Tuesday, July 26, 2016

Συναντήσεις συνεργασίας κατά την επίσκεψη στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκου Μπόλαρη

Προοπτικές ανάπτυξης της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης –Τα προβλήματα και οι απαιτούμενες συνέργειες για κτηνοτροφία και κρεοπαραγωγή ποιότητας. Συναντήσεις συνεργασίας κατά την επίσκεψη στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης  του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκου Μπόλαρη
Την Κεντρική Αγορά  Θεσσαλονίκης (Κ.Α.Θ. Α.Ε.) επισκέφτηκε τη Δευτέρα το πρωί ο Αναπληρωτής Υπουργός Aγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης  όπου είχε συνεργασία με το Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο κ Δημήτρη  Χαμπίδη  και τον Αντιπρόεδρο κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλο. Αντικείμενο της συζήτησης οι προοπτικές ανάπτυξης της Κεντρικής Αγοράς, ο σημαντικός ρόλος στην αγροτική ανάπτυξη και την στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, η αναγκαιότητα επέκτασης των εγκαταστάσεων και ο εκσυγχρονισμός τους, ώστε η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης να αναπτύξει δραστικό ρόλο της ως κέντρο logistics στα Βαλκάνια.

Στην συνέχεια ο Αν. Υπουργός είχε συνάντηση συνεργασίας με τον Πρόεδρο κ. Τσέρνο Ιωάννη και το Δ.Σ της Ένωσης Εμπόρων Κρέατος & Ζώντων Ζώων Μακεδονίας-Θράκης-Θεσσαλίας, τον Πρόεδρο κ. Γκαρμπούνη  Δημήτρη  και μέλη του Δ.Σ. του  Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, στην οποία πήραν μέρος οι Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Κ.Α.Θ. κ. Χαμπίδης και Παπαδόπουλος. Στην συνάντηση τέθηκαν επί τραπέζης ζητήματα στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας, η κατηγοριοποίηση του κρέατος με γνώμονα την προστασία του καταναλωτή, το θέμα της αποκομιδής των ζωικών υποπροϊόντων, το ζήτημα της ανταποδοτικότητας υπέρ ΕΛΓΟ Δήμητρα εισφορά 0,2% και το μείζον ζήτημα της υπαγωγής της εμπορίας ζώντων ζώων στον συντελεστή ΦΠΑ 13%.


Ο Αναπληρωτής Υπουργός ζήτησε εν πρώτοις τις συνέργειες των επαγγελματικών φορέων του κρέατος για την υλοποίηση τον προγραμματισμού εκσυγχρονισμού και επέκτασης των εγκαταστάσεων της Κ.Α.Θ. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργειών ανάμεσα στον Έλληνα παραγωγό- κτηνοτρόφο  και τους επαγγελματίες του κρέατος, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ποιοτική διαφορά σε σχέση με εισαγόμενα προϊόντα, διαφορά που οφείλεται στον ποιοτικό σιτηρέσιο και τις κλιματολογικές συνθήκες και υποστήριξε το αίτημά τους για την υποχρεωτική κατηγοριοποίηση του κρέατος με βάση την ποιότητα. Η εφαρμογή αυτής της κατάταξης δημιουργεί ένα εύρος τιμών ανάλογα με την ποιότητα του κρέατος που αποτρέπει την εξομοίωση των υποβαθμισμένων ποιοτικά εισαγόμενων κρεάτων με τα ελληνικά υψηλής ποιότητας. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, άλλωστε, υπογράφτηκε Υπουργική Απόφαση τον Απρίλιο του 2016 (ΦΕΚ Β 1461/24-05-16)  με την οποία καθορίζονται τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Κανονισμών σχετικά με την ταξινόμηση των σφάγιων χοίρων και την κοινοποίηση των σχετικών τιμών. Ενημέρωσε επίσης τα Προεδρία των Ενώσεων για την πολιτική του ΥΠΑΑΤ στην νέα προγραμματική περίοδο σε σχέση με τις προτεραιότητες για τις αυτόχθονες φυλές ζώων, την γενετική βελτίωση των ζώων, τις συνδεδεμένες  ενισχύσεις  στήριξης της κτηνοτροφίας, την επιλογή αναγραφής χώρας προέλευσης του γάλακτος στην συσκευασία του προϊόντος, την δυνατότητα εξαγωγής αιγοπρόβειου και βόειου κρέατος προς τις αραβικές χώρες και το Ισραήλ.

Εν κατακλείδι ζήτησε την προετοιμασία συνάντησης με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα για το θέμα της ανταποδοτικότητας τον εισφορών και τόνισε ότι μεταφέρει το αίτημα για το ΦΠΑ στο αρμόδιο Υπουργείο, αφού η υπαγωγή των ζώντων ζώων με συντελεστή ΦΠΑ 24%  σ’ αντίθεση με αυτόν των σφάγιων ΦΠΑ 13%, δημιουργεί δυσμενή συνθήκες  ανταγωνισμού για την Ελληνική κτηνοτροφία σε σχέση με τα εισαγόμενα σφάγια.

Στις συναντήσεις που είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης συνοδευόταν από τον   Γραμματέα της Περιφερικής  Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Νίκο Γκοντίνο.

Για πιο άμεση ενημέρωση κάντε like στην σελίδα μας στο facebook εδώ: Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: 


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.