Monday, July 25, 2016

Α. Τζιτζικώστας για 'NO BORDER CAMP' - 'Αδυνατώ να καταλάβω πώς αυτή η Κυβέρνηση επιτρέπει να εξελίσσονται τέτοια φαινόμενα και να μην παρεμβαίνει'

Επικριτικός προς την Κυβέρνηση για τη στάση της στην υπόθεση της κατάληψης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τα μέλη του «No Borders Camp» ήταν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, σε σημερινές δηλώσεις του στο ραδιόφωνο «Πρακτορείο FM» και στην εκπομπή «Απέριττα» με τους Θανάση Τσίγγανα και Κωστή Παπαδάκη.
«Αδυνατώ να καταλάβω πώς αυτή η κυβέρνηση επιτρέπει να εξελίσσονται τέτοια φαινόμενα στην πόλη και να μην παρεμβαίνει όταν καταλαμβάνεται από… χίλια άτομα ένας δημόσιος χώρος - θεσμός, όπως το ΑΠΘ, που το πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος και ανήκει στους φοιτητές του, στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στην ίδια την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Παρακολουθήσαμε όλη την προηγούμενη εβδομάδα μια κατάσταση, η οποία κατά την άποψή μου, βρισκόταν πέρα από τα όρια της νομιμότητας, διότι η κατάληψη ενός δημόσιου κτιρίου ή της δημόσιας περιουσίας είναι αξιόποινη πράξη. Η Ελληνική Αστυνομία δεν έλαβε καμιά απολύτως εντολή από την ελληνική Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο για να παρέμβει. Αυτά δεν μπορεί να συμβαίνουν σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, η οποία προφυλάσσει τους πολίτες της. Η ΕΛΑΣ από τη στιγμή που ορθώς δεν υπάρχει και θέμα ασύλου, οφείλει να παρεμβαίνει. Δεν είναι δυνατό να επιτρέπεται σε μια ομάδα ατόμων να προκαλεί καταστροφές στη δημόσια περιουσία, είτε στο Πανεπιστήμιο, είτε στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Θα έπρεπε η Ελληνική Κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα με αποφασιστικότητα, σεβόμενη την ειρήνη στην περιοχή μας και τα χρήματα των φορολογουμένων από τα οποία συντηρούνται αυτοί οι χώροι. Η Ελληνική Κυβέρνηση όμως απουσιάζει επιδεικτικά. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης η εντολή προς την ΕΛΑΣ για να παρέμβει η οποία έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ειδομένης, όπου και πάλι η Κυβέρνηση επί μήνες παρακολουθούσε την κατάσταση απαθής.Είναι απαράδεκτο να μη δίνεται η εντολή για παρέμβαση της ΕΛΑΣ σε τέτοιες καταστάσεις ανομίας», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

 
Ερωτηθείς για το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα διατεθούν περίπου 100 εκ. ευρώ και κάλεσε τους Δήμους που συμμετέχουν να καταθέσουν το ταχύτερο ώριμες μελέτες, προκειμένου να ενταχθούν τα έργα στο πρόγραμμα και να υλοποιηθούν με διασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Μάλιστα ανακοίνωσε ότι ήδη ένα από τα σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν είναι η ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, με προϋπολογισμό 10 εκ. ευρώ«Η ένταξη του έργου θα γίνει αμέσως μόλις παραχωρηθεί το πρώην στρατόπεδο στο Δήμο Παύλου Μελά, σύμφωνα με την προεκλογική μας δέσμευση την οποία και υλοποιούμε, για τη δημιουργία ενός μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου στην καρδιά του πολεοδομικού συγκροτήματος, που θα αποδοθεί σε χρήση στους πολίτες. Μόλις ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες παραχώρησης του στρατοπέδου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει με 10 εκ. ευρώ ένα μεγαλόπνοο σχέδιο αστικής ανάπλασης που θα δώσει ανάσα σε όλη τη Θεσσαλονίκη», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
 
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε και στις συντηρήσεις στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι σε εξέλιξη από την Περιφέρεια και τόνισε: «Έπειτα από δέκα χρόνια και ύστερα από έντονες διεκδικήσεις από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών διαθέτουμε 15 εκ. ευρώ για σημαντικές συντηρήσεις στο οδικό μας δίκτυο, εθνικό και επαρχιακό, που παρουσιάζει πολύ μεγάλα προβλήματα φθορών, καθώς ορισμένοι δρόμοι δεν είχαν συντηρηθεί ποτέ από την ημέρα που κατασκευάστηκαν. Σήμερα συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκτελούν έργα στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, στις εθνικές οδούς Θεσσαλονίκης – Χαλκηδόνας – Έδεσσας, Θεσσαλονίκης – Κιλκίς και Θεσσαλονίκης – Σερρών και τις επόμενες μέρες, μόλις πάρουμε την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα αρχίσουμε τις εργασίες και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών».
 
Ερωτηθείς για το ανολοκλήρωτο οδικό τμήμα Ν. Μουδανιών – Ποτίδαιας, που είναι αρμοδιότητα της «Εγνατία Οδός ΑΕ», ο κ. Τζιτζικώστας απηύθυνε και πάλι έκκληση να ολοκληρωθούν επιτέλους οι εργασίες στα μόλις τέσσερα χιλιόμετρα του οδικού κυκλώματος της Κασσάνδρας, που ταλαιπωρούν εδώ και τρία χρόνια τους χιλιάδες πολίτες και επισκέπτες της Χαλκιδικής.
«Περιμένουμε και σε αυτό το ‘πονεμένο’ τμήμα να αρχίσουν οι εργασίες από το Σεπτέμβριο με νέο εργολάβο, ώστε τουλάχιστον να μην έχουμε την ίδια ταλαιπωρία το επόμενο καλοκαίρι. Είναι όμως απαράδεκτο σε κάθε περίπτωση να ταλαιπωρούνται χιλιάδες πολίτες για ένα οδικό τμήμα μόλις τεσσάρων χιλιομέτρων», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
 
Παράλληλα, τόνισε ότι η ενημέρωση των φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας για το νέο ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα, με νέες ενημερωτικές συσκέψεις των φορέων υλοποίησης σε Ημαθία, Πέλλα και Πιερία (στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες έγιναν ήδη οι ενημερωτικές εκδηλώσεις της ΠΚΜ). Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε και πάλι την επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να επιτύχει και πάλι τιςπρωτιές που πέτυχε και στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Για πιο άμεση ενημέρωση κάντε like στην σελίδα μας στο facebook εδώ: Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.