Sunday, July 3, 2016

Ομιλία του Υφυπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση στο Επιμελητήριο Δράμας - Επίσκεψη σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Καβάλας - Συνάντηση με εργαζόμενους της εταιρείας «Ελληνικά Λιπάσματα & Χημικά»

Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, μετείχε ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Δράμας την Παρασκευή 1 Ιουλίου, με θέμα την παρουσίαση των δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το Σάββατο 2 Ιουλίου μετέβη στην Καβάλα, όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε τοπικά μέσα ενημέρωσης και επισκέφτηκε  την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) που δραστηριοποιείται στο Δασικό Χωριό Παγγαίου καθώς και τον Αγροτικό Αλιευτικό Συνεταιρισμό Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής Καβάλας.

Στην ομιλία  του, καθώς και στη συνέντευξη Τύπου, ο Υφυπουργός περιέγραψε το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην οικονομία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμφωνία για τον οδικό χάρτη για το χρέος. Επισήμανε εντούτοις ότι ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον δεν οδηγεί από μόνο του στην απελευθέρωση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας. Απαιτείται εκείνο που υπάρχει πλέον για πρώτη φορά: μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών εργαλείων, ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά στην κατεύθυνση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, προσανατολισμένου στη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Κρίσιμες θα είναι ωστόσο και οι διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με την άρση των αδιέξοδων υφεσιακών πολιτικών.

Ο Υφυπουργός εξέθεσε αναλυτικά τη στρατηγική για τους διαθέσιμους πόρους: (α) το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, (β) τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, (γ) το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και (δ) το σχέδιο Γιούνκερ, καθώς και για την προώθηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων σε συνεργασία με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στάθηκε ιδιαίτερα στο σχεδιασμό των προγραμμάτων επιχειρηματικότητας του νέου ΕΣΠΑ, ο οποίος υπηρετεί την ανάγκη  μετασχηματισμού του παραγωγικού συστήματος της χώρας, εστιάζοντας στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και την αξιοποίηση του υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Ο Υφυπουργός επισήμανε τις αλλαγές στις προσκλήσεις επιχειρηματικότητας του νέου ΕΣΠΑ, με τις οποίες αντιμετωπίζονται προβλήματα ρευστότητας των μικρών και νέων προπάντων επιχειρήσεων, καθώς και χρόνιες παθογένειες του συστήματος ΕΣΠΑ (γραφειοκρατία, αδιαφάνεια, ελλιπής πληροφόρηση ενδιαφερομένων). Ακόμη, αναφέρθηκε στις προοπτικές των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, που για πρώτη φορά εντάσσονται στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και στον Αναπτυξιακό Νόμο. Η έμφαση στην ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων υπογραμμίστηκε και από την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο κ. Χαρίτσης στις δύο συνεταιριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Καβάλας: στο Παγγαίο όρος και στην Κεραμωτή.

Σε σχέση με τις περιοχές της Δράμας και της Καβάλας, αλλά και ευρύτερα την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ), ο Υφυπουργός περιέγραψε τους άξονες προτεραιότητας του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος του νέου ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 508 εκατ. ευρώ. Αναφέρθηκε ακόμη στην χρηματοδότηση  μέσω του εθνικού ΠΔΕ των απαιτούμενων μελετών (με προϋπολογισμό 4,8 εκατ. ευρώ) για έργα που ξεκινούν άμεσα στην περιοχή και αφορούν αρδευτικά δίκτυα και  φράγματα (μελέτη για το αρδευτικό δίκτυο φράγματος Μαρμαρά, οριστική μελέτη δικτύων διανομής φράγματος Ιασίου, μελέτες κατασκευής αρδευτικών δικτύων για την αξιοποίηση υδάτινων πόρων-αντιπλημμυρικών έργων), καθώς και στη χρηματοδότηση επειγουσών αντιπλημμυρικών εργασιών, αλλά και μελετών ανάδειξης των δασών, συνολικά 4,3 εκατ. ευρώ (μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το αντιπλημμυρικό - αρδευτικό φράγμα Κ. Βροντούς στη θέση Καρβουνόρεμα Ν. Δράμας, μελέτες διαχείρισης και ανάδειξης των δασών και των δασικών εκτάσεων αρμοδιότητας ΑΔΜ-Θ, αποκατάσταση ζημιών και επείγουσες αντιπλημμυρικές εργασίες στην Περιφέρεια ΑΜΘ, μελέτη βελτίωσης υπολειπόμενων τμημάτων Ε.Ο. Νο 53 από Αλέξανδρούπολη έως Αισύμη Ν. Έβρου).

Στάθηκε, τέλος, σε τρία πολύ σημαντικά για την Περιφέρεια ΑΜΘ έργα του προηγούμενου ΕΣΠΑ 2007-2013, για την ολοκλήρωση των οποίων εξασφαλίζονται πλέον εθνικοί πόροι ύψους 4,2 εκατ. ευρώ (παράκαμψη Οικισμού Ελαιοχωρίου, στον Δήμο Παγγαίου, αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμού παλιννοστούντων στον Δήμο Μαρώνειας – Σαπών του Ν. Ροδόπης, αποχέτευση ακαθάρτων και ομβρίων του οικισμού Καμαριώτισσας και βιολογικός καθαρισμός λυμάτων Σαμοθράκης).

Συνολικά, ο Υφυπουργός επισήμανε ότι για την καθήλωση των μεγάλων αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής δεν ευθύνονται μόνο οι υφεσιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων, αλλά και δομικές παθογένειες. Απαιτείται λοιπόν ένας παραγωγικός μετασχηματισμός που προϋποθέτει, πέρα από τον κυβερνητικό σχεδιασμό, την ενεργητική εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας.


Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου στην Καβάλα, ο Υφυπουργός συναντήθηκε και συνομίλησε με εργαζόμενους της εταιρείας «Ελληνικά Λιπάσματα & Χημικά», συμφερόντων Λαυρεντιάδη, οι οποίοι του εξέθεσαν τα πολύ σοβαρά εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της κακής διαχείρισης από την ιδιοκτησία της επιχείρησης. Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα θέσει τα προβλήματα των εργαζόμενων σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. «Η κυβέρνηση», τόνισε, «θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα των εργαζόμενων».

Για πιο άμεση ενημέρωση κάντε like στην σελίδα μας στο facebook εδώ: Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.