών ενόψει της αναθεώρησης της ΚΑΠ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Ανδρέα Ριζούλη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας
ΠΡΟΣ
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

Θέμα: Ένταξη της σταφίδας στο καθεστώς των συνδεδεμένων καλλιεργειών

Κ. Υπουργέ,

Ενόψει της νέας ΚΑΠ και των νέων επιλογών στις ενισχύσεις των αγροτικών προϊόντων θα ήθελα να συνεισφέρω την πρόταση, για την ένταξη της σταφίδας στο καθεστώς των συνδεδεμένων καλλιεργειών.

Είναι γνωστό βέβαια ότι η σταφίδα είναι εθνικό προϊόν για την Ελλάδα, η δε καλλιέργεια της έχει κοινωνικά και οικονομικά μεγάλη σημασία.

Η «ασταφίς» αναφέρεται ήδη από τα κλασικά χρόνια από τον ποιητή Έρμιππο στην ιστορία της χώρας μας. Όταν κέρδισε η Ελλάδα την ανεξαρτησία της, η σταφίδα ήταν το μοναδικό αξιόλογο εξαγωγικό προϊόν του νεαρού ελληνικού κράτους.

Το 1860 μάλιστα καλλιεργούνταν 220.000 στρέμματα που παρήγαν 50.000 τόνους σταφίδας, το 1891 η καλλιέργεια είχε φτάσει στα 670.000 στρέμματα και η παραγωγή στους 165.000 τόνους ετησίως.
Η σταφίδα που κάποιοι αποκαλούν και ελληνικό «μαύρο χρυσάφι» έχει άλλωστε μεγάλη διατροφική αξία και πολλές ευεργετικές ιδιότητες.
Βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, της διάρροιας, εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων μικρο-οργανισμών καθώς και των καρκινικών κυττάρων.
Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά της άλλωστε είναι ευεργετικά για την 
αντιμετώπιση της υπέρτασης ενώ ο σίδηρος που εμπεριέχει βοηθά άμεσα στην 
αντιμετώπιση της αναιμίας. 
 
Το βόριο που εμπεριέχει είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή διαμόρφωση των 
οστών και την αποτελεσματική απορρόφηση του ασβεστίου ενώ η κατανάλωση της 
σταφίδας βοηθά και στην μείωση της χοληστερίνης. 
 
Εν συντομία, η σταφίδα χαρακτηρίζεται ως υπερ-φαγητο από πολλούς επιστήμονες αφού είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, κάλιο, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικές ουσίες ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φάρμακο για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών όπως αναγνωρίζει και ο FDA (US Food and Administration).
Είναι λοιπόν εθνικό προϊόν, με εξαγώγιμες δυνατότητες αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως υγιής τροφή και ως φάρμακο. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να προωθούνται σήμερα στους Έλληνες αγρότες προϊόντα αντίστοιχα με τη σταφίδα.

Η ελληνική σταφίδα αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα απορρόφησης στη διεθνή αγορά. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος ενώ το κόστος είναι αυξημένο με αποτέλεσμα να παραμένει αδιάθετη, αν και η τιμή είναι πολύ χαμηλή.
Γι αυτό το λόγο θα είχε σημασία με τη νέα ΚΑΠ, να ενταχθεί και η σταφίδα στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων ώστε να ανακτήσει ως εθνικό προϊόν την σημασία της αλλά και να ανακτήσει τα εξαγώγιμα χαρακτηριστικά της.
Αυτό προϋποθέτει ένα συντονισμό για την προώθηση του προϊόντος σε διεθνές επίπεδο καθώς από πλευράς ποιότητας μπορεί να υπερισχύσει στον ανταγωνισμό.
Επικουρικά, θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα της δωρεάν διανομής φρούτων στα σχολεία, δεδομένου ότι διατίθεται από την Ε.Ε κονδύλι  ύψους 3,14 εκ. ευρώ στην Ελλάδα γι αυτό το πρόγραμμα, ενώ
το υπουργείο Εξωτερικών θα μπορούσε να την εντάξει στη λίστα των προϊόντων που προορίζονται για ανθρωπιστική βοήθεια σε όλο τον κόσμο.
Για να έχουν αποτέλεσμα ολες οι παραπάνω δράσεις θα πρέπει να επεκταθεί το πρόγραμμα καθεστώς αναμπέλωσης και στη σταφίδα.

Με εκτίμηση
Ανδρέας Ριζούλης

Βουλευτής Αχαϊας ΣΥΡΙΖΑ 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.