Tuesday, July 26, 2016

Ξεκινούν διερευνητικές γεωτρήσεις στην Ηράκλεια

Εντός της εβδομάδας θα στηθεί το πρώτο γεωτρύπανο για διερευνητική γεώτρηση στο γεωθερμικό πεδίο Λιθοτόπου – Ηράκλειας, όπως ανακοινώθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν την Παρασκευή ο δήμαρχος Ηράκλειας Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης με τον πρόεδρο  του ΙΓΜ,  καθηγητή στο Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  Δημοσθένη  Μουντράκη, και τον διευθυντή γεωθερμίας του ΙΓΜΕ Γιώργο Βουγιουκλάκη.
Ο δήμαρχος Ηράκλειας εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί όπως είπε ένας αγώνας 10 ετών έφτασε στην αρχή του τέλους του, ενώ ευχαρίστησε την διοίκηση και τα στελέχη του ΙΓΜΕ για την  άψογη συνεργασία. Ο κ. Κοτσακιαχίδης σημείωσε πως η όλη προσπάθεια είναι να βρεθεί ρευστό που θα αξιοποιηθεί πρωτίστως στον  πρωτογενή τομέα αλλά και  στον  δευτερογενή κα τριτογενή.
Ο πρόεδρος του ΙΓΜΕ αναφέρθηκε στο έργο και την προσφορά  του ΙΓΜΕ στην ανάπτυξη της γεωθερμίας στην χώρα.

Από την πλευρά του ο κ. Βουγιουκλάκης  επεσήμανε πως στην περιοχή Λιθοτόπου έχει μεταφερθεί το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο τρυπάνι του ΙΓΜΕ , εξοπλισμένο με μεγάλης δυναμικότητας αεροσυμπιεστή και αντλία , με δυνατότητα διάτρησης βάθους 800 μέτρων. Το βάθος της γεώτρησης εκτιμάται ότι θα είναι στα 500-550 μέτρα και η ολοκλήρωση των γεωτρητικών εργασιών της πρώτης γεώτρησης αναμένεται να διαρκέσει περίπου δυο μήνες.  Με βάση το πρόγραμμα θα σήθουν τρία ακόμη γεωτρύπανα, ενώ σε διάστημα από οκτώ έως δώδεκα μήνες θα έχει ολοκληρωθεί το γεωτρητικό πρόγραμμα και θα δοθεί η τελική έκθεση προς τον Δήμο Ηράκλειας.
Ο κ. Βουγιουκλάκης δήλωσε επίσης ότι μέσα από το νέο ΕΣΠΑ  τον Ιούνιο του 2017 αναμένεται να ξεκινήσουν τέσσερις παραγωγικές γεωτρήσεις  στο Δήμο Σιντικής. Είχαν σχεδιαστεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ άλλα λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υπήρχε η δυνατότητα να εκτελεστούν. Για τη Νιγρίτα ανέφερε ότι έχουν γίνει εκτενείς έρευνες και μελέτες και υπάρχουν μία σειρά από παραγωγικές γεωτρήσεις στα Θερμά. Αυτή την στιγμή όμως στο ΙΓΜΕ δεν υπάρχει πρόγραμμα επέκτασης του Πεδίου της περιοχής Νιγρίτας.
ΠΗΓΗ: ert.gr
Λεωνίδας Κασάπης

Για πιο άμεση ενημέρωση κάντε like στην σελίδα μας στο facebook εδώ: Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.