Saturday, December 17, 2016

Ασφαλιστές δείτε με παραδείγματα τι εισφορές θα πληρώνετε από 1/1/2017 και τι σημαίνει αυτό για το εισόδημα σας!

Ενδιαφέροντα παραδείγματα υπολογισμού των εισφορών των αυτοαπασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών με τον «νόμο Κατρούγκαλου» (Ν.4387/2016) και οι επιδράσεις τους στην φορολογία εισοδήματος, περιλαμβάνονται στη συνέχεια του άρθρου του κ. Παναγιώτη Ευθ. Παπανικολάου, Οικονομολόγου, λογιστή-φοροτεχνικού. Τα παραδείγματα αφορούν όλα τα είδη επιχειρήσεων.

Ο υπολογισμός των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών με τον Ν.4387/2016 και οι επιδράσεις στην φορολογία εισοδήματος.
Ο Νόμος, οι λεπτομέρειες, οι εισφορές εταίρων, διαχειριστών και μελών Δ.Σ, τα αδιευκρίνιστα σημεία, παραδείγματα και πίνακες.
Μέρος Ε : Παραδείγματα - πίνακες (ΕΠΕ & Α.Ε)
 Παράδειγμα 1ο:  Ε.Π.Ε  
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα κάνουμε την παραδοχή ότι διανέμεται το σύνολο των κερδών που είναι 71.000,00 δηλ. 35.500,00 σε κάθε εταίρο.
Ας εξετάσουμε τώρα την περίπτωση όπου διανέμονται ακριβώς τα μισά κέρδη (τα υπόλοιπα μεταφέρονται στον λογαριασμό « κέρδη εις νέο » με σκοπό την μελλοντική τους διανομή ή κεφαλαιοποίηση).
 Παράδειγμα 1ο:  Ε.Π.Ε
Τέλος θα εξετάσουμε την περίπτωση όπου δεν διανέμονται καθόλου κέρδη.

Παράδειγμα 1ο:  Ε.Π.Ε
Παράδειγμα 2ο:  Α.Ε με διανομή κερδών
Παράδειγμα 2ο:  Α.Ε με διανομή κερδών
Στο παράδειγμα αυτό παρατηρούμε ότι οι μέτοχοι Β και Γ δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές γιατί ο μεν πρώτος δεν μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο ο δε δεύτερος μετέχει αλλά έχει ποσοστό συμμετοχής μικρότερο του 3% και επιπροσθέτως δεν λαμβάνει καμία αμοιβή. Το άλλο μέλος (Δ) του Δ.Σ δεν υπόκειται σε εισφορές διότι και δεν είναι μέτοχος αλλά και δεν λαμβάνει καμία αμοιβή.
Οι παραπάνω αναφορές-παραδοχές συνάγονται από προσωπική ερμηνεία του Ν.4387/2016 καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμα ερμηνευτική εγκύκλιος από τo υπ. Εργασίας.
Μέρος ΣΤ :Παραδείγματα-πίνακες (Ι.Κ.Ε, Ο.Ε & Ε.Ε)
Παράδειγμα 3ο: Ι.Κ.Ε με διανομή κερδών
Εδώ παρατηρούμε ότι με ασφαλιστικές εισφορές επιβαρύνεται μόνο ο διαχειριστής εταίρος, διότι κατά νόμο μόνο οι διαχειριστές των Ι.Κ.Ε (είτε είναι εταίροι είτε όχι) είναι υπόχρεοι σε ασφάλιση.
Παράδειγμα 4ο: Ι.Κ.Ε χωρίς διανομή κερδών
Εδώ παρατηρούμε ότι εφόσον δεν διανέμονται κέρδη οι ασφαλιστικές εισφορές του διαχειριστή εταίρου είναι οι ελάχιστες κατά νόμο δηλαδή 1.893,95 €.
Εάν όμως ο διαχειριστής εταίρος (ή μη εταίρος) ελάμβανε αμοιβή οι ασφαλιστικές εισφορές του θα προέκυπταν από το γινόμενο των αμοιβών αυτών επί του συντελεστή 26,95%. Για παράδειγμα εάν η ετήσια αμοιβή ήταν 20.000,00 € οι ασφαλιστικές του εισφορές θα ανέρχονταν στο ποσό των5.390,00 €. Εάν όμως η αμοιβή του ήταν 5.000,00€ ετησίως οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα μπορούσαν να είναι μικρότερες από το ελάχιστο που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή 1.893,35 €.
Παράδειγμα 5ο : Ο.Ε. & Ε.Ε
Σε περίπτωση μη ύπαρξης κερδών ή ζημίας θα καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές με βάση υπολογισμού το ελάχιστο πλαφόν (586 €), δηλαδή ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές 1.893,35 €.
Οι παραπάνω αναφορές-παραδοχές συνάγονται από προσωπική ερμηνεία του Ν.4387/2016 καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμα ερμηνευτική εγκύκλιος από το υπ. Εργασίας.

Παναγιώτης Ευθ. Παπανικολάου
Οικονομολόγος, λογιστής-φοροτεχνικός
Κηφισίας 46 Αθήνα – 210.3302577
logistis@yahoo.com
ΠΗΓΗ nextdeal.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.