Ότι η κατάχρηση αλκοόλ κάνει κακό στην υγεία είναι γνωστό.
Αλλά τώρα, μεγάλες συνδυαστικές αναλύσεις της τελευταίας δεκαετίας για το αλκοόλ και τον καρκίνο, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μεταναλύσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας του Καρκίνου (AICR) και της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας του Καρκίνου (IARC), η οποία υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αποκαλύπτουν ότι το αλκοόλ σχετίζεται άμεσα με επτά μορφές καρκίνου.
Όπως αναφέρει στην επιθεώρηση «Addiction», η Δρ Τζένι Κόνορ, από το Τμήμα Προληπτικής και Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Οτάγκο, στη Νέα Ζηλανδία, κάποιος που πίνει μπορεί να πάθει καρκίνο στον στοματοφάρυγγα, στον λάρυγγα, στον οισοφάγο, στο ήπαρ, στο παχύ έντερο, στον πρωκτό και στον μαστό, μέσα από διαδικασίες που δεν έχουν έρθει, ακόμη, στο φως.

«Το αλκοόλ υπολογίζεται ότι έχει προκαλέσει περίπου μισό εκατομμύριο θανάτους από καρκίνο μόνο το 2012, δηλαδή το 5,8% των καρκινικών θανάτων παγκοσμίως» είπαν οι ερευνητές θορυβημένοι. 
Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να υπάρξει μερική αναστροφή του κινδύνου, αν μειωθεί η ποσότητα αλκοόλ που καταναλάωνει ο πότης. Όμως, παρόλο που ο κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου είναι ανάλογος της κατανάλωσης, δεν αποκλείεται να υπάρχει επιβάρυνση της υγείας κι εκείνων που πίνουν μικρές ή μέτριες ποσότητες αλκοόλ.
Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα η κατανάλωση πάνω από 50 γραμμαρίων αιθανόλης (αλκοόλ) την ημέρα σχετίζεται με τέσσερις έως επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στον στοματοφάρυγγα, στον λάρυγγα και στον οισοφάγο. Η ίδια ποσότητα σχετίζεται με αύξηση κατά 1,5 φορά του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε οποιοδήποτε τμήμα (κόλον, ορθό) του παχέος εντέρου, του ήπατος και του μαστού, σε σύγκριση με την πλήρη αποφυγή του αλκοόλ.
Η επικεφαλής ερευνήτρια αναφέρει, ακόμη, ότι υπάρχουν ενδείξεις πως το αλκοόλ παίζει ρόλο και στην ανάπτυξη άλλων καρκίνων, όπως το κακόηθες μελάνωμα και ο καρκίνος του προστάτη και του παγκρέατος. Όμως, μέχρι στιγμής, τα στοιχεία αυτά δεν είναι επαρκή ώστε να τεκμηριωθεί σχέση αιτίας - αποτελέσματος με το αλκοόλ, όπως με τις επτά άλλες μορφές καρκίνου.
Βίκυ Καρατζαφέρη
ΠΗΓΗ healthmag.gr
Για πιο άμεση ενημέρωση κάντε like στην σελίδα μας στο facebook εδώ: Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: