Thursday, July 28, 2016

Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκου Μπόλαρη, με εκπροσώπους του Βοοτροφικού Συλλόγου Βέροιας

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την 26-7-2016 στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκου Μπόλαρη, με εκπροσώπους του Βοοτροφικού Συλλόγου Βέροιας, παρουσία και των Βουλευτών της Π.Ε. Ημαθίας, κ. Φρόσως Καρασαρλίδου, κ Γιώργου Ουρσουζίδη και κ. Χρήστου Αντωνίου, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βοοτρόφοι της περιοχής εξαιτίας της εμφάνισης εστιών Οζώδους Δερματίτιδας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι οι αποζημιώσεις που προβλεπόταν σε περίπτωση υποχρεωτικής θανάτωσης των ζώων εξαιτίας του νοσήματος, είναι χαμηλές σε σχέση με την πραγματική αγοραία αξία των ζώων, με συνέπεια να μην είναι δυνατή η αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου. Οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι εκτρέφουν κυρίως αρσενικά ζώα βελτιωμένων μεγαλόσωμων φυλών κρεοπαραγωγής και καλύπτουν μεγάλο μέρος της εγχώριας κατανάλωσης βόειου κρέατος. Επίσης τέθηκε το θέμα της απαγόρευσης μετακίνησης των βοοειδών της περιοχής προς σφαγή εξαιτίας της εμφάνισης νέων κρουσμάτων Οζώδους Δερματίτιδας σε οικόσιτα ζώα και συζητήθηκε η δυνατότητα να αμβλυνθούν τα περιοριστικά μέτρα των Εκτελεστικών Αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός αναγνώρισε το δίκαιο της βάσης του αιτήματος των κτηνοτρόφων για το ύψος των αποζημιώσεων. Τέτοιας ποιότητας και αξίας ζώα ούτε επλήγησαν ποτέ από ζωονόσο ούτε βεβαίως αποζημιώθηκαν. Γι’ αυτό ζήτησε εντός της εβδομάδας, σχηματισμό Ομάδας Εργασίας, που αποτελείται από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής, εκπρόσωπο του ΕΛ.Γ.Α., της Οικονομικής Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ και εκπρόσωπο του Βοοτροφικού Συλλόγου Βέροιας. Η εν λόγω Ομάδα Εργασίας έχει εντολή να ετοιμάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τεκμηριωμένο αίτημα που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντίστοιχη με την αγοραία αξία των εκτρεφομένων βοοειδών αποζημίωση. Επίσης το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου του νοσήματος συνεδριάζει τον Αύγουστο για να εξετάσει τη δυνατότητα τροποποίησης των Εκτελεστικών Αποφάσεων της Επιτροπής σχετικά με τα μέτρα για το κρέας, τα προϊόντα κρέατος και τα δέρματα σε συνεννόηση και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 


Τέλος ο Αναπληρωτής Υπουργός επέστησε την προσοχή στους κτηνοτρόφους για τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού λόγω των παράνομων μετακινήσεων και των ανεμβολίαστων οικόσιτων ζώων και κάλεσε τους ιδιοκτήτες των τελευταίων να προβούν άμεσα στον εμβολιασμό των ζώων τους για να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου, που αποτελεί κρίσιμη απειλή για την ελληνική κτηνοτροφία.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.