Friday, July 29, 2016

Ποσό ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ χάνεται κάθε χρόνο σε ολόκληρη την ΕΕ λόγω της παραποίησης στα οινοπνευματώδη ποτά και το κρασί

Η παραγωγή παραποιημένων οινοπνευματωδών ποτών και κρασιών κοστίζει στις επιχειρήσεις της ΕΕ 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο

Μία νέα Έρευνα (επισυνάπτεται) από το Γραφείο Εναρμόνισης  της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ-EUIPO) δείχνει ότι το 4,4% των νόμιμων πωλήσεων οινοπνευματωδών ποτών και το 2,3% των νόμιμων πωλήσεων κρασιού χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας της αντιγραφής/παραποίησης.
Το ύψος των εσόδων που χάνονται από τους δύο αυτούς τομείς, μεταφράζεται και σε 4.800 θέσεις απασχόλησης που χάθηκαν άμεσα σε όλους τους τομείς οινοπνευματωδών ποτών και οίνου στην ΕΕ, με αποτέλεσμα οι νόμιμες επιχειρήσεις να απασχολούν λιγότερους υπαλλήλους από ό, τι θα μπορούσαν, σε περίπτωση απουσίας της αντιγραφής.
Όταν λαμβάνονται υπόψη οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της παραποίησης/απομίμησης κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στην αγορά, 18.500 πρόσθετες θέσεις εργασίας χάνονται στην οικονομία της ΕΕ, από τις οποίες οι 8.600 θέσεις εργασίας είναι στον τομέα της γεωργίας και 1.300 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία τροφίμων.
Η συνολική ετήσια απώλεια κρατικών εσόδων, στην ΕΕ των 28, ως αποτέλεσμα των προϊόντων παραποίησης/απομίμησης στους εν λόγω τομείς -από την άποψη των οικιακών φόρων εισοδήματος, εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης, υπολογίζεται σε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο γενικός διευθυντής του το EUIPO, António Campinos δήλωσε:
«Ο τομέας των οινοπνευματωδών ποτών και του κρασιού, αποτελείται κατά συντριπτική πλειοψηφία στην ΕΕ από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με μέσο όρο 10 εργαζόμενους ανά επιχείρηση. Αυτή η Έρευνα εμφανίζει τις οικονομικές επιπτώσεις της αντιγραφής σε αυτή τη βιομηχανία, καθώς και τις συνέπειές τους για την οικονομία της ΕΕ στο σύνολό της. Τα ευρήματά μας έχουν στόχο να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της παραποίησης και αντιγραφής σε αυτόν τον καίριας σημασίας οικονομικό τομέα».

Αυτή η Έρευνα είναι η 8η από μία σειρά μελετών που εκδίδει ο EUIPO, μέσω του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της αντιγραφής σε βιομηχανικούς τομείς στην ΕΕ. Οι μελέτες που παρουσιάστηκαν προηγουμένως αφορούσαν στους τομείς της μουσικής βιομηχανίας, των ρολογιών και των κοσμημάτων, των τσαντών και των αποσκευών, των παιχνιδιών και των video games, των αθλητικών ειδών, των ενδυμάτων, των υποδημάτων και των αξεσουάρ και των καλλυντικών και της προσωπικής φροντίδας.

Ισπανία: Η μελέτη εκτιμά ότι 263 εκατομμύρια ευρώ έχουν χαθεί στον τομέα παραγωγής ισπανικού κρασιού και των οινοπνευματωδών ποτών ετησίως, λόγω της παραποίησης/απομίμησης, με το ισπανικό δημόσιο να έχει απώλεια ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
Γαλλία: η βιομηχανία γαλλικών οινοπνευματωδών ποτών και κρασιών χάνει περίπου 136 εκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις κάθε έτος λόγω της αντιγραφής. 100 εκατομμύρια χάνονται κάθε χρόνο σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης στη Γαλλία λόγω της παρουσίας των παραποιημένων οίνων και οινοπνευματωδών ποτών στην αγορά.
Ιταλία: οι τομείς παραγωγής των οινοπνευματωδών ποτών και του κρασιού αν υπολογιστούν μαζί, παρουσιάζουν απώλεια 162 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως στην Ιταλία – 2,7% της συνολικής αγοράς. Ποσό ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ χάνεται κάθε χρόνο σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης που δεν κατεβλήθησαν.
Γερμανία: Η μελέτη υπολογίζει ότι τα παραποιημένα οινοπνευματώδη ποτά και κρασιά στον εν λόγω τομέα της Γερμανίας, έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια 140 εκατομμυρίων ευρώ κάθε έτος. Ένα επιπρόσθετο ποσό 65 εκατομμυρίων ευρώ χάνεται κάθε χρόνο σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης που δεν κατεβλήθησαν.

Ηνωμένο Βασίλειο: τα συνολικά απολεσθέντα έσοδα από πωλήσεις στο κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά, εκτιμώνται στα 87 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο (25 εκατομμύρια ευρώ για τα οινοπνευματώδη ποτά και 62 εκατομμύρια ευρώ για το κρασί). Το Ηνωμένο Βασίλειο χάνει περίπου 197 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, που οφείλεται σε παραποιημένα κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά. 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.